Κριτήρια επιλογής παιδικών βιβλίων

Κατερίνα Καραδημήτρα
(εκπαιδευτικός)

“Το παιδικό βιβλίο είναι σαν το γάλα του μωρού. Οι γονείς και οι δάσκαλοι πρέπει να το ψάχνουν με ιδιαίτερη επιμέλεια, γιατί ό,τι μαθαίνει το παιδί στα τρυφερά του χρόνια, δύσκολα το λησμονεί”,

είχα διαβάσει πριν αρκετό καιρό σε ένα άρθρο της Ελευθεροτυπίας σχετικά με τα παιδικά βιβλία. Και το θυμάμαι κάθε φορά που στέκομαι μπροστά στο ράφι κάποιου βιβλιοπωλείου.

Δεν ξέρω αν υπάρχει αλάνθαστο κριτήριο για να επιλέξει κανείς ένα παιδικό βιβλίο. Σίγουρα η ηλικία του παιδιού, το φύλο του και τα ενδιαφέροντα του μπορούν να είναι οι πρώτοι οδηγοί για όποιον επιφορτίζεται με τη δύσκολη επιλογή ενός βιβλίου που δεν προορίζεται για τον ίδιο.

11ff9b4c887cc2e009006cc7fd3aeb4c_XL

Θα προσπαθήσω ωστόσο να βρεθώ υποθετικά στη θέση κάποιου που πηγαίνει σε ένα βιβλιοπωλείο  προκειμένου να επιλέξει ένα παιδικό βιβλίο και να ακολουθήσω βήμα βήμα τις κινήσεις του.

Το πρώτο πράγμα λοιπόν που παρατηρούμε σε ένα βιβλίο είναι το μέγεθός του, η ποιότητα των υλικώντου (εξώφυλλο και σελίδες) και ο τύπος των γραμμάτων. Όσο μικρότερο είναι το παιδί τόσο πιο σύντομο πρέπει να είναι το βιβλίο και τόσο πιο μεγάλα τα γράμματα.

Έπειτα η εικονογράφηση… πρέπει να είναι ποιοτική, ζωντανή με όμορφα χρώματα και να αποδίδει σωστά το κείμενο του βιβλίου.

Η γλώσσα του βιβλίου καλό είναι να είναι καθαρή, απλή και παραστατική, προσαρμοσμένη στο γλωσσικό πλούτο του παιδιού, δηλαδή πολύ απλά το παιδί να καταλαβαίνει τι διαβάζει.

Το θέμα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στα ενδιαφέροντα του παιδιού, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο του. Στα παιδιά αρέσουν οι ιστορίες που «τρέχουν», που έχουν δηλαδή γοργή δράση και πλοκή.

Αν κάποιος θέλει να είναι σχολαστικότερος στην επιλογή του, θα μπορούσε να εξετάσει προσεκτικότερα και άλλες παραμέτρους στο βιβλίο που κρατά στα χέρια του πριν πάει στο ταμείο.  Καλό θα ήταν δηλαδή το βιβλίο να  προβάλει την αισιόδοξη πλευρά της ζωής, να δημιουργεί κοινωνικές, πολιτισμικές και περιβαλλοντικές ευαισθησίες, να μην προκαλεί ισχυρές συγκλονιστικές συγκινήσεις και να έχει χιούμορ γιατί τα παιδία το αγαπούν.

Η επιλογή του σωστού βιβλίου για το παιδί δεν είναι απλή υπόθεση ούτε πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοια. Το βιβλίο χτίζει (κάτι από) τον χαρακτήρα και τον ψυχισμό του παιδιού.

Τα  βιβλία που διαβάζουμε στα παιδιά μας (ως γονείς, νονοί, εκπαιδευτικοί κτλ) και οι δραστηριότητες που επιλέγουμε να κάνουμε μαζί τους, είναι ένα σημαντικό κομμάτι από τη θέα του κόσμου που επιλέγουμε εμείς οι ίδιοι να τους δείξουμε.

Πηγές:

-Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, Επάγγελμα γονέας; Πανεύκολο, Εκδ. Ψυχογιός

-www.nipio.net

paidikavivlia.blogspot.com (Αγαπημένα παιδικά βιβλία…)

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση