Τροφικές αλυσίδες

20160216_134925

Οι  σχέσεις μεταξύ των οργανισμών στην φύση είναι πολύπλοκες. Σχέσεις συνεργασίας, ανταγωνισμού για την τροφή, το νερό ή το χώρο. Πιο σημαντικές σχέσεις θεωρούνται οι τροφικές, που καθορίζονται από το ποιος οργανισμός τρώει ποιον.

20160216_134641

Με τον όρο τροφική αλυσίδα χαρακτηρίζεται γενικά η ακολουθία της μεταφοράς ύλης και ενέργειας από οργανισμό σε  οργανισμό με τη μορφή τροφής. Κάθε οργανισμός σε ένα οικοσύστημα τρέφεται από κάποιον ή κάποιους άλλους. Μελετώντας σε ένα οικοσύστημα ” ποιος τρώει ποιον ”  μπορούμε να τοποθετήσουμε τους οργανισμούς σε μια σειρά, έτσι ώστε ο καθένας να αποτελεί τροφή για τον επόμενο. Με αφορμή λοιπόν την ενότητα “Οικοσυστήματα” της Φυσικής τα κορίτσια της ΣΤ’1 τάξης δημιούργησαν τροφικές αλυσίδες και μας τις περιέγραψαν:

 Αξίζει ωστόσο ν’ αναφέρουμε ότι με τις απεικονίσεις αυτές μπορούμε για κάθε οργανισμό να παρουσιάσουμε κάθε φορά μόνο έναν από τους οργανισμούς με τους οποίους αυτός τρέφεται. Και στη φύση γνωρίζουμε όλοι ότι οι σχέσεις αυτές είναι πιο πολύπλοκες!!!

 

 

2 σχόλια

    • Βιολέτα Σιδηροπούλου στο 23 Φεβρουαρίου, 2016 στις 10:09 μμ

    Πολύ ωραίες παρουσιάσεις συγχαρητήρια σε όλους & σε όλες και φυσικά στην εκπαιδευτικό της τάξης!!!

  1. Φανταστικό! Θα πρέπει να γελάσατε πολύ και τώρα δεν θα ξεχάσετε ποτέ τις τροφικές αλυσίδες! Μπράβο παιδιά, μπράβο Βαρβάρα!

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση