Λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης

Η δανειστική μας βιβλιοθήκη φέτος άλλαξε όψη, στολίστηκε διαφορετικά, εμπλουτίστηκε με καινούρια βιβλία και περιμένει τους μικρούς μαθητές να την επισκέπτονται για να δανείζονται βιβλία και να ταξιδεύουν στον κόσμο της γνώσης γιατί όπως γράφει και το σύνθημα μας : <<Τα βιβλία δίνουν φτερά...>>

Φυσικά ξεκινήσαμε διαβάζοντας το βιβλίο:<< Χαριστική βιβλιοθήκη>> του Αντώνη Παπαθεοδούλου, συζητήσαμε για τους κανόνες της κανόνες της βιβλιοθήκης και τον δανεισμό και αναρτήσαμε τους κανόνες στον τοίχο για να τους συμβουλευόμαστε. Τα παιδιά κατασκεύασαν και έγραψαν τα ονόματά τους στις καρτέλες δανεισμού, τις τοποθέτησαν στο καλαθάκι και έτσι έρχονται σε επαφή με την γραφή και την αναγνώριση των ονομάτων σαν μια δραστηριότητα γλωσσικής ανάπτυξης καθώς επίσης και για την αντιστοίχιση των βιβλίων στην σωστή θέση τοποθετήθηκε φωτοτυπία του εξωφύλλου για να μπορούν μόνα τους να τα τοποθετούν.

 

 

 

 

Το Τερατάκι των Χρωμάτων

Διαβάσαμε το εξαιρετικό βιβλίο :<<Το τερατάκι των χρωμάτων>> και συζητήσαμε για τα συναισθήματα.

Το τερατάκι των χρωμάτων - Λιένας Άννα | Εκδόσεις Πατάκη

Μάθαμε ποια είναι τα συναισθήματα, πως τα αναγνωρίζουμε και πως τα διαχειριζόμαστε.

Μια εξαιρετικά χρήσιμη προσέγγιση του ψυχικού κόσμου των νηπίων που είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία της ομάδας και την εξέλιξη των παιδιών.

Με την τεχνική της ζωγραφικής με μπαλάκια και τέμπερες χρωματίσαμε το μπερδεμένο τερατάκι και το βοηθήσαμε να ξεμπερδέψει τα συναισθήματά του και να μάθει να τα διαχειρίζεται…

 

Ζωγραφίσαμε το τερατάκι των χρωμάτων και με ένα πρόγραμμα επεξεργασίας puzzle μετατρέψαμε την εικόνα μας σε ψηφιακό πάζλ και τα παιδιά χάρηκαν πολύ όταν έπαιξαν στον υπολογιστή με το ψηφιακό παιχνίδι καθώς έτσι είναι μια ευκαιρία να έρχονται σε επαφή με ψηφιακές δημιουργίες και τις νέες τεχνολογίες.

Μπορείτε να το επεξεργαστείτε πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο

To τερατάκι των χρωμάτων

 

Με ένα παιχνίδι για τα συναισθήματα τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παίξουν και αλλάζοντας κάθε φορά τα μέρη του προσώπου κατανόησαν πως τα συναισθήματά μας σωματοποιούνται και αλλάζει η έκφραση του προσώπου μας ανάλογα με το συναίσθημα που βιώνουμε.

 

Επέτειος 17 Νοέμβρη 1973

Γιορτάσαμε στο σχολείο μας την επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973.

Προσεγγίσαμε τα γεγονότα εκείνης της περιόδου μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό  και βίντεο αλλά και μέσα από την επεξεργασία των βιβλίων:<< Λίγα γαρύφαλλα για το Πολυτεχνείο>> και <<Η κυρα δημοκρατία>> της Κων/νας Αρμενιάκου μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουν για τις έννοιες της δημοκρατίας και της δικτατορίας καθώς και της ελευθερίας του λόγου και της σκέψης. Επίσης διαβάσαμε την <<Ντενεκεδούπολη>> της Ευγενίας Φακίνου και παίξαμε κουκλοθέατρο με τις ντενεκεδένιες κούκλες.

Ακούσαμε ποιήματα, μάθαμε τραγούδια,  προσεγγίσαμε πίνακες ζωγραφικής αλλά και εικαστικά έργα άλλων καλλιτεχνών και γλυπτών. Γνωρίσαμε το έργο των χαρακτών Βάσως Κατράκη και Τάσου Αλεβίζου, τα επεξεργαστήκαμε να μάθουμε πως δημιουργούν τα έργα τους και προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε και εμείς τα δικά μας μοναδικά έργα.

Κατασκευάσαμε με διάφορα υλικά  την μακέτα του Πολυτεχνείου και των εξεγερμένων φοιτητών καθώς και ραδιόφωνα που φώναζαν συνθήματα.

Τέλος παρακολουθήσαμε την ιστορία της Ντενεκεδούπολης σε κουκλοθέατρο.

Άνοιγμα φωτογραφίαςΆνοιγμα φωτογραφίαςΆνοιγμα φωτογραφίαςΆνοιγμα φωτογραφίαςΆνοιγμα φωτογραφίας

Άνοιγμα φωτογραφίαςΆνοιγμα φωτογραφίαςΆνοιγμα φωτογραφίας

Άνοιγμα φωτογραφίας

Άνοιγμα φωτογραφίαςΆνοιγμα φωτογραφίας

 

Άνοιγμα φωτογραφίας

Άνοιγμα φωτογραφίας

 

 Ντενεκεδούπολη – Κουκλοθέατρο

Άνοιγμα φωτογραφίαςΆνοιγμα φωτογραφίας

Άνοιγμα φωτογραφίας

Θεατρική παράσταση: Μπες στα παπούτσια μου

Θεατρική παράσταση: <<Μπες στα παπούτσια μου>> από την ομάδα Ονειρόδραμα.

Σήμερα παρακολουθήσαμε  στο σχολείο μας ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα – θεατρική παράσταση  με διάδραση με απολαυστικό τρόπο που συμμετέχουν τα παιδιά. Αυτοσχεδιάζοντας με τους ηθοποιούς, μπαίνουν στη θέση του άλλου και κατανοούν με βιωματικό τρόπο τη σημασία της ενσυναίσθησης και της διαφορετικότητας. Μαθαίνουν έπειτα όλοι μαζί και προτείνουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τον σχολικό εκφοβισμό.

Άνοιγμα φωτογραφίαςΆνοιγμα φωτογραφίας

Άνοιγμα φωτογραφίαςΆνοιγμα φωτογραφίαςΆνοιγμα φωτογραφίαςΆνοιγμα φωτογραφίας

 

Επίσκεψη της Συμβούλου Εκπαίδευσης

Σήμερα 1/11/24 επισκέφτηκε το νηπιαγωγείο μας η σύμβουλος εκπαίδευσης κα Φωτεινή Αζναουρίδου στα πλαίσια γνωριμίας και αρμοδιοτήτων του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού της έργου που είναι η παιδαγωγική και επιστημονική καθοδήγηση των εκπαιδευτικών για την διασφάλιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και την ομαλή λειτουργία της μονάδας και ανταλλαγή απόψεων σε θέματα  που αφορούν τις ανάγκες των μαθητών.

Τα παιδιά συνομίλησαν μαζί της και γνώρισαν την μεγάλη δασκάλα όπως είπαν…

Άνοιγμα φωτογραφίαςΆνοιγμα φωτογραφίας

Άσκηση σεισμού

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο σχολείο μας άσκηση σεισμού.

Μιλήσαμε με τα παιδιά για το φαινόμενο του σεισμού και πως αυτό προκαλείται, αλλά και για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουμε για να είμαστε ασφαλείς στο σχολείο αλλά και στο σπίτι.

Παρακολουθήσαμε βίντεο για να μάθουμε τί είναι ο σεισμός

Παρακολουθήσαμε βίντεο από τον ΟΑΣΠ

Προστατευόμαστε από τον σεισμό

 Πείραμα : Προσομοίωση με διάφορα υλικά της κίνησης των τεκτονικών πλακών

Άνοιγμα φωτογραφίαςΆνοιγμα φωτογραφίας

Παιχνίδια γνώσεων

https://kids.oasp.gr/games/Xara-answer/index.html

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟΥΣ

Μαθαίνουμε να εφαρμόζουμε την τεχνική αυτή  μέσα στην τάξη μας

Άνοιγμα φωτογραφίας

Φθινόπωρο

Είδαμε πίνακες ζωγραφικής και εμπνευστήκαμε τους δικούς μας πίνακες με διάφορες τεχνικές και δημιουργήσαμε τα δικά μας έργα τέχνης

Άνοιγμα φωτογραφίαςΆνοιγμα φωτογραφίαςΆνοιγμα φωτογραφίας

Άνοιγμα φωτογραφίαςΆνοιγμα φωτογραφίαςΆνοιγμα φωτογραφίας

Άνοιγμα φωτογραφίαςΆνοιγμα φωτογραφίας

Κατασκευάσαμε φθινοπωρινά φύλλα και έγιναν ένα ομαδικό στεφάνι και μια πολύ όμορφη ομαδική φθινοπωρινή πόλη…

Άνοιγμα φωτογραφίας

Άνοιγμα φωτογραφίας

Άνοιγμα φωτογραφίας

Κατασκευή φθινοπωρινού κολλάζ με τα φύλλα που βρήκαν τα παιδιά στην αυλή….

Άνοιγμα φωτογραφίαςΆνοιγμα φωτογραφίας

Γνωρίζουμε τα φθινοπωρινά φρούτα μήλο και αχλάδι και αποτυπώνουμε εικαστικά τις ιδέες μας με την τεχνική του κολλάζ και νερομπογιές…

 

Άνοιγμα φωτογραφίαςΆνοιγμα φωτογραφίας

Άνοιγμα φωτογραφίαςΆνοιγμα φωτογραφίας

Κάστανα, οι καρποί του φθινοπώρου, μια εκδρομή στην φύση ήταν η αφορμή για να έρθει κοντά μας ένα κλαδί καστανιάς με τους καρπούς του και έτσι τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν από κοντά τον καρπό μέσω της βιωματικής μάθησης.

Άνοιγμα φωτογραφίαςΆνοιγμα φωτογραφίαςΆνοιγμα φωτογραφίας