Το ανθρώπινο σώμα, η τέλεια μηχανή

Το σώμα μας εσωτερικά αποτελείται από πολλά διαφορετικά μέρη που δουλεύουν μαζί, σαν τα κομμάτια μιας τέλειας μηχανής. Κάθε κομμάτι κάνει μια δική του δουλειά και την ίδια ώρα βοηθάει και τα άλλα να λειτουργούν καλά.

Όταν τρώω

Όταν βάζω στο στόμα μου φαγητό τα δόντια μου το θρυμματίζουν, ενώ η γλώσσα το ζυμώνει με το σάλιο, το μαλακώνει και μας βοηθάει να το καταπιούμε.

Η καλά μασημένη τροφή  σπρώχνεται μέσα σε ένα μακρύ σωλήνα που λέγεται οισοφάγος και φτάνει σε μια μαλακή και δυνατή σακούλα το στομάχι.

Το στομάχι ανακατεύει την τροφή, την πιέζει ,τη λιώνει και την μαλακώνει με υγρά. Βάλε το αυτί σου στην κοιλιά κάποιου που μόλις έχει τελειώσει το φαγητό κι άκου… Θα ακούσεις το θόρυβο που κάνει το στομάχι, ενώ πιέζει την τροφή. Συχνά, όταν καταπίνεις το φαγητό σου, ρουφάς και λίγο  αέρα. Αργότερα, όταν το στομάχι σου αλέθει το φαγητό, ο αέρας διώχνεται κι έρχεται από τον οισοφάγο στο στόμα σου κι έτσι γίνεται το ρέψιμο.

Ένα μέρος του φαγητού θα φτιάξει μερικά κομμάτια από το σώμα σου και θα σε βοηθήσει να μεγαλώσεις.

Κάποιο μέρος του θα βοηθήσει τα χέρια και τα πόδια σου να κινηθούν.

Ένα άλλο μέρος του φαγητού είναι άχρηστο και το διώχνει. Θα πρέπει να πηγαίνουμε τακτικά στην τουαλέτα να αποβάλουμε ότι είναι περιττό.

Τα νεφρά παράγουν τα ούρα

 

και το παχύ έντερο τα κόπρανα

Όταν αναπνέω

Ο αέρας, σου είναι τόσο αναγκαίος όσο το φαγητό. Μπαίνει μες στο σώμα σου από το στόμα και τη μύτη. Μέσα στη μύτη υπάρχουν τριχούλες για να σταματάνε τη σκόνη και τις βρωμιές του αέρα.

Ο αέρας περνάει μεσ’ από τη μύτη και το στόμα σου και κατεβαίνει στον αναπνευστικό σωλήνα, που οδηγεί στα πνευμόνια σου. Αυτά μοιάζουν με σφουγγάρια κι είναι γεμάτα μικρές τρύπες. Όταν ανασαίνεις, το στήθος σου μεγαλώνει γιατί αυτές οι τρύπες γεμίζουν με αέρα.

Το οξυγόνο, το συστατικό του αέρα που είναι αναγκαίο για τη ζωή το παίρνει από τους πνεύμονες το αίμα και το μοιράζει σε όλο το σώμα.

Ενημέρωση γονέων στον παρακάτω δεσμό:

http://static.hpps.gr/assets/anapneustika_provlimata.pdf

Οι χτύποι της καρδιάς και το αίμα

Η καρδιά σου χτυπάει σαν τύμπανο πριν ακόμη γεννηθείς. Βρίσκεται μέσα στο στήθος σου, στη μέση αλλά  γέρνει λίγο προς τα αριστερά. Ο καθένας έχει καρδιά σε μέγεθος ανάλογα με το σώμα του.  Η καρδιά είναι μια αντλία που στέλνει το αίμα σε όλα τα σημεία του σώματος μέρα και νύχτα χωρίς να σταματάει καθόλου.

Πώς  στέλνει όμως το αίμα εκεί που πρέπει να πάει;  Με μερικούς σωλήνες που συνδέονται με αυτή, τις κόκκινες αρτηρίες που μοιράζουν οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες και τις μπλε φλέβες που μεταφέρουν το άχρηστο και βλαβερό διοξείδιο του άνθρακα.

Το αίμα κάνει κι άλλα πράγματα. Φροντίζει για την υγεία σου. Τί γίνεται αν μπουν μερικά μικρόβια μες στο σώμα σου; Στο αίμα υπάρχουν μικρούλια σωματίδια που τα πολεμούν και τα καταπίνουν  για να μην αρρωστήσουμε, τα λευκά αιμοσφαίρια.

Υπάρχουν μέσα στο αίμα και τα ερυθρά αιμοσφαίρια που  πηγαίνουν το οξυγόνο σε όλο το σώμα.

Σκέψη και αίσθημα

Τα πιο σπουδαία πράγματα συμβαίνουν μες στο κεφάλι σου. Εκεί βρίσκεται ο εγκέφαλός σου που κάνει πολλές δουλειές. Είναι ο διευθυντής όλου του σώματος. Σου λέει πώς να δουλεύεις.

Διατάζει το στομάχι σου να αλέθει το φαγητό, την καρδιά σου να χτυπάει, σου λέει να τρέχεις ή να στέκεσαι ακίνητος. Ακόμη ο εγκέφαλός σου σκέφτεται και νιώθει. Σκέψη είναι και να θυμάσαι κάτι ή να βρίσκεις καινούριους τρόπους να κάνεις μια κατασκευή με τα τουβλάκια σου ή να συνθέσεις ένα παζλ.

Το αίσθημα επίσης είναι χίλια-δυο πράγματα. Αίσθημα είναι να νοιώθεις ευτυχισμένος και να γελάς, αίσθημα είναι το να θυμώνεις με κάτι που δεν σου αρέσει και να φωνάζεις και να χτυπάς τα πόδια ή το να τρομάζεις και να κλαις.

Τί νομίζεις ότι αισθάνονται τα παιδάκια στις παραπάνω φωτογραφίες; Από που το καταλαβαίνεις; Περιέγραψε με δικά σου λόγια  τι  φαντάζεσαι να τους έχει συμβεί.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *