15/11/2020 αρχείο

ΣΥΓΧΡΟΝΗ εξ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΟΔΗΓΙΕΣ

Αξιότιμοι Γονείς/Κηδεμόνες

Ενόψει της έναρξης της Σύγχρονης εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης, από την προσεχή Τετάρτη, 18/11/2020, σας αποστέλλουμε σημαντικές πληροφορίες και  χρήσιμες οδηγίες για τη συμμετοχή των Μαθητών/τριών.

  • Η υλοποίηση της Σύγχρονης εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης πραγματοποιείται μέσω κατάλληλης ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία καθιστά δυνατή την απευθείας μετάδοση (ήχου ή/και εικόνας) του μαθήματος προς τους μαθητές/τριες. Προς τον σκοπό αυτό, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θέτει στη διάθεση των Διδασκόντων/ουσών και των μαθητών/τριών όλων των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας την υπηρεσία σύγχρονης τηλεκπαίδευσης με τη χρήση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ) και της ψηφιακής πλατφόρμας Webex Meetings της εταιρείας Cisco Hellas A.E.
  • Βασικά χαρακτηριστικά της ειδικά παραμετροποιημένης πλατφόρμας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι ότι:
  1. Για την αυθεντικοποίηση και σύνδεση των εκπαιδευτικών στην πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων Webex θα χρησιμοποιηθεί η υπηρεσία Κεντρικής Πιστοποίησης Χρηστών (Υπηρεσία «Single Sign On» -SSO) του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ).
  2. Έχει απενεργοποιηθεί η δυνατότητα καταγραφής/αποθήκευσης του μεταδιδόμενουμαθήματος.
  3.  Έχουν δημιουργηθεί «κλειδωμένες» ψηφιακές αίθουσες, στις οποίες ο εκπαιδευτικός έχει τον αποκλειστικό έλεγχο εισόδου.

Ενημέρωση Μαθητών/τριών  και  Γονέων/Κηδεμόνων σχετικά με τα Δεδομένα Προσωπικού Χαρακτήρα

Κατ’ εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679 (ΓΚΠΔ, άρθρο 23) και του Ν. 4624/2019, σας ενημερώνουμε σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων στο πλαίσιο της διαδικασίας σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων («ΥΠΑΙΘ»).  Σε συμμόρφωση με τα ανωτέρω θα σας αποσταλεί συνημμένο έντυπο συναίνεσης για τη  συμμετοχή των Μαθητών/τριών στην σύγχρονη τηλεκπαίδευση.  

Υπενθυμίζεται ότι:

  1. Η καταγραφή της εικόνας ή της ομιλίας του/της Εκπαιδευτικού ή Μαθητή/τριας κατά τη διάρκεια των δικτυακών μαθημάτων είναι παράνομη και επισύρει αστικές, ποινικές και διοικητικές κυρώσεις (ΓΚΠΔ2016/679, άρθρο 9, Ευαίσθητα ΠΔ).
  2. Ο σύνδεσμος του προσωπικού «δωματίου» (personal meeting room) τηλεδιάσκεψης ή ο 9ψήφιος κωδικός – όταν πρόκειται για τηλεφωνική συμμετοχή –  που θα λάβουν οι μαθητές στις Ηλεκτρονικές Τάξεις τους, αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα για τον/την Εκπαιδευτικό. Η αντιγραφή και διαμοίρασή τους σε άλλα άτομα είναι παράνομη και επισύρει  ποινικές κυρώσεις (ΓΚΠΔ2016/679, άρθρο 5 Ακεραιότητα & Εμπιστευτικότητα).



Λήψη αρχείου

Οδηγίες για την εφαρμογή της εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε Γονείς και Μαθητές

Οι μαθητές μπορούν να παρακολουθήσουν  τα μαθήματα είτε από ηλεκτρονικό υπολογιστή, είτε από κινητό (smart phone) ή tablet. Υπάρχει, επίσης, δυνατότητα σύνδεσης μέσω σταθερού τηλεφώνου για όσους δεν έχουν σύνδεση στο Διαδίκτυο (στην περίπτωση αυτή επικοινωνήστε τηλεφωνικά με το σχολείο).

Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής στο μάθημα είναι ο σύνδεσμος του προσωπικού «δωματίου» (meeting room) του/της Εκπαιδευτικού. Οι μαθητές θα λάβουν τον σύνδεσμο των εκπαιδευτικών της τάξης τους στις ηλεκτρονικές τάξεις eClass ή μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Επιλέγοντας τον σύνδεσμο θα μπορέσουν να συνδεθούν με το εικονικό περιβάλλον του μαθήματος. Σχετικά με το πρόγραμμα των μαθημάτων θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τη διαδικασία συμμετοχής στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΟΔΗΓΙΕΣ WEBEX ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ

Σύνδεση μέσω κινητού τηλεφώνου (smart phone) ή tablet:



Λήψη αρχείου

Τηλεφωνική σύνδεση από σταθερό σε τηλεδιάσκεψη στο Cisco WEBEX Meeting

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες και μαθητές, μαθήτριες σε περίπτωση που δεν μπορείτε να πάρετε μέρος, μέσω διαδικτύου, σε τηλεδιάσκεψη με Cisco WEBEX Meeting που κάνει ο εκπαιδευτικός του σχολείου, μπορείτε να πάρετε μέρος και τηλεφωνικά.

Αν λοιπόν το δίκτυο σας είναι πεσμένο, είτε έχετε  κάποια τεχνική δυσκολία με τον υπολογιστή/κινητό/τάμπλετ, είτε δεν έχετε κανέναν τρόπο σύνδεσης αλλά μπορείτε να πάρετε τηλέφωνο, τότε πρέπει να ενημερώσετε το σχολείο  για οδηγίες, προκειμένου να μπορέσετε να συνδεθείτε τηλεφωνικά ως εξής:

Την ώρα που έχουμε το μάθημα που θέλουμε να παρακολουθήσουμε, κάνουμε τα 2 παρακάτω βήματα:

Βήμα 1οΚαλούμε τον σταθερό τηλεφωνικό αριθμό Ελλάδας 211-990-2394. Σε περίπτωση που μιλάει επαναλαμβάνουμε.

Βήμα 2ο – Όταν το σηκώσει ο αυτόματος τηλεφωνητής, πληκτρολογούμε το Meeting number, έναν 9ψήφιο αριθμό που θα μας έχουν δώσει από το σχολείο και θα είναι αυτής της μορφής: “169 123 456”

και έπειτα πατάμε 2 φορές το κουμπί με τη δίεση #

Με τον τρόπο αυτό θα μπούμε στο δωμάτιο του/της Εκπαιδευτικού που γίνεται η τηλεδιάσκεψη και θα μπορούν οι συμμετέχοντες να μας ακούν και εμείς να τους ακούμε.

Προσοχή, το μικρόφωνο αυτού που συνδέεται με τηλέφωνο είναι εξ ορισμού ανοιχτό, οπότε μόνο ο εκπαιδευτικός μπορεί εντός της τηλεδιάσκεψης να το σιγάσει (mute) ή να το ενεργοποιήσει (unmute). Επίσης, πρέπει όταν μπούμε στο δωμάτιο να αναφέρουμε ποιοι είμαστε γιατί δεν μπορούν να μας αναγνωρίσουν.

Παρακαλούμε διαβάστε τις οδηγίες ορθής συμμετοχής των Μαθητών/Μαθητριών στην ψηφιακή τάξη:



Λήψη αρχείου

Κατ’ εξαίρεση, τη Δευτέρα 16/11 (8:30-13:30) και την Τρίτη 17/11 (από 8:30-10:00) θα μπορούν γονείς και κηδεμόνες να παραλάβουν τυχόν βιβλία και προσωπικά αντικείμενα των μαθητών που έχουν παραμείνει στο σχολείο, κατόπιν συνεννόησης με τη διεύθυνση και με τρόπο ώστε να τηρούνται πλήρως τα μέτρα πρόληψης και αποφυγής συνωστισμού. Για τη συγκεκριμένη μετακίνηση, όσοι παραλάβουν τα αντικείμενα από το σχολείο θα πρέπει να στείλουν μήνυμα με τον αριθμό 4 στο 13033.

Για περισσότερες πληροφορίες για την παροχή εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης μπορείτε να επισκέπτεστε τον ιστότοπο https://mathainoumeasfaleis.gov.gr/tilekpedefsi/

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/8dimkoryd/archives/3444

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς