Σκοπός του προγράμματος είναι, με βάση τις αρχές της εποικοδομητικής προσέγγισης και με τις μεθόδους διερευνητικής μάθησης, οι μαθητές να σκεφτούν και να βρουν απαντήσεις σε ερωτήσεις για το διάστημα και για το γεγονός ότι οι πλανήτες δεν είναι απομονωμένοι ο ένας από τον άλλον, αλλά αλληλοεξαρτώμενοι , καθώς η Σελήνη περιστρέφεται γύρω από τη Γη, η Γη, μαζί με επτά άλλους πλανήτες, περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο και ο Ήλιος, με τη σειρά του, περιστρέφεται γύρω από το κέντρο του γαλαξία μας. Η Σελήνη, η Γη και ο Ήλιος αποτελούν τα τρία ουράνια σώματα τα οποία σχηματίζουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα, με την εναλλαγή ημέρας/νύχτας, τις εκλείψεις και τις εποχές που προκύπτουν από τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των σωμάτων αυτών και με τις οποίες οι μικροί μαθητές θα πειραματιστούν και θα γνωρίσουν με βιωματικό τρόπο.
Ξεκινήσαμε κάνοντας μία διερεύνηση των γνώσεων τους και καταγράφοντάς τες σε έναν πίνακα. Στη συνέχεια καταγράψαμε τις προτάσεις τους σε σχέση με το τι θέλουν να μάθουν σχετικά με το το διάστημα και τους πλανήτες. Δημιουργήσαμε τον πίνακα με όλες τις πληροφορίες σχετικές με το θέμα, ώστε να ανατρέχουμε σε αυτόν σε τυχόν απορίες και να τον μελετάμε.
Προχωρήσαμε στην ανάγνωση βιβλίων σχετικά με το θέμα.
Μάθαμε τους πλανήτες και τους μελετήσαμε τόσο στο βιβλίο, όσο και στον πίνακα της τάξης. Χρησιμοποιήσαμε το τηλεσκόπιο για να τους παρατηρήσουμε καλύτερα, τόσο μέσα στην τάξη και στο “ηλιακό μας σύστημα”….
…όσο και στην αυλή, παρατηρώντας τον ήλιο.
Συνεχίσαμε να μελετάμε τους πλανήτες και το διάστημα, ζητώντας από τα παιδιά να φέρουν στο σχολείο τον πλανήτη που τους κληρώθηκε, ώστε να δραματοποιήσουμε στην τάξη το ηλιακό σύστημα.
Χορέψαμε το τραγούδι των πλανητών, αναπαριστώντας το κάθε παιδί τον πλανήτη του, γυρνώντας γύρω από τον ήλιο.
Μέσα από το παιχνίδι με την μελισσούλα BeeBot , τα παιδιά γνώρισαν ακόμα καλύτερα τους πλανήτες….
…τοποθετώντας τους στη συνέχεια στη σωστή σειρά.
Αναπαραστήσαμε το ήλιο και την Γη, καθώς και το πως κινείται το ένα γύρω από το άλλο.
Στη συνέχεια περάσαμε στις φάσεις του Φεγγαριού, που αποτελούν ένα πολύ ενδιαφέρον φαινόμενο που συναρπάζει τα παιδιά, αλλά από την άλλη αρκετά δύσκολο στην ερμηνεία του. Ένα πολύ ωραίο μοντέλο για την σταδιακή εξοικείωση των μαθητών με το φαινόμενο των φάσεων είναι αυτό που απεικονίζεται παρακάτω. Το μόνο που χρειαστήκαμε είναι μπισκότα με λευκή γέμιση. Τους ανοίξαμε τα μπισκότα και στη συνέχεια αφαίρεσαν σταδιακά λίγη από τη γέμιση.
Παρακολουθήσαμε σε βίντεο το μύθο του Φαέθοντα και στη συνέχεια αποτυπώσαμε στο χαρτί αυτό που μας έκανε εντύπωση.
Παρακάτω παραθέτουμε τις κατασκευές που δημιουργήσαμε σχετικές με το εργαστήριο δεξιοτήτων.
Μία πολύ όμορφη ενέργεια, την οποία πραγματοποιήσαν οι γονείς στο σπίτι ήταν η διαστημική μαγειρική. Ζητήσαμε από τους γονείς να φτιάξουν κάποιο σνακ στα παιδιά, να το φωτογραφίσουν και να μας το στείλουν να το παρουσιάσουμε στην τάξη. Αυτά ήταν τα αποτελέσματα…
Η φαντασία και η δημιουργικότητα ενώθηκαν και τα αποτελέσματα μας εξέπληξαν!!!
Κλείνοντας να ευχαριστήσουμε την συμμαθήτριά μας Μ. για την πολύ όμορφη κατασκευή που έφερε σε όλους τους συμμαθητές της, εμπνευσμένη από το διάστημα.