Μαρ 11 2009

Άρθρα του/της 8lykkall

Μοραβία

Μοραβία

 

Η Μοραβία (τσεχ., σλοβακ. Morava, γερμ. Mähren, ουγγρ. Morvaország, πολων. Morawy) είναι ιστορική περιοχή στο ανατολικό τμήμα της Τσεχίας. Η περιοχή πήρε το όνομά της από τον ποταμό Μοράβα.

Ιστορία

Γύρω στο 60 π.Χ., οι Βοίοι, κέλτικο φύλο, αποσύρθηκαν από την περιοχή της Μοραβίας, όπου έφτασαν γερμανικά φύλα κι αργότερα, τον 6ο αιώνα, σλαβικοί πληθυσμοί. Το 833, δημιουργήθηκε η Μεγάλη Μοραβία, με την κατάκτηση των εδαφών της σημερινής Σλοβακίας και βόρειας Ουγγαρίας και τη δεκαετία του 890 επεκτάθηκε, περιλαμβάνοντας πλέον τα εδάφη της σημερινής Τσεχίας και Σλοβακίας, της δυτικής Ουγγαρίας, της Λουσατίας στη σημερινή Γερμανία, της Σιλεσίας και της λεκάνης του Βίστουλα στη σημερινή Πολωνία. Με το θάνατο του βασιλιά Σβάτοπλουκ το 895, οι πρίγκιπες της Βοημίας έγιναν βασάλοι του άρχοντα των ανατολικών Φράγκων και το κράτος της Μοραβίας διαλύθηκε με την επιδρομή των Μαγυάρων το 906907.

Οι Μαγυάροι ηττήθηκαν από τον Αυτοκράτορα Όθωνα Α’ το 955 κι η Μοραβία πέρασε υπό την εξουσία του Βολεσλάβου Α’ της Βοημίας, της δυναστείας των Πρεμυσλίδων. Ο Βολεσλάβος Α’ της Πολωνίας προσάρτησε τη Μοραβία το 999, αλλά επανακτήθηκε από τον Μπρετισλάβο Α’ της Βοημίας, ο οποίος εξουσίαζε και τη Βοημία μετά το 1035.H Μοραβία έφτασε στο μεγαλύτερο καθεστώς αυτονομίας της το 1182, όταν ο αυτοκράτορας Φρειδερίκος Α’ την κατέστησε ηγεμονία, ανεξάρτητη από τη Βοημία και υποκείμενη κατευθείαν στον αυτοκράτορα. Ωστόσο, το 1197 ο Βλαδισλάβος Γ’ της Βοημίας έλυσε το πρόβλημα διαδοχής με τον αδερφό του, Όττοκαρ Α’ και αποδέχθηκε την ηγεμονία της Μοραβίας υποτελή στη Βοημία.Από τότε και στο εξής, Μοραβία και Βοημία έχουν κοινή ιστορία. Από το 1310, οι δυο περιοχές βρίσκονταν υπό τη δυναστεία των Λουξεμβούργων μέχρι που πέρασαν στην εξουσία του Άλφρεντ Β’ των Αψβούργων το 1437. Κατά τη διάρκεια των Πολέμων των Χουσσιτών, οι Αψβούργοι έχασαν τον έλεγχο των δυο περιοχών και προσωρινά διαιρέθηκαν, καθώς το 1469 η Μοραβία πέρασε στα χέρια του βασιλιά Κόρβινους της Ουγγαρίας, μέχρι το 1490, οπότε κι επανενώθηκαν και παρέμειναν υπό τους Αψβούργους μέχρι το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.Μετά τη διάσπαση της Αυστροουγγαρίας το 1918, η Μοραβία έγινε τμήμα της Τσεχοσλοβακίας και του προτεκτοράτου Βοημίας και Μοραβίας κατά τη γερμανική κατοχή στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1945, εκδιώχθηκε η γερμανική μειονότητα από τη Μοραβία, ενώ η περιοχή έγινε τμήμα της Τσεχίας μετά τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας το 1993.

Γεωγραφία

 Η Μοραβία είναι περιοχή  της Τσεχίας(-Σλοβακίας).Η Μοραβία καταλαμβάνει το ανατολικό τμήμα της Τσεχίας και περιλαμβάνει τους νομούς Μοραβίας-Σιλεσίας, Ζλιν, Όλομουτς, Πάρντουμπιτσε, Βίσοτσινα και Νότιας Βοημίας. Συνορεύει βόρεια με την Πολωνία και το τσεχικό τμήμα της Σιλεσίας, ανατολικά με τη Σλοβακία, νότια με την Αυστρία και δυτικά με την ιστορική περιοχή της Βοημίας. Μέχρι το 1641, πρωτεύουσα της Μοραβίας ήταν το Όλομουτς, αλλά μετά την κατάληψή της από τους Σουηδούς, πρωτεύουσα έγινε το Μπρνο. Το έδαφος της Μοραβίας προς τα Β. είναι ορεινό με μια στενή κοιλάδα ανάμεσα στα σουδητικά όρη και την οροσειρά των Καρπαθίων. Η κοιλάδα αυτή ονομάζεται «Πύλη της Μοραβίας» και αποτελεί τη σπουδαιότερη φυσική διάβαση από τη βορειοκεντρική Ευρώπη προς τις πεδιάδες του Δούναβη. Νοτιότερα το έδαφος έχει μορφή οροπεδίου με πλατιές κοιλάδες. Στην «Πύλη της Μοραβίας» έχει τις πήγες του ο ‘Οντερ, ο οποίος μεταφέρει τα νερά της περιοχής προς τη Βαλτική Θάλασσα. Ο κυριότερος όμως ποταμός στην περιοχή της Μοραβίας που διασχίζει την περιοχή είναι ο Μοράβας.Το κλίμα είναι ηπειρωτικό, με σχετικά λίγες βροχές, αλλά το έδαφος της είναι εξαιρετικά εύφορο. ΟικονομίαΤο 38% των κατοίκων ασχολούνται με την γεωργία. Παράγουν κυρίως σικάλη ,σιτάρι, πατάτες , κοκκινογούλια και ζάχαρη και σταφύλια για κρασί(νότια Μοραβία).Το υπέδαφος της περιοχής είναι πλούσιο σε γαιάνθρακες και γραφίτη. Η εξορυκτική βιομηχανία είναι πολύ αναπτυγμένη καθώς και οι μεταλλουργικές βιομηχανίες. Στη Μοραβία υπάρχουν επίσης σπουδαία υφαντουργεία ,ταπητουργεία, εργοστάσια ζάχαρης, τροφίμων, διυλιστήρια κ.π.λ. Επίσης είναι αναπτυγμένη η κτηνοτροφία.                               

Πηγές:

  • http://www.livepedia.gr
  • http://el.wikipedia.org
  • http://www.google.gr
  • Εγκυκλοπαίδεια Πάτση.
  • http://feefhs.org/maps/AH/ah-morav.html

  

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση