Το παιδί διαβάζει μόνο του

 

Για ένα παιδί που έχει αρχίσει να κάνει ανάγνωση στο σχολείο και να διαβάζει μόνο του βοηθούν τα βιβλία με:

  • απλές, δισύλλαβες και τρισύλλαβες λέξεις
  • μικρά κείμενα 4-5 σειρών ανά σελίδα με μικρές προτάσεις που έχουν απλή σύνταξη (Υποκείμενο-Ρήμα-Αντικείμενο  + προσδιορισμός τόπου/χρόνου/τρόπου) και απλές περιγραφές (επίθετο + ουσιαστικό)
  • απλούς και σύντομους διαλόγους
  • επανάληψη ενός συγκεκριμένου γραμματικού, ορθογραφικού ή συντακτικού στοιχείου, ώστε να βοηθά το παιδί να εμπεδώσει αυτό το στοιχείο (π.χ. ένας τύπος ερώτησης που εμφανίζεται ξανά και ξανά μέσα στο κείμενο)
  • ευδιάκριτη γραμματοσειρά.

Ένα κείμενο που για έναν μεγάλο φαίνεται βαρετό, γιατί επαναλαμβάνει τις ίδιες λέξεις και γενικώς το ίδιο γλωσσικό μοτίβο ενδεχομένως να μην είναι ούτε για το παιδί πρόκληση… εάν πρόκειται να του το διαβάσετε εσείς, δηλαδή εάν ακολουθήσετε τη βιβλιαδρομή 1. Είναι όμως μεγάλη πρόκληση, εάν πρόκειται να το διαβάσει μόνο του… Επιπλέον, το παιδί αντλεί μεγάλη ικανοποίηση από το γεγονός ότι καταφέρνει και ολοκληρώνει την ανάγνωση μιας πρότασης και εν συνεχεία μιας παραγράφου. Αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τις αναγνωστικές του ικανότητες, γεγονός που λειτουργεί παρωθητικά…. δηλαδή του ανοίγει την όρεξη, για να διαβάσει και άλλο βιβλίο.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση