Εκπαιδευτική επίσκεψη Ε΄ τάξης

Την Τρίτη 31 Μαρτίου 2015 τα τμήματα της Ε΄ τάξης πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στους ναούς Άγιος Δημήτριος, Παναγία των Χαλκέων, Αχειροποίητος και Αγία Σοφία. Η εκπαιδευτική επίσκεψη ήταν ενταγμένη στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα που υλοποιεί η Ε΄ τάξη με τίτλο: «Ταξιδεύοντας… στους δρόμους του Βυζαντίου».

Μεταλλίδου Ευδοξία / Αδάμ Δημήτριος
(δάσκαλοι της Ε΄ τάξης)

d (Small) c (Small) b (Small) a (Small)

 

 

 

 

 

 

Εντυπώσεις μαθητών

Επιτέλους ήρθε η στιγμή να κάνουμε την εκδρομή μας στις βυζαντινές εκκλησίες της πόλης μας. Πρώτη στάση λοιπόν η εκκλησία του πολιούχου μας, ο ναός του Αγίου Δημητρίου.  Πριν μπούμε μέσα εντυπωσιαστήκαμε από τον μεγάλο περίβολο, ο οποίος ήταν στολισμένος με δέντρα, φυτά. Μπαίνοντας μέσα κατευθυνθήκαμε κατευθείαν στην κρύπτη του Αγίου Δημητρίου. Κατεβαίνοντας κάτω ξεχώριζε έντονη μυρωδιά μύρου . Περιηγηθήκαμε με ευλάβεια και θαυμασμό στον υπόγειο αυτό χώρο του ναού, έχοντας έτσι την ευκαιρία να μάθουμε για την ιστορία του ναού αλλά να μάθουμε για τον Άγιο Δημήτριο. Γενικά η εμπειρία αυτή ήταν μοναδική. Ξέροντας τι ακριβώς σημαίνει για την πόλη μας αυτός ο ναός μόνο σεβασμό και θαυμασμό νιώθαμε. Όμως δεν μπορούσαμε να μην νιώσουμε και λίγο αγανάκτηση   καθώς βλέπαμε γύρω από το ναό να ορθώνονται πανύψηλες πολυκατοικίες ή στοιβαγμένα και πεταμένα σκουπίδια! Ας γίνει λοιπόν αυτή η επίσκεψη αφορμή για περισσότερο προβληματισμό και μια υπόσχεση να διαφυλάξουμε την ομορφιά και την αξία αυτών των μνημείων της πόλης μας! 

Σήμερα 31-3-2015 πήγαμε εκδρομή στις πιο αντιπροσωπευτικές βυζαντινές εκκλησίες της Θεσσαλονίκης. Μία από αυτές ήταν η Παναγία Χαλκέων, η οποία όπως μάθαμε ονομάζεται και ¨Κόκκινη εκκλησία¨ λόγω των πλίνθων της.  Μια πανέμορφη εκκλησία, στολίδι της πόλης μας. Το κτίσμα της, σταυροειδής με τρούλο  αλλά και ο πανέμορφος κήπος της ξεχωρίζουν ανάμεσα στα μουντά επιβλητικά κτίρια που δυστυχώς την περιτριγυρίζουν!  Εντυπωσιακό βέβαια και το εσωτερικό του ναού με τα σκαλιστά του μάρμαρα, τις νωπογραφίες και τις καμάρες. Μέσα στο ναό νιώθεις έντονα την κατάνυξη και την ευλάβεια που σου προκαλεί ο χώρος αλλά και η ιστορική αξία της εκκλησίας. Αξίζει σίγουρα κάποιος να την επισκεφτεί. Άλλωστε ο ναός παραμένει ανοιχτός κάθε μέρα έως τις 12:00 μ.μ!!!

Μια ηλιόλουστη μέρα, στις 31 Μαρτίου πήγαμε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για να επισκεφθούμε τον επιβλητικό ναό της Αγίας Σοφίας. Από την πρώτη στιγμή μας  έκανε εντύπωση ο  μεγάλος περίβολος του ναού, στολισμένος με όμορφη βλάστηση αλλά και το μέγεθός. Αφού θαυμάσαμε εξωτερικά το μέγεθος του ναού, σιωπηλά και γεμάτο σεβασμό μπήκαμε στον κυρίως ναό. Εκεί θαυμάσαμε τις αγιογραφίες, τα ψηφιδωτά μα πάνω από όλα τον επιβλητικό και μοναδικό τρούλο. Γενικά  μάθαμε πως η εκκλησία αυτή  είναι μια μικρογραφία  της Αγιας Σοφιάς  στην Κωνσταντινούπολη. Πραγματικά όλη τη τάξη ένιωσε περήφανη μια που ένας τέτοιος ναός υπάρχει και στη δική μας πόλη και μάλιστα έχει διασωθεί μέχρι και σήμερα. Σας προτείνουμε λοιπόν να πάτε οπωσδήποτε να τον γνωρίσετε από κοντά και να θαυμάσετε και εσείς τις ομορφιές του! 

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων