Εθισμός στο Διαδίκτυο, Internet Addiction Syndrome (IAS)-Μια σύγχρονη μορφή εξάρτησης 1

Η  χρήση του πάνω από πέντε ώρες ημερησίως θεωρείται ότι αποτελεί δείγμα εθισμού. Ενώ για τα παιδιά «η χρήση, του διαδικτύου περισσότερο από δέκα ώρες την εβδομάδα θέτει σε κίνδυνο το παιδί για εθισμό και γι’ αυτό δεν πρέπει να ασχολείται  πάνω από δύο ώρες την ημέρα».

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αυτό που καθορίζει την πάθηση δεν είναι μόνο πόση ώρα περνά κάποιος online, αλλά με τι ασχολείται.

Επιδημιολογία

H παθολογική εξάρτηση από το Ιντερνέτ είναι ψυχολογικό & κοινωνικό πρόβλημα με ανησυχητικές διαστάσεις στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, την Ιαπωνία, την Κίνα και τις ΗΠΑ, παρουσιάζεται όμως και στην Ελλάδα, άγνωστο ακόμα σε ποιο βαθμό.

Ιδιαίτερα  η Κίνα και η Νότια Κορέα αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα εξάρτησης από το internet και έχουν αναφερθεί αρκετοί θάνατοι σε internet cafes. Έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις όπου οι χρήστες του διαδικτύου εγκαταλείπουν βασικές ανάγκες, όπως η λήψη τροφής ή ο ύπνος, κατά τη διάρκεια πολύωρων internet και gaming sessions.

Η πιο πρόσφατη και ολοκληρωμένη έρευνα που διαθέτει η ελληνική επιστημονική κοινότητα αφορά τους εφήβους και διενεργήθηκε από τη Μονάδα Εφηβικής  Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής  του Πανεπιστημίου Αθηνών που εδρεύει στο νοσοκομείο παίδων “Π. & Α. Κυριακού”.

Σε δείγμα 529 ατόμων (252 αγόρια, 277 κορίτσια) που συμμετείχαν στην έρευνα, με μέσο όρος ηλικίας περίπου τα 15 έτη, και σύμφωνα με το ερωτηματολόγιο Young:

  • 1% από τους εφήβους του δείγματος έχουν εθιστεί στη χρήση του διαδικτύου.
  • 18,2% παρουσίαζε περιοδικά ή συχνά προβλήματα με την κατάχρηση του διαδικτύου (κατάσταση πριν τον εθισμό).

Από την έρευνα επίσης προέκυψε ότι:

  • το 53,4% χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους
  • το 26% ανέφερε καθημερινή χρήση του
  • το 8% χρήση περισσότερη από 20 ώρες εβδομαδιαίως

Tα αγόρια χρησιμοποιούν το διαδίκτυο περισσότερο από τα κορίτσια

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση