Ο εθισμός των παιδιών στο διαδίκτυο…

Νοέ 202221

Ο εθισμός στο διαδίκτυο αναφέρεται στην περίπτωση όπου το διαδίκτυο αποκτά μεγαλύτερη σημασία και προτεραιότητα στη ζωή σου από τους φίλους, την οικογένεια και την εργασία σου, κυριαρχεί στην καθημερινότητά σου και είναι ένα στοιχείο της που δεν θέλεις να αποχωριστείς. Αν και ο όρος «εθισμός» στο Διαδίκτυο παραμένει αμφιλεγόμενος από την επιστημονική κοινότητα, εν τούτοις έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις παιδιών και εφήβων που δαπανούν υπερβολικά πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή παίζοντας ηλεκτρονικά-διαδικτυακά παιχνίδια, μιλώντας διαδικτυακά σε δωμάτια συνομιλιών ή σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ξεχνούν ή παραμελούν άλλες σημαντικές δραστηριότητες. Η εξάρτηση από το διαδίκτυο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα άλλων ψυχικών διαταραχών, όπως κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές προσωπικότητας και κοινωνική φοβία.

Στην Ελλάδα το πρόβλημα έχει αρκετά μεγάλη έκταση, καθώς είμαστε η 2η χώρα στην Ευρώπη μετά τη Βρετανία που είμαστε πιο εθισμένη στο διαδίκτυο. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, η εμμονή με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, ευθύνεται σε ποσοστό 72,1% για την πτώση της σχολικής επίδοσης στους εφήβους. Αυτό έχει συνέπειες στην κοινωνική τους ζωή και την ατομική τους κατάσταση. Ωστόσο, αυτές οι ιδιότητες το καθιστούν ουσιαστικά μια δελεαστική απόδραση για πολλά παιδιά και εφήβους.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, τα παιδιά και οι έφηβοι ηλικίας 8 έως 18 ετών αφιερώνουν κατά μέσο όρο 44,5 ώρες την εβδομάδα σε υπολογιστές, κινητά και tablet (Yau et al., 2012). Οι γονείς ανησυχούν ολοένα και περισσότερο με τη σκέψη ότι η καταναγκαστική χρήση του διαδικτύου μειώνει τις πραγματικές εμπειρίες που θα μπορούσε να έχει ένα παιδί ή ένας έφηβος στον φυσικό κόσμο…

Όλα αυτά έχουν, όπως είναι επόμενο, σοβαρές επιπτώσεις σε διάφορους τομείς της λειτουργικότητας του παιδιού στο σχολείο, στις δραστηριότητές του, στην οικογένειά του…

Για όλα αυτά τα πολύ σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με τα παιδιά μας αλλά και για όσες απορίες και προβληματισμοί υπάρχουν θα μας μιλήσει από κοντά ο παιδοψυχίατρος κ.Βάιος  Νταφούλης, αρμόδιος και ειδικός για ανάλογα θέματα στις 28 Νοεμβρίου, ημέρα Δευτέρα, στις 6 το απόγευμα στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών.

παρουσίασης PowerPoint Παρουσίαση1 8 11 2022 22 17 15

Βάιος-Aχιλλέα-Νταφούλης-Βιογραφικό 

από κάτω από: Γενικά| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο εθισμός των παιδιών στο διαδίκτυο…    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Νοέμβριος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Οκτ   Δεκ »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  


Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων