Το παιδί διαβάζει μόνο του

Από την ηλικία των 8-9  ετών και άνω τα παιδιά αρχίζουν να εκτιμούν το χιούμορ. Τους αρέσουν τα βιβλία που τους κάνουν να γελούν και αυτό είναι ισχυρό κίνητρο για να ‘μπουν στη διαδικασία’ να διαβάσουν ένα βιβλίο. Δύο ακόμη στοιχεία που είναι σημαντικά κίνητρα για ανάγνωση βιβλίων σε αυτές τις ηλικίες είναι τα προσωπικά ενδιαφέροντα (π.χ. μπαλέτο, ναυμαχίες) και φυσικά το τι διαβάζουν οι φίλοι τους.

Ας έχετε υπόψη δύο ακόμη πράγματα:

  • Από τη στιγμή που το παιδί ξεκινά δειλά-δειλά να διαβάζει βιβλία μόνο του, μην εγκαταλείψετε το να του διαβάζετε κι εσείς βιβλία, αλλά επιδιώξτε να συμβαίνουν και τα δύο, γιατί το παιδί χρειάζεται και τα δύο! Ο συνδυασμός δηλαδή της βιβλιοδιαδρομής 1 και 2 ενδυναμώνει το παιδί ως αναγνώστη και χρήστη της γλώσσας.
  • Στα παιδιά με δυσλεξία η προσπάθεια για ανάγνωση και κατανόηση του γραπτού λόγου διευκολύνεται από το ν’ ακούν αυτό που βλέπουν γραμμένο. Γι’ αυτό επιδιώξτε να βρίσκετε βιβλία που συνοδεύονται από CD με το περιεχόμενο του βιβλίου. Διαφορετικά μπορείτε να ηχογραφήσετε (π.χ. με το κινητό σας) την ανάγνωση του βιβλίου από εσάς, ώστε το παιδί να μπορεί να την ακούει, κάθε φορά που επιχειρεί να διαβάσει το βιβλίο. Σε αυτή τη λογική βασίζεται και η προσπάθεια του parentbook με τα ηχητικά βοηθήματα (http://www.parentbook.gr/audio_files#.UNMxFqyqWNw) και τα παραμύθια (http://www.parentbook.gr/paramythia)

Πηγή: http://www.parentbook.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση