Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ! ! !


Φυσιογνωμία

Η Πετρούπολη, ξεκινώντας από κουπόνια εφημερίδας, πόλη πια σήμερα, έχει συνδέσει το όνομά της με τον τόπο στον οποίο είναι κτισμένη, στην πέτρα των παρυφών του Ποικίλου. Σημείο αναφοράς πολιτιστικών γεγονότων, έγινε ιδιαίτερα γνωστή στο Λεκανοπέδιο από τη μετατροπή του γνωστού λατομικού χώρου στο Θέατρο Πέτρας. Αμφιθεατρικά κτισμένη με τυχαίο βιοκλιματικό προσανατολισμό, στο μεγάλο μέρος της αποτελεί μαζί με τα τμήματα του Χαϊδαρίου τις πιο αναβαθμισμένες περιοχές της Δυτικής Αθήνας.

Στα διοικητικά όρια του Δήμου ανήκουν 700 Ηa, από τα οποία η νομοθετημένη έκταση καλύπτει περίπου 190 Ηα. Η νομοθετημένη έκταση ταυτίζεται με τη δομημένη έκταση, ενώ το μεγάλο μέρος της έκτασής της αποτελούν τμήματα των βόρειο-ανατολικών πλαγιών του Ποικίλου. Ετσι η περιαστική ζώνη της Πετρούπολης γίνεται το σημείο αναφοράς για την πόλη.

Σήμερα ο Δήμος Πετρούπολης με βάση την επίσημη απογραφή της Στατιστικής Επετηρίδας για το 1991 εκτιμά πληθυσμό 38.154 κατοίκων, ενώ τα στατιστικά δελτία καταναλωτών ΔΕΗ για το 1989 εκτιμούν 45.142 κατοίκους. Με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ μπορεί να εκτιμηθεί μια μέση μικτή πυκνότητα 200,8 κατ/Ηα, ενώ μέση καθαρή 401,6 κατ./Ηα.

Στη διάρθρωση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα της Δυτικής Αθήνας, αφού το ποσοστό συμμετοχής είναι από το χαμηλότερο μέσα όχι μόνο σε επίπεδο πρωτεύουσας αλλά και χώρας, ενώ παράλληλα εμφανίζεται με κυρίαρχο δυναμικό τον τριτογενή.

Η Πετρούπολη διαχωρίζεται οικιστικά σε 4 συνοικίες και δέκα γειτονιές. Το κέντρο του Δήμου, που έχει αναπτυχθεί γραμμικά πάνω στον κεντρικό οδικό άξονα της πόλης, ο οποίος την τέμνει κάθετα, έχοντας φθάσει πολύ κοντά στο μέτρο κορεσμού του, έχει αρχίσει εμφανώς να οδηγείται στους οριζόντιους άξονες και να υπεισέρχεται μέσα στην κυρίαρχη ως χρήση κατοικία.

Η ισχύουσα επιτρεπόμενη κάλυψη κυμαίνεται από 60-70% και ο θεσμοθετημένος Συντελεστής Δόμησης είναι 1,6. Γενικά στην εφαρμογή του εγκεκριμένου σχεδίου παρουσιάζει προβλήματα. Σήμερα το απόθεμα κάλυψης μέσα στον ιστό είναι σημαντικό και κυμαίνεται στο 30-35% και η υλοποιημένη εκμετάλλευση του Σ.Δ. κυμαίνεται στο 20-25%. Η ποιοτική κατάσταση των κτιρίων κρίνεται από μέτρια έως πολύ καλή.

Ολα τα παραπάνω δείχνουν ότι στην Πετρούπολη βρίσκουμε τον Δήμο Εξαίρεση έναντι των υπολοίπων της Δυτικής Αθήνας. Παρά το γεγονός ότι η δυναμική των πραγμάτων στην Πετρούπολη έχει τους δικούς της ρυθμούς, τα στοιχεία που αναφέρθηκαν κρύβουν κινδύνους και προβλήματα. Τα σημαντικότερα από αυτά αφορούν την ιδιαίτερα υψηλή σημερινή διαμορφωμένη πυκνότητα σε συνθήκες σοβαρού αποθέματος κάλυψης και δόμησης. Αυτό σημαίνει ότι αν στην Πετρούπολη βρισκόμαστε κοντά στα ποσοστά κορεσμού, τότε θα βρισκόμαστε σε μία πόλη που θα μπορούσε να ισοδυναμεί με τρεις “Κυψέλες”.

Αναφορικά με τις χρήσεις γης του Δήμου καταγράφεται το πλαίσιο περιεχομένου της γενικής κατοικίας με τρόπο όμως ως σήμερα που να μην παρουσιάζει μεγάλη ανάμειξη ασυμβίβαστων λειτουργιών. Γενικά εκτός από την κατοικία που καλύπτει το 80% της νομοθετημένης έκτασης, καταγράφονται χρήσεις εμπορίου, βιοτεχνίας, τοπικού επιπέδου διοίκησης και εξυπηρέτησης.

Βασικά Προβλήματα

Γεγονός που υπογραμμίζει την πόλη της Πετρούπολης η μεγάλη περιαστική ζώνη του Ποικίλου που την περιβάλλει αμφιθεατρικά η οργάνωσή της, και η σύνδεσή της με τον οικιστικό ιστό μπορεί να χαρακτηρισθεί το κυρίαρχο πρόβλημα και παράλληλα στόχο για το Δήμο.

Ο  Δ Η Μ Ο Σ


Η Πετρούπολη είναι προάστιο στο βορειοδυτικό τμήμα του λεκανοπεδίου της Αττικής. Βόρεια και νότια της πόλης βρίσκονται οι δύο κορυφές του πανέμορφου Ποικίλου όρους. Γεωγραφικά ο δήμος τοποθετείται Α/ΝΑ της Ελευσίνας, Ν της Αττικής Οδού, Δ της Λεωφόρου Κηφισού και της Αθήνας. Οι βασικές οδοί (25ης Μαρτίου, Ανατολικής Ρωμυλίας και Περικλέους) συνδέουν την πόλη με το Ίλιον και το Περιστέρι.
Δύο είναι οι θεωρίες για το πώς η πόλη μας πήρε την ονομασίας Πετρούπολης. Σύμφωνα με την πρώτη η πόλη έχει πάρει το όνομά της από την πέτρα («πόλη της πέτρας») καθώς το υπέδαφος είναι βραχώδες και στο παρελθόν λειτουργούσαν στην περιοχή αρκετά λατομεία (νταμάρια). Όμως η επικρατέστερη, θεωρία είναι ότι ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Πέτρου Γιάνναρου, ιδρυτή της αθηναϊκής εφημερίδας «Εσπερινή». Κι αυτό γιατί στη δεκαετία του ’30, όταν εκδότης της εφημερίδας «Εσπερινή» είχε αναλάβει ο γιος του Πέτρου Γιάνναρου, Αλέξανδρος, μέσω της εφημερίδας δίνονταν κουπόνια για την απόκτηση οικοπέδων στην περιοχή που είναι σήμερα η κεντρική και η άνω Πετρούπολη.
Παλαιότερα η Πετρούπολη αποτελείτο από δασικές, αγροτικές και κτηνοτροφικές εκτάσεις. Η αστική εξέλιξη της περιοχής αντικατέστησε τις αγροτό-κτηνοτροφικές εκτάσεις τις αρχές της δεκαετίας του 1950 και συνεχίστηκε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Σήμερα η δόμηση της περιοχής συνεχίζεται, αλλά είναι πιο περιορισμένη. Η αφορμή της αστικής εξέλιξης της πόλης υπήρξε η διανομή αγροτεμαχίων από την εφημερίδα «Εσπερινή» στους αναγνώστες της μέσω κουπονιών. Σήμερα το ανατολικό και κεντρικό κομμάτι του δήμου είναι πιο αστικοποιημένο.
Το βραχώδες τοπίο του Ποικίλου όρους με λίγους θάμνους και χαμηλά δέντρα βρίσκεται στα δυτικά και στα βόρεια. Η εξόρυξη ήταν συνηθισμένη στο δυτικό τμήμα από τη δεκαετία του 1960 μέχρι μερικές δεκαετίες αργότερα. Ένα από τα εγκαταλελειμμένα ορυχεία που βρίσκεται περίπου 1 χμ. βορειοδυτικά μετατράπηκε σε πάρκο, και αρκετά έγιναν αθλητικές εγκαταστάσεις. Το Φεστιβάλ Πέτρας πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο παλιό λατομείου «Αίμος», που μετατράπηκε στο Θέατρο Πέτρας στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Το Ποικίλον όρος (ή Ζαχαρίτσα) βρίσκεται κατά μήκος όλου του δήμου στη βορειοδυτική πλευρά του και η κορυφή του βρίσκεται βόρεια.
Στην πόλη υπάρχουν δεκάδες εθνοτοπικοί, πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι που πολύ συχνά είναι φορείς εκδηλώσεων στην πόλη. Μερικοί από αυτούς είναι οι Σύλλογοι Ποντίων, Κρητών, Ρουμελιωτών, Ηπειρωτών, Πελλοπονησίων, Μυτιληναίων, ο Άρης Πετρούπολης, η Αναγέννηση, ο Κεραυνός, η Ειρήνη, η Ολυμπιάδα, ο σκακιστικός όμιλος Δίας κ.α.
Από τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας (Α.Σ.Δ.Α.) έχει ανακοινωθεί επισήμως πως ο Δήμος Πετρούπολης είναι ο πιο ανεπτυγμένος δήμος της δυτικής Αθήνας. Στα υπέρ του Δήμου είναι η άριστη ρυμοτομία του (από τις καλύτερες της Αθήνας) και η μικρή του απόσταση από το Ποικίλο Όρος, που είναι και ο πνεύμονας της  περιοχή.
Σύμφωνα με στοιχεία της Δ.Ε.Η., το 1991 ο πληθυσμός του Δήμου της Πετρούπολης εκτιμάτο στους 47 χιλιάδες και το 2001 στους 65 χιλιάδες κατοίκους. Σήμερα υπολογίζεται ότι ο πραγματικός πληθυσμός του Δήμου Πετρούπολης αγγίζει τους 80 χιλιάδες κατοίκους.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. . . πατήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *