Διαπαιδαγώγηση παιδιών (μέρος πρώτο)

  Με το πολίτευμα που έχουμε σήμερα (Δημοκρατία) δεν έχουν ζήσει πολλές γενιές έτσι ώστε να έχει συσσωρευτεί αρκετή εμπειρία σωστής συμπεριφοράς προς τα παιδιά και αυτή να μεταδίδεται από γενιά σε γενιά.

   Στο μεταβατικό στάδιο που ζούμε σήμερα ο σύγχρονος γονιός ,αρκετά συχνά, δε γνωρίζει πώς να συμπεριφερθεί στα παιδιά του. Απορρίπτει την υπερβολική αυστηρότητα και τον ξυλοδαρμό (και καλά πράττει),αλλά μη ξέροντας τι πρέπει να κάνει ή να μην κάνει, έχει πάει στο άλλο άκρο αφήνοντας στα παιδιά του απεριόριστη ελευθερία που σιγά σιγά καταντά ασυδοσία και αναρχία. Τους κάνει όλα τα χατίρια, τους αγοράζει ότι του ζητήσουν και τέλος πάντων δεν τους λέει ποτέ «όχι».

  Στη συνέχεια παραθέτουμε μερικές από τις αρχές  διαπαιδαγώγησης. Βέβαια η διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας ούτε ξεκινάει ούτε τελειώνει μ’ αυτές. Γι’ αυτό το ενδιαφέρον μας πρέπει να είναι συνεχές έτσι ώστε να εκμεταλλευόμαστε την κάθε ευκαιρία που μας παρουσιάζεται για να μαθαίνουμε συνεχώς περισσότερα .   

Ενιαία συμπεριφορά των γονέων απέναντι στα παιδιά.

  Η συμπεριφορά των γονέων προς τα παιδιά τους (και γενικά όσων εμπλέκονται στη διαπαιδαγώγηση τους) πρέπει να είναι κατά το δυνατόν ίδια.

  Για το σκοπό αυτό οι σύζυγοι (ή οι κηδεμόνες) πρέπει να συμφωνήσουν από κοινού σ’ ένα τρόπο συμπεριφοράς απέναντι στα παιδιά τους και να τον τηρούν. Η στάση τους να είναι σταθερή . Να μην φάσκουν και αντιφάσκουν, με αποτέλεσμα να μπερδεύονται τα παιδιά.  Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να διαφωνούν μπροστά στα παιδιά τους για τον τρόπο ανατροφής τους και να συζητούν έντονα γι’ αυτό το θέμα.

  Ένα λάθος που γίνεται συχνά είναι, όταν απουσιάζει ο πατέρας και συμβεί κάτι με το παιδί, η μητέρα αντί να το αντιμετωπίσει το απειλεί με τον πατέρα που θα γυρίσει το βράδυ. Αυτό όμως δεν είναι σωστό. Από τη μια ο πατέρας δεν είναι ο «μπαμπούλας» και από την άλλη όταν επιστρέψει ίσως το θέμα να έχει ξεχαστεί ή το παιδί να κοιμάται, οπότε τίποτα δε θα το εμποδίσει να το ξανακάνει.

  Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η μητέρα να χειριστεί το θέμα και όταν αργότερα ο σύζυγος της λάβει γνώση να στηρίξει τον όποιο χειρισμό της.

(Αν έχει διαφορετική άποψη για τον τρόπο που η σύζυγος το χειρίστηκε  θα την εκφράσει όταν θα είναι οι δυο τους).

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση