ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ

// //–>

// //–>

» Μ’ ένα βιβλίο πετάω, ταξιδεύω, ονειρεύομαι…»

 2014-15

 

 

 

2013-14

Άκου μια ιστορία για τον σχολικό εκφοβισμό.…..

book_ekfovismos

 

 

Δύο ιστορίες για τον εκφοβισμό, γραμμένες και εικονογραφημένες από παιδιά.

 

«Τα μπαλόνια της φιλίας» & «Η Μόνα σε καινούργιο σχολείο»

Διαβάζει η ηθοποιός Ευδοκία Στατήρη.

 

 

2012-13

Για άλλη μια χρονιά το Σχολείο μας διοργάνωσε Έκθεση Βιβλίου με το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς  ¨Γνώση» με σκοπό να φέρει σε άμεση επαφή το παιδί με το βιβλίο και να προωθήσει τη φιλαναγνωσία.


Στα πλαίσια της Έκθεσης κλήθηκε ο καταξιωμένος εικονογράφος  κ.Ανδρικόπουλος και ήρθε σε επαφή με τους μαθητές της Δ και Ε τάξης.

Ανδρικόπουλος

παρουσίαση του έργου


Ο Νικόλαος Ανδρικόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Σπούδασε γραφίστας στο Κέντρο Τεχνολογικών Εφαρμογών (Κ.Τ.Ε.) στην Αθήνα όπου αποφοίτησε το 1976. Από το 1993 βυθίζεται στο μαγικό κόσμο του παιδικού βιβλίου. Πήρε μέρος σε εκθέσεις εικονογράφων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως, της Μπολόνια, του Τόκιο, του Βελιγραδίου, της Μπρατισλάβα και της Αθήνας. Το 1993 πήρε το 1ο βραβείο στη διεθνή έκθεση εικονογράφων της Τεχεράνης. Το 1994 πήρε το 1ο βραβείο αφίσας για τα 25 χρόνια του κύκλου του ελληνικού παιδικού βιβλίου. Το 1998 αναγράφεται στον τιμητικό πίνακα της ΙΒΒΥ (Διεθνής οργάνωση βιβλίων για τη νεότητα) για το βιβλίο του «Ο αρκούδος Αρθούρος». Το 1999 πήρε το κρατικό βραβείο εικονογράφησης, για το βιβλίο της Μάνιας Καπλάνογλου «Οι πειρατές της Λιμνοχώρας». Την ίδια χρονιά πήρε το 1ο βραβείο εικονογράφησης από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, για το βιβλίο του Α. Παπαδιαμάντη, «Τα Χριστούγεννα του τεμπέλη» και το 3ο βραβείο εικονογράφησης εξωφύλλου, στην Τεχεράνη, για το βιβλίο της Τόνιας Χατζηδάκη «Ο πειρατής με τ’ αλλιώτικα μάτια». Το 2002, υποψήφιος της Ελλάδας για το βραβείο Άντερσεν στην εικονογράφηση. Η ιστοσελίδα του στο διαδίκτυο είναι: www.nikolasandrikopoulos.gr   ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ

 

.

.

Στις 7 Μαρτίου 2013 είχαν την ευκαιρία οι μαθητές της Α τάξης να γνωρίσουν, να συνομιλήσουν, να πάρουν συνέντευξη, να παρουσιάσουν το θεατρικό τους, να φτιάξουν σπαθιά παρέα με τον συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου

καλοί και κακοί πειρατές


ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ . . .

Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα!!!

Η µάγισσα Φρικαντέλα µισεί αφάνταστα όλα τα καλά. Δε χορεύει καλαµατιανό. Χορεύει µόνο κακαµατιανό. Δεν τρώει ποτέ της καλαµαράκια. Τρώει µόνο κακαµαράκια. Δεν πίνει πορτοκαλάδα, µόνο πορτοκακάδα. Αλλά, πάνω απ’ όλα, µισεί τα κάλαντα. Όταν, λοιπόν, παραµονές πρωτοχρονιάς ακούει τα παιδιά της γειτονιάς να τραγουδάνε τα κάλαντα, γίνεται έξω φρενών, τους κλέβει τις φωνές τους και τις φυλακίζει σε µπαλόνια. Η απολαυστική περιπέτεια συνεχίζεται στους χιο­νισµένους δρόµους της πόλης και στο κάστρο της µάγισσας, στα µαγικά δωµάτια του οποίου, τα παιδιά µε επικεφαλής τον τετραπέρατο Σεβαστια­νό Μπισµπικούκη αναζητούν τα µπαλόνια µε τις κλεµµένες φωνές τους. Η Φρικαντέλα Ζαρζουέλα Σαλμονέλα Στρυφνίνη είναι μια μάγισσα που ζει στον κόσμο που της έπλασε ο Ευγένιος Τριβιζάς. Κατοικεί σ΄ ένα στοιχειωμένο πέτρινο κάστρο στην κορυφή ενός ξερόβουνου.
Η Φρικαντέλα είναι μια μάγισσα διαφορετική από τις άλλες. Τα παιδιά την αγαπούν πολύ και την παραμονή των Χριστουγέννων την επισκέπτονται στο κάστρο της από όλα τα μέρη της Ελλάδας για να της πουν τα κάλαντα!Και φέτος το Σχολείο μας συνεχίζει το ταξίδι του και ανακαλύπτει τις ομορφιές που κρύβει ένα βιβλίο.

Η Α τάξη θα γνωρίσει το έργο και τον συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου

Ο Αντώνης Παπαθεοδούλουγεννήθηκε το 1977 στον Πειραιά. Σπούδασε 3D Animation στη σχολή Parsers στην Αθήνα και μυήθηκε στα μυστικά του κινουμένου σχεδίου με πλαστελίνη & παραδοσιακές τεχνικές στη σχολή 9zeros στη Βαρκελώνη. Εγκατέλειψε στο πτυχίο τις σπουδές του στη Γεωλογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για να σπουδάσει Ισπανική Φιλολογία στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Δουλεύει στη διαφήμιση και ταυτόχρονα διαβάζει, γράφει και μεταφράζει βιβλία για παιδιά. Το τραγούδι του «Η Πολυβία, μια παντόφλα που απεχθάνεται τη βία», βραβεύτηκε το 2004 στο διαγωνισμό παιδικού τραγουδιού «Άρση Φωνών» της ορχήστρας των χρωμάτων και τα βιβλία του «Το Παρανομύθι» και «Ο Μάγος του Όζοντος» ήταν στις μικρές λίστες για τα βραβεία του περιοδικού Διαβάζω και τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου το 2006 αντίστοιχα. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και έχει συνεργαστεί για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων για το παιδικό βιβλίο με εκδότες, σχολεία, βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα, με το περιοδικό «Κid’s fun», το Κέντρο Λογοτεχνών και Μεταφραστών Ρόδου, το Μουσείο Ηρακλειδών και το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο. Συμμετείχε μαζί με άλλους 13 Έλληνες συγγραφείς και εικονογράφους παιδικών βιβλίων στην ομάδα που ετοίμασε το μεγάλο αφιέρωμα στον συγγραφέα H.P.Lagavulin στην Αθήνα το Φεβρουάριο του 2008. Μαζί με την εικονογράφο Μυρτώ Δεληβορία και την συγγραφέα Ελένη Κατσαμά εκδίδει το ηλεκτρονικό περιοδικό για την παιδική λογοτεχνία και τους δημιουργούς της: ΠΑΠΑΚΙ ΣΤΗΝ ΜΠΑΝΙΕΡΑ www.papakistimpaniera.gr


ΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΚΑΚΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ( <a href=»https://blogs.sch.gr/8dimpet/files/2012/02/παπαθεοδουλου.gif»>)

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ.……..

-.

Μικρός Αναγνώστης – Αντώνης Παπαθεοδούλου από ekebi          (συνέντευξη)

.

.

.


Το σχολείο μας φέτος έχει μεταμορφωθεί σε ένα καράβι. Ένα καράβι που ταξιδεύει μέσα από τα βιβλία σε τόπους και χρόνους μακρινούς μα και κοντινούς, παραμυθένιους μα και πραγματικούς. Όλο το σχολείο είναι σε δράση, λοιπόν…

Η μυρωδιά των καινούριων βιβλίων πλημμύρισε τους διαδρόμους με την Έκθεση βιβλίου πουδιοργανώθηκε πριν το Πάσχα.

Και όλα αυτά γίνονται στα πλαίσια της προσπάθειας καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας των παιδιών.

Το 8ο Δημοτικό είναι ένα από τα τυχερά ολοήμερα σχολεία με Ε.Α.Π. που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Καινοτόμες δράσεις ενίσχυσης της φιλαναγνωσίας των μαθητών» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και του Υπουργείου Παιδείας.

Στα πλαίσια του συγκεκριμένου προγράμματος τα παιδιά διαβάζουν βιβλία, πραγματοποιούν δραστηριότητες με βάση αυτά, γνωρίζουν συγγραφείς που επισκέπτονται το σχολείο, κάνουν λέσχες ανάγνωσης.

Στο τέλος της χρονιάς κάποια βιβλία θα δοθούν από το ΕΚΕΒΙ στη βιβλιοθήκη του σχολείου και αυτό θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, έως το 2013 που θα διαρκέσει το πρόγραμμα.

Τι είναι όμως η φιλαναγνωσία; Ο όρος θα μπορούσε να προέρχεται από το γαλλικό aimer lire (=αγαπώ το διάβασμα) και στόχος της είναι να προκληθεί το ενδιαφέρον των παιδιών για το διάβασμα,  να το αγαπήσουν, να «συνομιλήσουν» με το κείμενο, να εμπλακούν σε αυτό, να καλλιεργηθεί η αισθητική τους, να γίνουν κριτικοί αναγνώστες. Όλα αυτά επιτυγχάνονται μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες που συνδυάζουν όλες τις μορφές τέχνης, όπως το θέατρο, η μουσική, τα εικαστικά και σχετίζονται με το συγγραφέα, το κείμενο, τη δομή και τις αφηγηματικές τεχνικές του. Έτσι η ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων γίνεται παιχνίδι, ενώ ταυτόχρονα οι αναγνώστες-μαθητές μυούνται στη μαγεία της μυθοπλασίας και διασκεδάζουν δημιουργικά.

Η Α ΚΑΙ Β ΤΑΞΗ ΘΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΙΩΑΝΝΑ  ΚΑΣΤΑΝΗ ΜΑΪΟ

Η Γ ΤΑΞΗ ΘΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΕΛΕΝΗ ΔΙΚΑΙΟΥ  9 ΜΑΪΟΥ

Η Δ ΚΑΙ Ε ΤΑΞΗ ΓΝΩΡΙΣΑΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΛΚΗΣ ΖΕΗΣ

Η Ε ΚΑΙ ΣΤ ΤΑΞΗ ΘΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΑΡΛΑΣΗ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ

.

.


ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΑΡΛΑΣΗ

Γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε και ζει με τον άντρα και τους δυο γιους τους. Έκανε μεταπτυχιακά σε Σπουδές Παράστασης στο Λονδίνο και Θεατρικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Από το 1998 σκηνοθετεί για το θέατρο (ιδιαίτερα παραστάσεις devised theatre). Έχει κάνει θεατρικές μεταφράσεις κι έχει επιμεληθεί τη δραματουργική σύνθεση αρκετών παραστάσεων. Το 2000 βραβεύτηκε με το Β΄ βραβείο για νέους θεατρικούς συγγραφείς (Γ.Γ.Ν.Γ. – Θέατρο του Νότου). Ασχολείται με το θέατρο στην εκπαίδευση διδάσκοντας Θεατρική Αγωγή και Στοιχεία Θεατρολογίας στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

.

.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΖΙ ΤΗΣ

.

ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ


ΗΧΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΕΛΕΝΗ ΔΙΚΑΙΟΥ

Γεννήθηκα στη Νέα Ιωνία του Βόλου. Η μυρωδιά του γιασεμιού και του νυχτολούλουδου, της κανέλας και του γαρίφαλου, μαζί με τις αναμνήσεις των ανθρώπων γύρω μου από τη Σμύρνη και τη Μικρασία σημάδεψαν τα παιδικά μου χρόνια. Ήμουν ένα παιδί που διάβαζε πολύ κι ονειρευόταν να γίνει αρχαιολόγος και συγγραφέας. Το πρώτο μου διήγημα το είδα να δημοσιεύεται στη «Διάπλαση των παίδων» όταν ήμουν δεκατεσσάρων χρονών. Μεγαλώνοντας, συνέχισα να ονειρεύομαι, μόνο που τα όνειρά μου γίνονταν πια ιστορίες που τις μοιραζόμουν με τους αναγνώστες μου.

Το 1991, γράφοντας τα «Κοριτσάκια με τα ναυτικά», το πρώτο μου μυθιστόρημα για νεαρούς αναγνώστες, ανακάλυψα πως ποτέ δεν ξέχασα την γλώσσα των εφήβων και των παιδιών. Από τότε γράφω σε αυτή τη γλώσσα, που την καταλαβαίνουν και οι μικροί και οι μεγάλοι.

Έχω γράψει μυθιστορήματα για εφήβους, βιβλία για μικρότερα παιδιά καθώς και τη διπλή σειρά βιβλίων, 12 βιβλία (για μικρά και μεγάλα παιδιά) με θέματα από την ελληνική μυθολογία. Το βιβλίο της σειράς  με τίτλο «Το μεγάλο ταξίδι του Οδυσσέα»  τιμήθηκε το 2004 με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά.

Βιβλία μου έχουν επίσης τιμηθεί με βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό και  έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν στη Γαλλία και την Κορέα.

Ζω στον Πειραιά, αλλά η Νέα Ιωνία δεν έπαψε ποτέ να είναι ο τόπος μου και το «καλυβάκι μου», ένα μικρό σπιτάκι στη λίμνη Πλαστήρα, το καταφύγιό μου όταν θέλω να γράψω.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ

ΔΕΣ ΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


ΑΛΚΗ ΖΕΗΆλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα και πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια στη Σάμο. Σπούδασε στην Φιλοσοφική Αθηνών, στη Δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών και σεναριογραφία στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας. Ασχολήθηκε με το γράψιμο από μικρή. Όταν ήταν μαθήτρια γυμνασίου, άρχισε να γράφει έργα για το κουκλοθέατρο. Ένας από τους χαρακτήρες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγινε μετέπειτα ένας από τους κυριότερους ήρωες του κουκλοθέατρου Αθηνών «Μπάρμπα Μυτούσης». Αργότερα, συνέχισε το γράψιμο, δημοσιεύοντας σειρά διηγημάτων της στο περιοδικό «Νεανική Φωνή», ένα περιοδικό για νέους που είχε ως συντακτική επιτροπή τον Μάριο Πλωρίτη, τον Τάσσο Λιγνάδη, τον Κωστή Σκαλιώρα.Από το 1954 έως το 1964 έζησε ως πολιτική πρόσφυγας στην Μόσχα.

Το 1964 επιστρέφει οικογενειακώς στην Ελλάδα για να ξαναφύγει το 1967 πάλι, με τον ερχομό της Χούντας – αυτή τη φορά για το Παρίσι. Κατά την διάρκεια της παραμονής της στην Σοβιετική Ένωση, γράφει διηγήματα και νουβέλες που τα στέλνει στην Ελλάδα και δημοσιεύονται στο Λογοτεχνικό περιοδικό «Επιθεώρηση Τέχνης». Τα παιδικά της βιβλία έχουν μεταφραστεί σε 20 γλώσσες, ενώ το πρώτο της μυθιστόρημα έγινε μπεστ- σέλλερ και έχει μεταφραστεί σε 6 γλώσσες.


ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ

.

.

ΕΛΕΝΗ ΚΑΣΤΑΝΗ

Η Έλενα Καστάνη γεννήθηκε και μένει στην Αθήνα. Μ’ ένα μυαλό που ταξιδεύει, μερικές φορές σκαρφαλώνει στα σύννεφα, άλλες ακολουθεί τους δρόμους των μολυβιών και καμιά φορά παίζει κρυφτό στις σελίδες των βιβλίων… Αγαπημένοι της φίλοι τα παιδιά και κυρίως οι μαθητές της, μιας και είναι δασκάλα, που τη συντροφεύουν πολλές φορές στις «μεγάλες βόλτες» της. Στις στάσεις που κάνει, φροντίζει να περνάει καλά και φυσικά να ετοιμάζεται για πολλά και διαφορετικά ταξίδια. Έτσι έκανε μεταπτυχιακά, ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία, ενώ άρχισε να ασχολείται με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων, κάτι που λατρεύει! Από τις Εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορούν τα βιβλία της «Πετάει, πετάει το μυαλό» και «Μην τα κάνετε θάλασσα… με τη θάλασσα!».

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ

// //–>

// //–>

// //–>
// //–>

// //–>

Αφήστε μια απάντηση