Ο τίτλος του Σχεδίου Δράσης του 8ου Νηπιαγωγείου Ηγουμενίτσας για το τρέχον έτος 2023-2024 είναι “Φιλαναγνωσία και εμπλουτισμός της δανειστικής βιβλιοθήκης” Ο κεντρικός στόχος του Σχεδίου Δράσης που υλοποιείται στη σχολική μας μονάδα, αφορά την αναβάθμιση της λειτουργίας αλλά και τον εκσυγχρονισμό της δανειστικής βιβλιοθήκης. Η προσπάθεια επικεντρώνεται κυρίως στην προμήθεια νέων βιβλίων, καθώς και στην ισχυρότερη σύνδεση της διαδικασίας δανεισμού βιβλίων με την εκπαιδευτική πράξη (καλλιέργεια φιλαναγνωσίας, φιλομάθειας, γραμματισμού και εκτίμησης της αξίας της αναγνωστικής διαδικασίας).
Με αφορμή το Σχέδιο Δράσης αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε σε μία διαδικτυακή επίσκεψη στη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη, στην οποία πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα με διάφορα θέματα. Εμείς συμμετείχαμε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Σιγά σιγά μία συγγνώμη τη φορά”, στο οποίο ένα περιστέρι νιώθει άσχημα γιατί φαίνεται ότι όλο και κάποιον ενοχλεί. Απολογείται συνεχώς και δεν μπορεί να σταματήσει να ζητά συγγνώμη!!
Με αφορμή το βιβλίο «ΠΟΣΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΚΟΜΗ, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ;» των Wendy Meddour και Carmen Saldana, εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ, ο κάθε μαθητής/τρια, θα συνειδητοποιήσει τη δύναμη της φιλίας στη ζωή μας και ότι το πιο σημαντικό είναι να νιώθουμε αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, χωρίς την ανάγκη της απολογίας που μειώνει τη δύναμη του λόγου μας και των πράξεων μας. (Αφήγηση, ζωγραφική, κινητικό παιχνίδι, διαδικτυακά παιχνίδια).
Συνδεθήκαμε με την Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη και ξεκινήσαμε..
Στην αρχή η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης διάβασε το βιβλίο “Πόσα συγγνώμη ακόμη περιστέρι ;” και έκανε διάφορες ερωτήσεις κατανόησης στα παιδιά.
Στη συνέχεια μας έδειξε κάποιες διαφάνειες και παίξαμε διαδραστικά παιχνίδια , παιχνίδια λόγου, παιχνίδια κατανόησης κανόνων που πρέπει να ακολουθούμε όταν επισκεπτόμαστε μια βιβλιοθήκη , επίσης παιχνίδια όπως τροχός, σωστό-λάθος και παιχνίδια μνήμης. Διασκεδάσαμε σε όλα πολύ και τα παιδιά συμμετείχαν με μεγάλο ενδιαφέρον.
Τέλος κλείσαμε με μία ομαδική κατασκευή εμπνευσμένη από το παραμύθι “Πόσα συγγνώμη ακόμη περιστέρι;” και την οποία στείλαμε και στην Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη.