Για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, επεξεργαστήκαμε σχετικό εποπτικό υλικό και μάθαμε τι γιορτάζουμε σήμερα μέσα απο δημιουργικές δραστηριότητες και κατασκευές.
Παιχνίδι μνήμης και ντόμινο με τους ήρωες του 1821!
Φτιάξαμε ποδιές και τσαρούχια.
Αν ήμουν ήρωας του 1821…..
Τα παιδιά παρακολούθησαν την κουκλοθεατρική παράσταση “Το κρυφό σχολειό”
από την/ον 8ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ·Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η συνεργασία στο νηπιαγωγείο
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Το παρόν πρόγραμμα εντάσσεται στον κύκλο «Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ: Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη», πιο συγκεκριμένα στην επιμέρους θεματική ενότητα της
προώθησης του αλληλοσεβασμού και της συνεργασίας.
Σκοπός του προγράμματος είναι να προωθήσει την έννοια της συνεργασίας στο νηπιαγωγείο.
Στόχοι είναι τα παιδιά να συνεργαστούν με δραστηριότητες ανά ζεύγη, μικρές ή μεγαλύτερες ομάδες προκειμένου να αναπτύξουν δεξιότητες συνεργασίας.
Η έναρξη του προγράμματος έγινε με την αποτύπωση των ιδεών των παιδιών για το τι σημαίνει ”συνεργασία” , με την τεχνική της <<ιδεοθύελλας>>.
Στη συνέχεια, σε ατομική εργασία, τα παιδιά ζωγράφισαν τις ιδέες τους.
Ακούσαμε το τραγούδι από τη χορωδία του Σπύρου Λάμπρου, με τίτλο ”’συνεργασία”.
Έγινε το αγαπημένο μας τραγούδι . Για να μάθουμε πιο εύκολα τους στίχους χρησιμοποιήσαμε το εικονόλεξο από το ιστολόγιο της συναδέλφου Τάνιας Μάνεση.
Στη συνέχεια κυκλώσαμε σε ατομικό φύλλο εργασίας τις αποδεκτές συμπεριφορές που υποδηλώνουν ”’συνεργασία”
Και τέλος , μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο <<συνεργασία>>, το οποίο διέπει όλες τις δραστηριότητες στο νηπιαγωγείο καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Τα παιδιά , δημιούργησαν αυτοσχέδιες διαδρομές και συνεργατικά μετέφεραν ένα μπαλάκι από αλουμινόχαρτο με στόχο να το βάλουν μέσα σε ένα ποτήρι.
Με αφορμή την δραματοποίηση της ιστορίας του “Φεγγαροσκεπαστή”, μετέφεραν συνεργατικά τον Τιμολέων στο φεγγάρι!!
Έφτιαξαν παζλ με αλληλοβοήθεια.
Έπαιξαν με το ”μεγάλο σκάκι” που μας έφερε η Εύα, και βοηθούσε ο ένας τον άλλον με τις κινήσεις στα πιόνια.
Συμπληρώσαμε το φύλλο αυτοαξιολόγησης!
Το μεγάλο πολύχρωμο πανί μας ένωσε και συνεργαστήκαμε , ώστε να μην πέσει το μπαλάκι στο κενό που υπήρχε στο κέντρο του.
Τελικά, στο νηπιαγωγείο τα πάντα μαθαίνονται και επιτυγχάνονται μέσα από τη ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ!!!!
«Και στης ζωής τους πιο βαρείς χειμώνες αλκυονίδες μέρες καρτερούν» (Γεώργιος Δροσίνης)
Με αφορμή τις αλκυονίδες μέρες, διαβάσαμε τον μύθο της αλκυόνης και του κήυκα.
Ο ΜΥΘΟΣ
Η Αλκυόνη, κόρη του Αίολου και της Αιγιάλης, παντρεύτηκε τον γιο του Κήυκα. Η αγάπη που ένιωθε ο ένας για τον άλλον τους οδήγησε να συγκρίνουν τους εαυτούς τους με το θεϊκό ζευγάρι, τον Δία και την Ήρα και να ονομάζονται με τα ονόματα εκείνων, όχι τα δικά τους. Οι θεοί τους τιμώρησαν, μεταμόρφωσαν την Αλκυόνη στο ομώνυμο ψαροφάγο θαλασσοπούλι και τον Κήυκα σε πουλί που ορμά στη θάλασσα για να αρπάξει τη λεία του, ίσως γλάρο. Επειδή όμως η Αλκυόνη έφτιαχνε τη φωλιά της κοντά στην ακτή, τα κύματα την κατέστρεφαν, ο Δίας τη λυπήθηκε και διέταξε τους ανέμους να σταματήσουν για δεκατέσσερις μέρες, επτά πριν το χειμερινό ηλιοστάσιο και επτά μετά. Στη διάρκεια αυτών των ημερών, η Αλκυόνη επωάζει τα αυγά της. Αυτές οι χωρίς κακοκαιρία μέρες ονομάστηκαν Αλκυονίδες.
Παρατηρήσαμε πολλές εικόνες και στο τέλος τα παιδιά δημιούργησαν τις δικές τους αλκυόνες!
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή