Επίσκεψη στην Προεδρική Φρουρά – από το Στ’

Σήμερα Τετάρτη 18 Μαΐου η ΣΤ’ τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε  την Προεδρική Φρουρά στην οδό Ηρώδου Αττικού στην Αθήνα.   

Η προεδρική φρουρά ιδρύθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1863 με Βασιλικό Διάταγμα της εποχής ως «στράτευμα αυθύπαρκτον υπό την ονομασία το “ΑΓΗΜΑ”»

Εκτός από Άγημα, ονομάστηκε κατά καιρούς Ανακτορική Φρουρά, Φρουρά Σημαίας και Φρουρά Μνημείου Αγνώστου Στρατιώτη, Βασιλική Φρουρά, για να καταλήξει στη σημερινή της ονομασία, Προεδρική Φρουρά.

 

 

Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά τους χώρους όπου ζουν κι εκπαιδεύονται οι εύζωνες, που αποτελούν  την ομάδα φρούρησης του Προεδρικού Μεγάρου, καθώς και του Μνημείου του Αγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα. Ετυμολογικά, εύζωνας είναι αυτός, ο οποίος είναι καλά ζωσμένος. Ως λέξη τη συναντάμε στα έργα του Ομήρου, όπου αναφέρεται στους στρατιώτες που ήταν καλά ζωσμένοι («ευ’+ζώνες = οι καλά ζωσμένοι»). Από την άλλη η λέξη «τσολιάς», προέρχεται από την τούρκικη λέξη çul που σημαίνει κουρέλι ή παλιόρουχο.

 

Πιο συγκεκριμένα, παρακολούθησαν στην επίσημη αίθουσα εκδηλώσεων προβολή για την ιστορία και το θεσμό της επίλεκτης αυτής ομάδας των φρουρών της δημοκρατίας στον τόπο μας, ξεναγήθηκαν στο χώρο κατασκευής τσαρουχιών όπου διαπίστωσαν ότι απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα για την κατασκευή τους, καθώς είναι πολύ δύσκοληκι επίπονη εργασία . Ακόμη, επισκέφθηκαν το εργαστήριο-ραφείο,  όπου είδαν πώς φτιάχνεται  η παραδοσιακή στολή του τσολιά κι έμαθαν ότι μόνο σε αυτόν το χώρο, σε όλητην Ελλάδα,  γίνεται η κατασκευή της και πουθενά αλλού, με αυθεντικά υλικά, πολύ κόπο αλλά και ξεχωριστό μεράκι για τη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Την επίσκεψη έκλεισε μία υπέροχη περπατάδα στο γειτονικό Εθνικό Κήπο!

Ευχαριστούμε τα στελέχη της Προεδρικής Φρουράς για την αξέχαστη εμπειρία που μας επέτρεψαν να βιώσουμε!proedrikhbitrinaforesiagilekozwnhzwnh.fesimhxanhtsarouxitsarouxi.kalapodiergasthrioergaleiaeunikos kipos

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/8dimkoryd/archives/1604

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς