21/03/2020 αρχείο

Φέρνοντας το έξω…μέσα! Ψυχαγωγία, εκπαίδευση και τέχνες στην ασφάλεια του σπιτιού μας

Η συγκυρία στην οποία έχουμε βρεθεί είναι μια δύσκολη υπόθεση για όλους. Ενώ όμως βρισκόμαστε περιορισμένοι στο χώρο του σπιτιού μας, προσεκτικοί στις αναγκαστικές μετακινήσεις μας, οι πολιτιστικοί, εκπαιδευτικοί και ψυχαγωγικοί χώροι  μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στον ψηφιακό, προσβάσιμο σε όλους χώρο κι έτσι μπορούμε να βολτάρουμε στην πόλη και στα μουσεία της, να ακούσουμε μερικές από τις καλύτερες ορχήστρες του κόσμου, να δούμε ιστορικές θεατρικές παραστάσεις και να απασχολήσουμε δημιουργικά τα μικρά μας όσο παραμένουν κλειστά τα σχολεία.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εμείς οι ενήλικες είμαστε αυτοί που δίνουμε το παράδειγμα στα παιδιά, αυτό λοιπόν σημαίνει πως οφείλουμε να παραμένουμε δημιουργικοί, έτσι ώστε να αποτελούμε υγιή πρότυπα και για εκείνα!

 

  • ΘΕΑΤΡΟ

Αντί να δείτε για ακόμη μία φορά παραστάσεις από το θέατρο της Δευτέρας (βρίσκονται με μια αναζήτηση στο you tube), βουτήξτε στα βαθιά με το αρχείο του Εθνικού Θεάτρου: μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις από το 1997 μέχρι το 2005 υπάρχουν σε καλή ποιότητα στο www.nt-archive.gr, μαζί με αρχειακό, φωτογραφικό και πληροφοριακό υλικό καθώς και κριτικές από τον Τύπο. Μεταξύ άλλων, οι οι «Βάκχες» του Σωτήρη Χατζάκη (2005), οι εκσυγχρονισμένοι «Βάτραχοι» του Κώστα Τσιάνου (1998), αλλά και το επιθεωρησιακού τύπου «Βίρα τις άγκυρες» των Ρέππα – Παπαθανασίου (2005).

Στο Παιδικό Στέκι, πάλι, ιστορικές σκηνοθεσίας της Μαριάννας Τόλη, της Κάρμεν Ρουγγέρη και του Γιάννη Καλαντζόπουλου είναι δια­θέσιμες για τους μικρούς θεατρόφιλους, με έργα όπως ο «Γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», η «Χώρα των πουλιών» και ο «Τσάρος με τη μακριά γενειάδα».

Παράλληλα το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» λανσάρει αυτήν την εβδομάδα τη νέα υπηρεσία του on demand, με σκοπό το θέατρο να έρθει «και στο σπίτι». Στην ιστοσελίδα του θα είναι διαθέσιμες για προβολή με συμβολικό αντίτιμο οι τρέχουσες παραστάσεις για ενήλικους αλλά και για παιδιά. Πρόκειται για την «Ηλέκτρα», σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, ένα σκηνικό δρώμενο που διασκευάζει ριζικά τη σοφόκλεια τραγωδία, τον «Έντμοντ» της Μαριάννας Κάλμπαρη, ένα σύγχρονο έργο που παρουσιάζεται για μόλις δεύτερη φορά στην Ελλάδα, καθώς και το «Χωρίς Οικογένεια» του Μαλό σε μια πρωτότυπη θεατρική διασκευή από την Άνδρη Θεοδότου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαΐτη.

 

  • ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ

Οι μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου ανοίγουν τις (διαδικτυακές) πόρτες τους σε μια κίνηση αλληλεγγύης; Την παντιέρα σήκωσε η Κρατική Όπερα της Βαυαρίας, η οποία μέχρι τις 19/4 θα στριμάρει στην ιστοσελίδα της όπερες και κονσέρτα. Στις 11 του επόμενου μήνα θα πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα του νέου οπερατικού πρότζεκτ της Μαρίνα Αμπράμοβιτς «Οι επτά θάνατοι της Μαρίας Κάλλας», μια διεθνής συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

 

Από τη Γερμανία πετάμε με ένα κλικ στη Νέα Υόρκη, όπου ο ογκόλιθος της μουσικής, η Metropolitan Opera, θα προβάλει δωρεάν μια σειρά παραστάσεων, από τη βραβευμένη δράση Live in HD (live στη 1.30 π.μ. ώρα Ελλάδος και για είκοσι ώρες διαθέσιμη στην υπηρεσία on demand). Αν πάλι η καραντίνα κρατήσει παραπάνω από το αναμενόμενο, η Φιλαρμονική του Βερολίνου δίνει δωρεάν πρόσβαση στο ψηφιακό της μέγαρο μέχρι το τέλος του μήνα, όπου θα βρείτε πάνω από 600 σύγχρονες και παλιότερες παραγωγές, εκπαιδευτικό υλικό για παιδιά αλλά και ντοκιμαντέρ για τους συντελεστές.

 

  • ΜΟΥΣΕΙΑ

Ξεχνάμε ωράρια και αποστάσεις: τώρα μουσεία της επικράτειας και του κόσμου έρχονται ένα βήμα πιο κοντά, μέσα από περιηγήσεις 360ο και ξεχωριστές, νέου τύπου ξεναγήσεις. Έτσι, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων ανάβει τις (ψηφιακές) καμινάδες της για μια πλήρη βιομηχανική εμπειρία: ξεκινάμε με ένα VR tour στην έκθεση «160 χρόνια made in Greece», συνεχίζουμε με εκπαιδευτικά video games στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και αναμένουμε να δημοσιευτεί η βιντεο-ξενάγηση στο μουσείο καθώς και οι εκδηλώσεις που πραγματοποιηθούν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Παράλληλα, μια εικονική περιήγηση στο Μουσείο Μπενάκη επιβάλλεται: εκατοντάδες έργα είναι διαθέσιμα όπως εκτίθενται στους φυσικούς χώρους του μουσείου, χωρίς να χρειαστεί να κρατάτε απόσταση από τον διπλανό σας.

Η βεντάλια ανοίγει στο εξωτερικό, αφού επιφανείς εκθέσεις περνούν πια το κατώφλι μας. H art basel, κορυφαία φουάρ τέχνης στον κόσμο, μπορεί να ακύρωσε τη βερσιόν του 2020 στο Χονγκ Κονγκ, εισάγει όμως τη νέα πρωτοβουλία των «online δωματίων θέασης», επιτρέποντας σε εκθέτες και κοινό να μοιραστούν την εμπειρία των 2.000 συγκεντρωμένων έργων τέχνης (20-25/3 στο www.artbasel.com/viewing-rooms). Virtual tours τρέχουν και σε πολλά από τα μεγάλα μουσεία του κόσμου: στο Λούβρο ξεχωρίζουμε την αίθουσα της αιγυπτιακής περιόδου με την εντυπωσιακή Σφίγγα, στην Galleria degli Uffizi αναγεννιέται η έρημη τώρα Φλορεντία, ενώ στην πλατφόρμα https://artsandculture.google.com περιηγούμαστε σε ψηφιακός κόσμους 360ο και ανακαλύπτουμε σκελετούς δεινοσαύρων, το Carnegie Hall και εντυπωσιακούς κοραλλιογενείς υφάλους.

 

  • ΒΙΒΛΙΟ

Το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος διαθέτει μια μεγάλη συλλογή ηλεκτρονικών βιβλίων στα ελληνικά, τα οποία μπορείτε να δανειστείτε και να διαβάσετε σε μορφή e-book. Η υπηρεσία είναι δωρεάν και περιλαμβάνει τόσο εμπορικά λογοτεχνικά κείμενα όσο και ακαδημαϊκά βιβλία, για να γεμίσετε το ψηφιακό σας ράφι.

Απ’ την άλλη, το ψηφιοποιημένο Αρχείο Καβάφη είναι ένα κλικ μακριά: με μια επίσκεψη στο https://cavafy.onassis.org μπορείτε να μελετήσετε την κληρονομιά του σπουδαίου Αιγυπτιώτη ποιητή, μέσα από αυθεντικά χειρόγραφα και φωτογραφίες.

Στο www.openbook.gr/akouse-ena-vivlio audiobooks από σπουδαία κείμενα της ελληνικής λογοτεχνίας είναι διαθέσιμα δωρεάν, όπως ο «Μάγκας» της Πηνελόπης Δέλτα και οι μύθοι του Αισώπου, ενώ οι εκδόσεις Καστανιώτη προσφέρουν δωρεάν δύο βιβλία με δημιουργικές ιδέες απασχόλησης για τα παιδιά στο σπίτι.

 

Ευχόμαστε μια ασφαλή, δημιουργική παραμονή στο σπίτι!

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/8dimkoryd/archives/3257

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς