Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού («school bullying»).

Σχολικός εκφοβισμός παρατηρείται όταν ένα παιδί εκτίθεται, κατ’ επανάληψη και σε διάρκεια χρόνου, σε αρνητικές πράξεις από ένα ή περισσότερα άτομα. Είναι χαρακτηριστική η έννοια τής επανάληψης, οπότε και καταλαβαίνουμε ότι δεν πρόκειται για ένα απλό «πείραγμα» ανάμεσα σε φίλους, ούτε για μια απλή διαφωνία κατά τη διάρκεια τού παιχνιδιού.

 

Στο σχολείο μας, με αφορμή αυτή τη μέρα, υλοποιήθηκαν διάφορες δράσεις που σκοπό είχαν την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του μαθητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού πάνω στο φαινόμενο αυτό .

Ξεκινήσαμε με την ενημέρωση των μαθητών/τριών και τη διαλογική συζήτηση πάνω σ΄ αυτό το θέμα και προχωρήσαμε σε προβολή ταινιών που εξηγούσαν με πραγματικά ή φανταστικά περιστατικά την έννοια του σχολικού εκφοβισμού.

Στο τέλος οι μαθητές/τριες των τάξεων, με ομαδική προσπάθεια δημιούργησαν κατασκευές και αφίσες όπου αποτύπωναν το διαχωρισμό τους από τη βία και τραγούδησαν για τη φιλία και την αγάπη.

Στόχος των δράσεων ήταν να κατανοηθεί, και κυρίως, να προληφθεί η ενδοσχολική βία με την ενεργητική συμμετοχή όλων.

Στο σχολείο μας υπενθυμίζουμε ότι είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα από τον Οκτώβρη του 2020 , υποστήριξης των μαθητών και των εκπαιδευτικών μας , με την Συνεργασία  του ΚΕ.Π.Ε.Π.Σ.Υ Μεσσηνίας και την επιστημονική καθοδήγηση της Κοινωνικής ανθρωπολόγου  κας Φωτεινής Βλαχοπουλιώτη σχετικά  με το θέμα .

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση