Στο νηπιαγωγείο μας, η μάθηση γίνεται μέσα από την ανακάλυψη, το παιχνίδι και τη δημιουργία! Αυτή την περίοδο, οι μικροί μας εξερευνητές είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν… στο διάστημα! Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων, γνωρίσαμε το ηλιακό μας σύστημα και μάθαμε για τους πλανήτες μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, πειράματα και κατασκευές.
Μέσα από διαδραστικές παρουσιάσεις, παιχνίδια ρόλων και δημιουργικές δραστηριότητες, τα παιδιά ανακάλυψαν ποιοι είναι οι πλανήτες, ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους και τι κάνει τη Γη μας τόσο ξεχωριστή. Μεταμορφωθήκαμε σε μικρούς αστροναύτες, κατασκευάσαμε το δικό μας ηλιακό σύστημα, παρατηρήσαμε την επίδραση της βαρύτητας, πειραματιστήκαμε με τη δημιουργία κρατήρων και, φυσικά, αφήσαμε τη φαντασία μας ελεύθερη φτιάχνοντας τα δικά μας φανταστικά διαστημόπλοια.
1. Μας επισκέφτηκε το Κινητό πλανητάριο Κρήτης και παρακολουθήσαμε την ταινία «Ο Κάπτεν Σνούπυ και το διαστημικό ταξίδι»
Λίγα λόγια για το τι είδαμε..
Ο Κάπτεν Σνούπυ μοιάζει με σκύλο από άλλο πλανήτη και μαζί με τον λοχία Τουκ, ένα τουκάν από την κεντρική Αμερική και την Αργώ, το σούπερ έξυπνο διαστημόπλοιο, κάνουν ένα φανταστικό ταξίδι στους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.
Έφτασαν κοντά στον Ήλιο, προσγειώθηκαν στη Σελήνη και πέρασαν ανάμεσα από τα δαχτυλίδια του Κρόνου.
Μέσα από την ταινία τα παιδιά έμαθαν για τους πλανήτες και τα κυριότερα χαρακτηριστικά του ηλιακού μας συστήματος με τον πιο ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο.
Με αφορμή λοιπόν την επίσκεψη του πλανηταρίου ,ξεκινήσαμε το εργαστήριο δεξιοτήτων ”Ένα γαλαξιακό ταξίδι στους πλανήτες”
2. Παίξαμε ψυχοκινητικά παιχνίδια με τους πλανήτες και τις τροχές τους.
Αρχικά προσπαθήσαμε να τοποθετήσουμε τους πλανήτες γύρω από τον ήλιο και διαπιστώσαμε πως θα καιγόντουσαν γιατί όλοι ήταν πολύ κοντά του. Πώς κινούνται άραγε; Σε ποια απόσταση; Τι είναι οι τροχιές ;
Ακούσαμε και είδαμε το τραγούδι «το ηλιακό σύστημα» και μελετήσαμε την αφίσα με τους πλανήτες. Στη συνέχεια χορέψαμε με τις τροχιές-κορδέλες και με τους πλανήτες-χάρτινες μπάλες και φτιάξαμε στο πάτωμα το ηλιακό μας σύστημα, έπειτα το σχεδιάσαμε στο χαρτί μας..
3. Απορίες και ερωτήματα ξεπήδησαν για το σύμπαν, το φεγγάρι και τη ζωή πάνω σ’αυτό και εμείς τις καταγράψαμε.
Έτσι αποφασίσαμε να φέρουμε βιβλία από το σπίτι μας αλλά και από τη βιβλιοθήκη του σχολείου και να συλλέξουμε πληροφορίες σαν μικροί εξερευνητές. Φτιάξαμε λοιπόν το κουτί του διαστήματος με αρκετά παραμύθια , μικρές εγκυκλοπαίδειες και εικόνες για να μπορεί όποιος και όποτε θέλει να μελετάει τους πλανήτες σαν σωστός αστρονόμος.
Παρακολουθήσαμε και εκπαιδευτικά βίντεο που έλυσαν αρκετές απορίες μας.
4. Διαβάσαμε το βιβλίο του Oliver Jeffers
«Βρισκόμαστε εδώ»
Σημειώσεις για τη ζωή στον πλανήτη Γη
Στη συνέχεια προσπαθήσαμε να σκεφτούμε τρόπους για να σώσουμε και να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας. Σαν αποτέλεσμα ήταν να δημιουργήσουμε μια αφίσα με εικονογραφημένες τις ιδέες των παιδιών.
5. Πήγαμε ταξίδι στο φεγγάρι και γίναμε αστροναύτες.
Πως είναι άραγε η ζωή στο διάστημα; Οι αστροναύτες τι ρούχα φοράνε και πως τρώνε; Γιατί αιωρούνται ;
Με όχημα το θεατρικό παιχνίδι, μεταμορφωθήκαμε σε αστροναύτες και απογειωθήκαμε με το διαστημόπλοιο μας για να φτάσουμε μέχρι τη σελήνη και να πατήσουμε πάνω της. Εννοείται πως πήραμε ασημένια σκόνη(αλουμινόχαρτο) για να τη μελετήσουμε στο εργαστήριο μας. Από κει με το τεράστιο τηλεσκόπιο μας κοιτάξαμε τη γη μας και είδαμε πολλά πράγματα να συμβαίνουν, τα οποία στη συνέχεια καταγράψαμε στο χαρτί και τα συζητήσαμε στην παρεούλα-ολομέλεια.
Κατασκευάσαμε τους δικούς μας πυραύλους και έτοιμοι για εκτόξευση!! ( για την κατασκευή του τα παιδιά έπρεπε να κόψουν έναν κύκλο που στη συνέχεια έγινε κώνος και δύο τρίγωνα )
- Διαβάσαμε το παραμύθι «ο φεγγαροσκεπαστής»
το δραματοποιήσαμε και ζωγραφήσαμε με τέμπερες,με την τεχνική της στάμπας τη γη και τον δορυφόρο της, τη σελήνη.
- Ατομικά αλλά και ομαδικά φτιάξαμε το ηλιακό μας σύστημα και στολίσαμε τον τοίχο του σχολείου μας.
Προέκταση προγράμματος : τα παιδιά αναφέρθηκαν στους δεινόσαυρους και θελήσαμε να ασχοληθούμε και να μάθουμε περισσότερα για τη ζωή τους..
Η εισαγωγή του θέματος έγινε με την κουκλοθεατρική παράσταση «ο μικρός στεγοσαυρος έχει γενέθλια» και μέσα από την ιστορία μάθαμε για τα είδη των δεινοσαύρων και κάποια βασικά χαρακτηριστικά τους.
Στη συνέχεια χωρίσαμε τους δεινόσαυρους σε φυτοφάγους και σαρκοφάγους. Πως άραγε θα τους ξεχωρίσουμε; Μα φυσικά μετρώντας τα πόδια τους.
Παίξαμε το παιχνίδι της «τροφικής αλυσίδας» και μάθαμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο κάθε οργανισμός στο οικοσύστημα μας
( φυτά, φυτοφάγοι, σαρκοφάγοι) και ανακαλύψαμε τι θα συμβεί αν ένας από αυτούς τους οργανισμούς εξαφανιστεί.
Γίναμε παλαιοντολόγοι και κάναμε μια μεγάλη ανασκαφή για να βρούμε τα κόκκαλα των δεινοσαύρων..
Mε τη βοήθεια της εφαρμογής “dinosaur Ar” είδαμε δεινόσαυρους σε τρισδιάστατη μορφή να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας και παίξαμε το παραδοσιακό παιχνίδι του σχοινιού «διελκυστίνδα» για να δούμε ποια ομάδα δεινοσαύρων θα επικρατήσει!
Με αλατοζύμη φτιάξαμε τα δικά μας απολιθώματα και φυσικά όλοι πήραμε το πτυχίο του παλαιοντολόγου.
Μέσα από αυτή την εμπειρία, τα παιδιά όχι μόνο απέκτησαν νέες γνώσεις για το διάστημα και τους δεινόσαυρους αλλά καλλιέργησαν σημαντικές δεξιότητες, όπως η παρατήρηση, η συνεργασία, η δημιουργικότητα και η επίλυση προβλημάτων.
Γιατί η μάθηση γίνεται πιο συναρπαστική… όταν γίνεται παιχνίδι! 🚀✨