Η Σωματική τιμωρία των παιδιών στην οικογένεια. Επιλεγμένα στατιστικά στοιχεία από τις Ευρωπαϊκές χώρες

Επιλεγμένα στοιχεία Στατιστικά στοιχεία από Ευρωπαϊκές χώρες

Ελλάδα:

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός ερευνών για το θέμα της σωματικής τιμωρίας των παιδιών. Το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, το οποίο το 1997 είχε διεξάγει έρευνα για το θέμα στην περιοχή της Αττικής, ανάμεσα σε μαθητές δημοτικών σχολείων και γονείς τους, στην οποία αναδείχθηκε μεταξύ άλλων ότι 65,5% των γονέων χρησιμοποιούσαν την σωματική τιμωρία των παιδιών τους, σε πρόσφατη έρευνα του, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, σε διαφορετικό αλλά αντιπροσωπευτικό δείγμα γονέων μαθητών Α γυμνασίου σε νησιά του Βόρειου Αιγαίου, βρήκε ότι η σωματική τιμωρία στην οικογένεια, παρά την πρόσφατη απαγόρευσή της από το νόμο 3500/06, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως (53%), παρόλο που οι γονείς γνωρίζουν ότι δεν είναι δόκιμο και σκόπιμο να χτυπούν τα παιδιά τους.

Οι στατιστικές από τις Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν παρουσιαστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης στο πλαίσιο της εκστρατείας του, δείχνουν μεταξύ άλλων ότι:

– Στην Σουηδία που ήταν η πρώτη χώρα που απαγόρευσε με νόμο την σωματική τιμωρία των παιδιών (1979), σε επαναλαμβανόμενες συγκριτικές έρευνες του γενικού πληθυσμού φαίνεται ότι το ποσοστό αποδοχής της σωματικής τιμωρίας ως μέσου σωφρονισμού από τους γονείς έπεσε από 35% (το 1971) σε λιγότερο από 10% σήμερα. Στο μεταξύ οι έρευνες δεν συνδέουν την ηπιότερη χρήση της σωματικής τιμωρίας με αύξηση προβληματικών συμπεριφορών των παιδιών.

– Στην Βρετανία, όπου δεν έχει υπάρξει απόλυτη νομοθετική απαγόρευση ακόμη, ενώ υπάρχει κίνημα από τις οργανώσεις για τα δικαιώματα του παιδιού που την ζητούν, έρευνες έχουν δείξει ότι η σωματική τιμωρία χρησιμοποιείται ευρέως σε όλες τις ηλικίες. Μεγάλη έρευνα της δεκαετίας του 90 είχε δείξει ότι 38% των μωρών κάτω του ενός έτους δέχονταν ξύλο περισσότερο από μια φορά την βδομάδα και ότι 35% των γονέων παιδιών διαφόρων ηλικιών χρησιμοποιούσαν «σοβαρές» μορφές σωματικής τιμωρίας που προκαλούσαν πόνο ή τραύματα στα παιδιά.

– Στην Γαλλία, όπου επίσης δεν υπάρχει απαγορευτικός νόμος ακόμα, έρευνα έδειξε ότι 96% των παιδιών είχαν εμπειρία κάποιας μορφής σωματικής τιμωρίας από τους γονείς τους, ενώ 30% ανέφεραν ότι είχαν χτυπηθεί με κάποιο μικρό αντικείμενο. 53% των γονέων στο μεταξύ ανέφεραν ότι είναι αντίθετοι με την απαγόρευση της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά.

– Στο Βέλγιο, έρευνα του 2004 έδειξε ότι μόνο 19% των γονέων πίστευαν ότι δεν είναι αποδεκτή η σωματική τιμωρία των παιδιών και ότι 17% αυτών θεωρούσαν ότι μπορούν να χτυπούν τα παιδιά τους όποτε αυτοί το έκριναν, χωρίς να υπάρχει ειδική αιτιολογία.

Οι χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης που μέχρι σήμερα έχουν απαγορεύσει με νόμο την σωματική τιμωρία των παιδιών είναι οι ακόλουθες:

Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Ισλανδία, Νορβηγία, Κύπρος, Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Γερμανία, Ολλανδία, Λετονία, Ουγγαρία, Κροατία, Αυστρία, Βουλγαρία, Μολδαβία, Ρουμανία, Ουκρανία.

Πηγή: somatikitimoria.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση