Μαθαίνουμε ασφαλείς!

Αναγκαία μέτρα πρόληψης διασποράς του ιού COVID-19

Η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) είναι υποχρεωτική για τους/τις μαθητές/τριες όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Εξαιρούνται του μέτρου, τα παιδιά που έχουν ιστορικό νόσησης εντός του τελευταίου 6μήνου.

Η είσοδος των μαθητών/μαθητριών στο σχολείο γίνεται με επίδειξη και όχι προσκόμιση βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος.

Ο υποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα, προ Τρίτης και Παρασκευής και έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα. Κατ’ εξαίρεση, την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας κάθε σχολικής μονάδας ο πρώτος αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (self test) διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προσέλευση στη σχολική μονάδα. Ο δεύτερος έλεγχος, συστήνεται να διενεργείται την 3η ημέρα μετά τον πρώτο σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 53950/4-9-2021 (Β΄4054) ΚΥΑ.

Η σωστή χρήση κατάλληλης προστατευτικής μάσκας (υφασμάτινης ή απλής χειρουργικής) είναι υποχρεωτική για όλους/ες τους/τις μαθητές/τριες σε όλα τα τμήματα, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των νηπιαγωγείων. Για τα νήπια-προνήπια επισημαίνεται η χρήση μάσκας τόσο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων όσο και στα διαλείμματα να γίνεται με τέτοιο τρόπο, προκειμένου να επιτευχθεί η εξοικείωσή τους με τη χρήση της και με έμφαση στην εκπαιδευτική διαδικασία. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή χρήση της μάσκας από τα παιδιά. Η αποτελεσματική εφαρμογή της μάσκας σε διάφορα επίπεδα των εκπαιδευτικών βαθμίδων προϋποθέτει τη συνεκτίμηση των αναπτυξιακών δεξιοτήτων των παιδιών και τη συστηματική εκπαίδευσή τους στις ορθές διαδικασίες εφαρμογής και απόρριψης όπως και την καθοδήγηση και ενεργητική επίβλεψη της συμμόρφωσης σε αυτές.

Για το σχολικό έτος 2021-2022 πρέπει να ληφθεί μέριμνα για αποφυγή του συγχρωτισμού και περιορισμός των επαφών μεταξύ μαθητών/τριών-γονέων-προσωπικού κατά την προσέλευση και αποχώρηση από το Νηπιαγωγείο. Εφαρμόζονται πρακτικά μέτρα για τήρηση αποστάσεων (π.χ. σήμανση στο δάπεδο). Εφόσον είναι εφικτό, προγραμματισμός διαφορετικών ωρών άφιξης και αναχώρησης των παιδιών με εύρος χρόνου που θα έχει προκαθοριστεί σε συνεννόηση με τους γονείς/κηδεμόνες.

Εξ΄αποστάσεως Εκπαίδευση

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς γίνεται με πλήρη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Ωστόσο, άλλες μορφές λειτουργίας (π.χ. εξ αποστάσεως διαδικτυακή διδασκαλία) μπορεί να απαιτηθούν εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα μεταβληθούν είτε στο σύνολο της χώρας είτε σε επιμέρους πιο επιβαρυμένες περιοχές. Δυνατότητα για πραγματοποίηση οργανωμένης διαδικτυακής εκπαίδευσης θα υπάρχει στην περίπτωση παιδιών που δεν θα είναι δυνατή η προσέλευσή τους στο σχολείο λόγω σοβαρού νοσήματος αυστηρά σύμφωνα με το ισχύον πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, καθώς και εάν το επιβάλλουν οι συνθήκες, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις αναστολής λειτουργίας τμήματος.

Προσέλευση στη σχολική μονάδα  

     Ο Σύλλογος Διδασκουσών έλαβε τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή συνωστισμού κατά την προσέλευση – αποχώρηση στη σχολική μονάδα, φροντίζοντας να τηρούνται αποστάσεις μεταξύ των μαθητών. Έτσι για το Τμήμα 1 θα χρησιμοποιείται κατά την προσέλευση αλλά και κατά την αποχώρηση η Νοτιοδυτική είσοδος του κτιρίου  (η οποία χρησιμοποιείται και σε περιπτώσεις εκκένωσης του κτιρίου λόγω έκτακτων φυσικών καταστροφών). Επιτρέπεται η είσοδος στον χώρο μόνο των παιδιών και του απαραίτητου προσωπικού. Ενώ για το Τμήμα 2 θα χρησιμοποιείται κατά την προσέλευση αλλά και κατά την αποχώρηση η Βορειοανατολική είσοδος του κτιρίου (η μπροστινή). Τα παιδιά θα παραλαμβάνονται από συγκεκριμένο μέλος του προσωπικού πριν την είσοδό τους στον χώρο του νηπιαγωγείου, και θα οδηγούνται στην αίθουσα. Οι γονείς θα τα αποχαιρετούν έξω από την είσοδο καθώς δεν επιτρέπεται η είσοδος γονέων στο χώρο του κτιρίου.

Αποχώρηση από τη σχολική μονάδα

Η αποχώρηση των μαθητών/τριών πραγματοποιείται με τη λήξη του διδακτικού ωραρίου.
Αποχώρηση μαθητή/τριας από το σχολείο πριν τη λήξη του διδακτικού ωραρίου, γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά του (ενημέρωση και σύμφωνη γνώμη γονέων ή κηδεμόνων, εξασφάλιση συνοδείας μαθητών με ευθύνη των γονέων)( παρ. 10, άρθρο 12, Π.Δ.79/2017, ΦΕΚ 109Α).
Αιτήματα γονέων για πρόωρη αποχώρηση ή καθυστερημένη προσέλευση μαθητών/τριών για λόγους ιατρικής υποστήριξης ή θεραπευτικής παρέμβασης, γίνονται δεκτά κατόπιν προσκόμισης σχετικής βεβαίωσης από δημόσιο φορέα, από την οποία προκύπτει με ακρίβεια η ανάγκη της ανωτέρω απουσίας καθώς και ο ακριβής χρόνος αυτής. Επισημαίνεται ότι τόσο ο φορέας που εκδίδει τη βεβαίωση όσο και ο φορέας υλοποίησης της θεραπευτικής παρέμβασης ή ιατρικής υποστήριξης , πρέπει να είναι δημόσιοι φορείς.

Παρακολούθηση φοίτησης/Απουσίες στο νηπιαγωγείο

Η φοίτηση των μαθητών στο νηπιαγωγείο παρακολουθείται από τον εκπαιδευτικό της τάξης, καταγράφονται οι καθημερινές απουσίες και καταχωρίζονται στο πληροφοριακό σύστημα myschool, (ΠΔ 79/2017 (ΦΕΚ 109Α) άρθρο 13 παράγραφος 1)
Εντός του πρώτου πενθημέρου κάθε μήνα, συντάσσεται και αποστέλλεται στην οικεία Διεύθυνση αναλυτική κατάσταση φοιτώντων μαθητών/τριών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα και στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής.
Όταν ο αριθμός των φοιτώντων μαθητών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα είναι χαμηλότερος των όσων προβλέπονται παραπάνω τότε αναστέλλεται η λειτουργία του τμήματος με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης.

ΤΗΡΗΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ

Οι γονείς οφείλουν να τηρούν και να σέβονται το ωράριο του Νηπιαγωγείου. Να μην αργούν να τα φέρουν το πρωί και να είναι πέντε ή δέκα λεπτά πριν το τέλος στο σχολείο για να τα παραλάβουν. Καλό είναι βέβαια να αποφεύγεται η χωρίς λόγο απουσία των νηπίων/προνηπίων για την αποφυγή περάσματος πολλών φάσεων προσαρμογής.

 

ΩΡΑΡΙΟ  ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ
ΒΑΣΙΚΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ :
ΩΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΑΥΣΤΗΡΑ: ΑΠΟ 8:15 ΕΩΣ 8:30

ΩΡΑ ΛΗΞΗΣ ή ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ: 13:00

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ :

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΡΩΙΝΗ ΥΠΟΔΟΧΗ: 7:45-8:00

ΕΝΑΡΞΗ: 13:00
ΛΗΞΗ/ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: 16:00

Στα πλαίσια της συνεργασίας γονέων και εκπαιδευτικών θα γίνονται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και όποτε κρίνεται απαραίτητο ενημερώσεις σε θέματα που αφορούν την πρόοδο των παιδιών.
Γονείς και εκπαιδευτικοί έχουν κοινό στόχο την πρόοδο και την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών, γι’ αυτό επιβάλλεται η συνεργασία μεταξύ τους, η οποία ελπίζουμε και ευχόμαστε να είναι αγαστή.

Καλή Σχολική Χρονιά!

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά-Μη Εμπορική Χρήση 4.0.