Εκδρομή στη μεσσηνιακή Μάνη

 

Την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016 η ΣΤ’ τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε το παραδοσιακό λιοτρίβι στο Σταυροπήγιο, όπου ξεναγηθήκαμε στους χώρους του και  μάθαμε πώς οι μυλόπετρες αλέθουν  τον καρπό της ελιάς   και παράγουμε το πολύτιμό μας λάδι.  Στη συνέχεια όλο χαρά γευτήκαμε  χωριάτικο ψωμί με φρέσκο αγουρέλαιο και αρωματική ρίγανη.20160128_104328

Αφού ευχαριστήσαμε  τους υπεύθυνους του ελαιοτριβείου και ιδιαίτερα την κυρία Σκαρπαλέζου για το χρόνο που μας διέθεσε και τα τόσα χρήσιμα που μας είπε για την διατροφική αξία του ελαιόλαδου –δικαίως το αποκαλούν «πράσινο χρυσό»- επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο μας με προορισμό την Καρδαμύλη και συγκεκριμένα τον Πύργο του  Μούρτζινου .

 

Εκεί μας υποδέχτηκε ο φύλακας του πύργου, κος Φαληρέας, που μας ταξίδεψε σε μια άλλη εποχή αναφερόμενος στα γεγονότα προ και κατά τη διάρκεια της ελληνικής Επανάστασης αλλά και στον σημαντικ20160128_112722ό ρόλο που διαδραμάτισε η οικογένεια των Τρουπάκηδων ή αλλιώς Μούρτζινων στην ευρύτερη περιοχή. Ο πύργος που επισκεφθήκαμε πρόκειται για μια τυπική οχυρωμένη κατοικία της οικογένειας της Έξω Μάνης της εποχής της Τουρκοκρατίας στην παλαιά Καρδαμύλη, που αποκαταστάθηκε πρόσφατα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Από τον Πύργο Μούρτζινου διασώζονται η μισογκρεμισμένη τοξωτή πύλη, το Πυργόσπιτο που διαδραμάτιζε αμυντικό ρόλο, ο Πύργος, η είσοδος στον οποίο γινόταν μέσω μιας ξύλινης ανασυρόμενης γέφυρας, το Σιδηρουργείο, η υπόγεια Στέρνα, το Ελαιοτριβείο και ο Λαχανόκηπος που κάλυπτε τις ανάγκες της οικογένειας. Στην είσοδο του Πύργου Μούρτζινου δεσπόζει ο Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, η οικογενειακή εκκλησία των Μούρτζινων, οι οποίοι διοίκησαν την καπετανία της Ανδρούβιστας για περισσότερα από 200 χρόνια.Μετά την ωραία αυτή περιήγηση οδηγηθήκαμε στην πλατεία του χωριού και στην παιδική χαρά όπου ακολούθησε ώρα παιχνιδιού και ανεμελιάς.

Το παρακάτω  video αποτυπώνει τις όμορφες στιγμές που ζήσαμε σε αυτή μας την εκδρομή.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση