Ο ιππόκαμπος στη ζωή μας!

Από τις 15.04.2019 έως και τις 19.04 .2019 οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί τους θα βρεθούν να πλέουν και να βυθίζονται σε πελάγη ευτυχίας, γνωρίζοντας τον ιππόκαμπο και υποστηρίζοντας την προσπάθεια που καταβάλλεται για την ανάδειξη περιβαλλοντικών θεμάτων.

Το σχολείο έχει προσκαλέσει τον κ. Μεντόγιαννη Βασίλη, γονέα μαθητών του σχολείου μας, επαγγελματία δύτη και μηχανολόγο με εξειδίκευση στην εξερεύνηση και προστασία του υποθαλάσσιου παραδείσου, με πλούσια επιστημονική δράση στο συγκεκριμένο πεδίο ανά τον κόσμο. Σε αυτές τις βιωματικές δραστηριότητες θα συμμετάσχουν όλοι οι μαθητές του σχολείου ανά τμήμα και σε διαφορετική ημέρα.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Μεντόγιαννη για την ευγενική του προσφορά, συνδράμοντας εθελοντικά στην προσπάθεια όλων μας να προσφέρουμε ευκαιρίες γνώσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα που αφορούν την επιβίωση του πλανήτη και την προστασία του.


Παραθέτοντας παρακάτω την αφήγηση του κ. Μεντόγιαννη από την ιστοσελίδα  https://www.hippocampus-institute.org/ , την οποία σας προτείνουμε να εξερευνήσετε, ενημερωνόμαστε για το όραμα και το μεράκι των υπευθύνων της εκστρατείας αυτής.

[«Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου στη θάλασσα, μια φορά είχα συναντήσει έναν ιππόκαμπο και αυτό όταν ήμουν πολύ μικρός. Το θυμάμαι ακόμα όμως. Μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση. Πέρασαν παραπάνω από είκοσι πέντε χρόνια για να τους συναντήσω ξανά, το Νοέμβριο του 2007, σε βάθος 10 μέτρων στη παραλία του Στρατωνίου στην Χαλκιδική…»

Από ένα τυχαίο γεγονός, μια πρώτη συνάντηση, ξεκίνησε μια δυνατή σχέση που εξακολουθεί και αντέχει σχεδόν 10 χρόνια.

Από το 2007, μια μικρή στην αρχή παρέα ανθρώπων, ξεκίνησε με αυξανομένη συχνότητα να παρακολουθεί τους ιππόκαμπους που ζουν στο Στρατώνι.

Κάθε χρόνο η παρέα αυτή μεγάλωνε, κάθε φορά με περισσότερα μέσα και πόρους, κάθε χρόνο όλο και πιο κοντά τους, ώσπου συνειδητοποιήσαμε τελικά πως σήμερα απομένουν μόνο μερικές δεκάδες.

Ένας πυρήνας μερικών ιππόκαμπων, να βρίσκονται συγκεντρωμένοι σε μια μοναδική, μικρή, θαλάσσια περιοχή.

Στην αρχή νομίζαμε πως ο ενθουσιασμός ήταν μόνο δικός μας.

Κάναμε λάθος, δεν είμαστε μόνο εμείς, είμαστε πολλοί, είναι κι άλλοι, σχεδόν παντού σε όλο τον κόσμο.

Τα μικρά παιδιά μας ρωτάνε συνέχεια, θέλουν να τους δουν, «υπάρχουν στα αλήθεια;», με ρώτησε κάποτε ένα κοριτσάκι.

Αποφασίσαμε πως κάτι πρέπει να κάνουμε.

Και κάναμε.

Ένα Ινστιτούτο! Ένα Ινστιτούτο που σαν πρώτο στόχο έχει την επιστημονική παρακολούθηση την προστασία και διατήρηση του πληθυσμού αυτών των λίγων ατόμων, στη συγκεκριμένη περιοχή

Έως σήμερα, τουλάχιστον στον ελλαδικό χώρο, δεν γνωρίζουμε άλλο παρόμοιο σημείο, που να συναντώνται πάντα, ιππόκαμποι. Είμαστε ωστόσο βέβαιοι ότι θα ανακαλύψουμε και άλλους απειλούμενους πληθυσμούς ιππόκαμπων που απαιτούν άμεσες δράσεις προστασίας και διατήρησης …], Βασίλης Μεντόγιαννης, μηχανολόγος/μηχανικός, επαγγελματίας δύτης – Κ/Δ Συνεργείο, Ενάλια Τεκμηρίωση (UFR-Team)


[Ο ιππόκαμπος είναι ένα σπάνιο προστατευόμενο είδος, που απειλείται από τη μόλυνση των θαλασσών και την υπεραλίευση.

Όταν ο δύτης Βασίλης Μεντόγιαννης, συμμετέχοντας σε ερευνητικό πρόγραμμα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων το 2007 στο Στρατώνι Χαλκιδικής, βρέθηκε να κολυμπά με ένα κοπάδι ιππόκαμπους, έθεσε ως στόχο ζωής να τα ερευνήσει και να τα προστατεύσει.

Η αποικία ιππόκαμπων του Στρατωνίου Χαλκιδικής είναι η μοναδική στην Ελλάδα. Μια ακόμη υπάρχει στην Ευρώπη, σε λιμνοθάλασσα της Πορτογαλίας.

Στην προσπάθεια τους να μελετήσουν, να προστατέψουν και να αυξήσουν τον πληθυσμό των ιππόκαμπων, το ελληνικό κέντρο θαλασσίων ερευνών και το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας, δημιούργησαν έναν υποβρύχιο κήπο. Τοποθέτησαν ένα πλέγμα στον βυθό στο οποίο έδεσαν σχοινιά, δίνοντας σημεία συγκράτησης, στα γοητευτικά αυτά πλάσματα] Πηγή: https://tvxs.gr/

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση