Εκπαιδευτική επίσκεψη της ΣΤ΄ τάξης στο Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων (Γέφυρα).

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων στο χωριό Γέφυρα του Ν.Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν κατά το μήνα Οκτώβρη τα τμήματα ΣΤ1΄, ΣΤ2΄ και ΣΤ3΄ του σχολείου μας. Το μουσείο δημιουργήθηκε το 1999 και η ιστορική σημασία του κτιρίου συνίσταται στο ότι χρησιμοποιήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 1912 για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Έλληνα αρχιστράτηγου Κωνσταντίνου και των αντιπροσώπων του διοικητή των οθωμανικών δυνάμεων Χασάν Ταχσίν πασά για την αναίμακτη παράδοση της Θεσσαλονίκης στον ελληνικό στρατό.

Το κτίριο όπου στεγάζεται το μουσείο αποτελούσε το κεντρικό κτίριο του αγροκτήματος Μοδιάνο, που δημιουργήθηκε το 1906 από τον Γιακό Μοδιάνο, και που περιλάμβανε επίσης πλήθος βοηθητικών κτιρίων και υποστατικών.

Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να δουν πλήθος κειμηλίων (πίνακες, λιθογραφίες, χάρτες, φωτογραφίες, ξίφη, παράσημα, όπλα, στολές, και άλλα κειμήλια του ελληνικού, του τουρκικού, του βουλγαρικού, του σερβικού, του μαυροβουνιώτικου και του ρουμανικού στρατού) καθώς και το ταφικό μνημείο του Χασάν Ταχσίν πασά και του γιου και υπασπιστού του Κενάν Μεσαρέ, που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του μουσείου. 

Μεταλλίδου Ευδοξία, Σεϊταρίδης Μιχάλης, Αδάμ Δημήτριος

(δάσκαλοι των τμημάτων της ΣΤ΄)

[slideboom id=874926&w=425&h=370]

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση