Εκπαιδευτική επίσκεψη Δημοτική Πινακοθήκη, αρχοντικό Τζαβέλλα, εβραϊκή συναγωγή Ιωαννίνων 19/10/2021

Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δράσεων του σχολείου μας και της ελληνογερμανικής συνεργασίας με σχολείο της Γερμανίας με θέμα την ιστορική μνήμη με επίκεντρο τη βάρβαρη εποχή της ναζιστικής κατοχής στην περιοχή μας, χθες στις 19/10/2021,οι μαθητές της Β Λυκείου του 8ου Λυκείου είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τρία μνημεία της πόλης των Ιωαννίνων κατά ομάδες.

IMG 20211104 104614

Δημοτική Πινακοθήκη

Ο πρώτος σταθμός υπήρξε η Δημοτική Πινακοθήκη, όπου οι μαθητές ξεναγήθηκαν στη φωτογραφική έκθεση με θέμα: « Αποτυπώματα μνήμης. Τεκμήρια κοινωνικής και πολιτισμικής ιστορίας των Ιωαννίνων» . Με την εξαιρετική καθοδήγηση της υπευθύνου φωτογράφου για την έκθεση, οι μαθητές περιηγήθηκαν μέσω φωτογραφιών σε τόπους γνωστούς σε αυτούς σε αλλοτινές περιόδους, αναγνώρισαν γνωστά μνημεία της πόλης και αντιλήφθηκαν αν άλλαξαν ή παρέμειναν τα ίδια μέσα στον χρόνο. Επίσης γνώρισαν ξεχασμένα επαγγέλματα τόσο γνωστά κάποτε ,αζήτητα σήμερα, και ήρθαν σε φωτογραφική συνομιλία με όλα τα κορυφαία γεγονότα της πόλης από τα τέλη του 19ου αι μέχρι τις μέρες μας. Οι μαθητές μας είχαν την τύχη να συζητήσουν με έναν επαγγελματία φωτογράφο για τις τεχνικές της φωτογραφίας και να εμπνευστούν από την καλλιτεχνική διάσταση των φωτογραφιών.

 

Αρχοντικό της Ισμήνης Τζαβέλλα

Ο δεύτερος σταθμός υπήρξε το αρχοντικό της Ισμήνης Τζαβέλλα, όπου φιλοξενούνται τα ιστορικά Αρχεία του Δήμου. Πρακτικά του Δήμου, χάρτες και άλλα σημαντικά ντοκουμέντα που αναφέρονται στη λειτουργία των Δημοτικών αρχών από το 1913 μέχρι σήμερα είναι μια άλλη διάσταση της επιβίωσης της ιστορικής μνήμης. Σε αυτό συντέλεσε και η αναπαλαίωση της αστικής κατοικίας του 19ου αι, η οποία φιλοξενεί ένα μουσείο με αντικείμενα χρηστικά και διακοσμητικά , της αστικής κοινωνίας του 20ου αι. Στον χώρο αυτό, η ξενάγηση από την πρόθυμη και γεμάτη γνώσεις υπεύθυνη του χώρου, μας βοήθησε να φανταστούμε τον τρόπο ζωής των αστών της πόλης μας κατά τον 20ο αι. Η δράση της ευεργέτιδας Ισμήνης Τζαβέλλα ως νοσοκόμας στον Β. Π.Π , οι στολές της και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσε μας έδωσαν επιπλέον στοιχεία για την περίοδο της κατοχής και τον τρόπο δράσης γενναίων ανθρώπων. Ευτυχής συγκυρία, η ζωγραφική έκθεση στον χώρο του Τάκη Στεφάνου, σπουδαίου καλλιτέχνη, με μικρού και μεγάλου μεγέθους έργα . Το τιτλοφορούμενο έργο του «Μνήμη» μας έδωσε την καλλιτεχνική διάσταση της αποτύπωσης της μνήμης του παρελθόντος και έδωσε στους μαθητές μας τη δυνατότητα να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις.

Εβραϊκή συναγωγή των Ιωαννίνων

Τελευταίος σταθμός, η εβραϊκή συναγωγή των Ιωαννίνων, λατρευτικός χώρος των Εβραίων συμπολιτών μας , της άλλοτε ακμάζουσας εβραϊκής κοινότητας. Η ξενάγηση στον χώρο για την ύπαρξη και τη συνεισφορά των Εβραίων στον πολιτισμό της πόλης, τον τρόπο ζωής τους, τα λατρευτικά τους έθιμα αλλά και την τραγική κατάληξη των περισσοτέρων την περίοδο της ναζιστικής κατοχής προσέδωσε πολλές πληροφορίες στους μαθητές μας γι’ αυτό το κομμάτι της ιστορίας. Το επιβλητικό κτήριο των αρχών του 19ου αι, η αρχιτεκτονική του και η θέση του μέσα στο ιστορικό κάστρο της πόλης δείχνουν τη μακραίωνη πορεία αυτής της κοινότητας και την αρμονική της συμβίωση με τις άλλες κοινότητες της πόλης. Το εσωτερικό της συναγωγής, εκτός από τις πληροφορίες για το τελετουργικό της θρησκείας και των παραδόσεων της εβραϊκής θρησκείας και την αξία του ως μνημείο της πόλης, είναι και ένας τόπος μνήμης, καθώς στους τοίχους του είναι γραμμένα τα ονόματα των 1800 συμπολιτών μας που δολοφονήθηκαν στο στρατόπεδο του Άουσβιτς, μετά την αιχμαλωσία τους από τους Ναζί .

Η επίσκεψη αυτή στέφθηκε με εξαιρετική επιτυχία κυρίως λόγω των μαθητών μας που συνεργάστηκαν απόλυτα με τους συνοδούς καθηγητές καθώς είχαν την ευκαιρία να βιώσουν πως , η αποτύπωση της μνήμης συντελεί στην ανάδειξή του ιστορικού παρόντος.

Κλαίρη Βενουζίου, καθηγήτρια συνοδός