Εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα

Στα πλαίσια της ημέρας Μνήμης Εβραίων Θυμάτων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος οργανώθηκαν από τις φιλολόγους του σχολείου μας, Κλ. Βενουζίου και Β. Ιωάννου, τη Δευτέρα  29/1/2024, πολλαπλές δράσεις για την ενημέρωση των μαθητών μας για την ζοφερή περίοδο του Β.Π.Π και ιδιαίτερα για την τύχη των Εβραίων της Ευρώπης που οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης με στόχο τον ολοκληρωτικό αφανισμό του εβραϊκού γένους από τη ναζιστική Γερμανία και τους συνεργάτες της ανά την Ευρώπη.

Οι πρακτικές που ακολουθήθηκαν από τα ολοκληρωτικά ναζιστικά και φασιστικά καθεστώτα της περιόδου και η εφαρμογή της Τελικής λύσης παρουσιάστηκαν με τον πιο εύληπτο τρόπο μέσω μιας παρουσίασης που ετοίμασε η κ. Ιωάννου και παρουσίασαν μαθήτριες του σχολείου με παράλληλη ανάγνωση ιστορικών ντοκουμέντων κρατουμένων στα κολαστήρια του θανάτου. Αυτός ο απολογισμός των 6.000.000 αθώων θυμάτων, την μνήμη των οποίων τιμούμε σήμερα, είναι από μόνος του θλιβερός, αν αναλογιστούμε τους θύτες και τους συνεργάτες τους. Ωστόσο, η αναφορά σε ανθρώπους που με κίνδυνο της ζωής τους έσωσαν με διάφορους τρόπους Εβραίους συμπολίτες τους είναι ένα στοιχείο που μας δίνει κουράγιο για την ανθρώπινη φύση.

Έτσι, η κ. Βενουζίου, χρησιμοποιώντας ένα υλικό που μας παραχώρησε το Μουσείο Μνήμης Yad Vashem οργάνωσε μια έκθεση με θέμα: « Οι Δίκαιοι των Εθνών». Σε αυτήν την έκθεση μνημονεύτηκαν ιστορίες ανθρώπων που κατάφεραν με διάφορους τρόπους είτε δίνοντας άσυλο και τροφή σε Εβραίους είτε προετοιμάζοντας ψεύτικα έγγραφα είτε αποκρύπτοντας την παρουσία τους σε μέρη που κρύβονταν είτε υιοθετώντας παιδιά εβραϊκής καταγωγής. Κάποιοι από τους διασώστες κατόρθωσαν να επιβιώσουν, κάποιοι άλλοι τιμωρήθηκαν γι’ αυτές τους τις πράξεις είτε από τους Ναζί είτε από τις ρατσιστικές κυβερνήσεις και πληθυσμούς στην μεταπολεμική Ευρώπη.

Ολοκαύτωμα2 Ολοκαύτωμα1 Ολοκαύτωμα3

Οι διασώστες αυτοί ή εν ζωή ή μετά θάνατον τιμήθηκαν από το Μουσείο Yad Vashem, στο όνομα του εβραϊκού λαού, και τους απονεμήθηκε ο τίτλος του Δικαίου των Εθνών.

Η γεμάτη αλτρουισμό πράξη τους αποδεικνύει πως όποιος σώζει μια ζωή σώζει ολόκληρο τον κόσμο.