Φροντίζω το σώμα μου

Το σώμα μας είναι καταπληκτικό. Με αυτό μπορούμε να κάνουμε τα πάντα , να σκεφτόμαστε, να βλέπουμε, να ακούμε, να μυρίζουμε, να γευόμαστε και να αγγίζουμε.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να το βοηθήσουμε να αναπτυχθεί και να το διατηρήσουμε δυνατό και υγιές.

Σωστή διατροφή

Για να καταφέρει όλα αυτά τα πράγματα το σώμα μας χρειάζεται ενέργεια. Την ενέργεια την παίρνουμε από αυτά που τρώμε και πίνουμε. Όταν πεινάμε πρέπει να προτιμάμε τροφές που έχουν μαγειρευτεί υγιεινά, φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Επίσης πρέπει να πίνουμε γάλα, φυσικούς χυμούς και πολύ νερό.

Καλός ύπνος

Ύστερα από μια κουραστική μέρα  το σώμα μας χρειάζεται ξεκούραση για να πάρει ξανά δυνάμεις. Έτσι μόλις ξυπνάμε είμαστε υγιείς για μια καινούρια μέρα.

Σωματική άσκηση

Η κίνηση δυναμώνει το σώμα μας, γυμνάζει τους μυς και βοηθάει τα κόκκαλά μας να διατηρούνται γερά.

Η καθαριότητα

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να ζεσταθούμε, να ιδρώσουμε ή να λερωθούμε.

Πολλά μικρόβια βρίσκονται στο σώμα μας και στα χέρια μας. Τα μικρόβια είναι ζωντανοί οργανισμοί .Είναι τόσο μικροί που χρειαζόμαστε μικροσκόπιο για να τους δούμε. Προκαλούν πολλές αρρώστιες και μας κάνουν να αισθανόμαστε πολύ άσχημα. Όταν είμαστε άρρωστοι μένουμε σπίτι, ξαπλώνουμε, ξεκουραζόμαστε και επισκεπτόμαστε το γιατρό.

Γι’ αυτό δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε να πλένουμε  τα χέρια μας και το σώμα μας με σαπούνι και νερό που διώχνουν  τα μικρόβια και μας κάνουν να μυρίζουμε όμορφα.

Σωστό πλύσιμο χεριών Ενημέρωση από Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Υγιεινή σώματος.

Υγιεινή των δοντιών

Όταν τρώμε ή πίνουμε κολλάνε μικρόβια και τροφές πάνω στα δόντια μας. Δεν ξεχνάμε να βουρτσίζουμε τα δόντια μας κάθε πρωί και βράδυ μετά το φαγητό.

Οδηγίες για σωστό βούρτσισμα

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιά δίνει οδηγίες προς τους γονείς για τη στοματική υγεία των παιδιών, τονίζοντας ότι πρέπει να ξεκινήσουν να βουρτσίζουν τα δόντια των παιδιών αμέσως μόλις εμφανιστεί το πρώτο δόντι. Τα παιδιά με την επίβλεψη και τη βοήθεια των γονιών τους, πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους δύο φορές την ημέρα (η μία το βράδυ) με φθοριούχο οδοντόκρεμα για την πρόληψη της τερηδόνας και της ουλίτιδας. Επιπλέον, ιδιαίτερα σημαντική είναι η χρήση του νήματος που προστατεύει από τις ενδιάμεσες τερηδόνες,

Τέλος, οι ειδικοί συμβουλεύουν τα παιδιά να αποφεύγουν την κατανάλωση γλυκών και αναψυκτικών ανάμεσα στα γεύματα και συνιστούν επίσκεψη στον οδοντίατρο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, καθώς ο οδοντίατρος είναι εκείνος που θα διδάξει στα παιδιά το σωστό τρόπο βουρτσίσματος, σύμφωνα με την ηλικία και την ανάπτυξή τους.

(Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιά)

Αφήστε μια απάντηση