Ήταν 1 Δεκεμβρίου του 1955 στο Μοντγκόμερυ, στην Αλαμπάμα, της Αμερικής, όταν μια έγχρωμη γυναίκα, επιβάτης σε λεωφορείο, αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της σε έναν λευκό επιβάτη, λέγοντας όχι στον φυλετικό διαχωρισμό των ΗΠΑ που διέκρινε τους ανθρώπους με βάση το χρώμα του δέρματός τους και απαιτώντας από τους έγχρωμους πολίτες να κάθονται στο πίσω μέρος του λεωφορείου και να παραχωρούν τη θέση τους στους λευκούς.
Για αυτή την κίνηση η Ρόζα Παρκς θεωρείται η «Μητέρα του σύγχρονου κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων», καθώς το «όχι» της γέννησε ένα κίνημα κατά του φυλετικού διαχωρισμού στο Μοντγκόμερυ, που άμεσα εκφράστηκε με μποϊκοτάζ των λεωφορείων από τους έγχρωμους επί 381 ημέρες!
Το 1996 απονεμήθηκε στη Ρόζα Παρκς το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας.
Το 1999 τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου για τον αγώνα της κατά του ρατσισμού, ενώ είναι η πρώτη γυναίκα, της οποίας η σορός εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στη Ροτόντα του Καπιτωλίου.
Ευκαιρία λοιπόν να μοιραστούμε με τα παιδιά την ιστορία της Ρόζα Παρκς και να μιλήσουμε για τα δικαιώματα του ανθρώπου και τη διεκδίκησή τους, για τον φυλετικό διαχωρισμό και τον ρατσισμό, για τη διαφορετικότητα, την ισότητα και την ισοτιμία και ένα σωρό άλλα θέματα.
Μπορείτε να δείτε μια εξαιρετική πρόταση αξιοποίησης από εκπ/κό του σχολείου μας εδώ: https://kokkisread.com/istories/rosaparksmikrakoritsiamegalesidees/
Βιβλία προς αξιοποίηση: