Τεχνολογία: Ηλεκτρονικός υπολογιστής βαθμολογεί διαγωνίσματα και εκθέσεις σπουδαστών!

Αντί ο μαθητής να παραδώσει το τεστ στον καθηγητή του και να περιμένει μερικές ημέρες ή εβδομάδες για να δει τους βαθμούς του, χάρη στο νέο πρόγραμμα, μόλις ο σπουδαστής στείλει ηλεκτρονικά το τεστ μέσω του διαδικτύου, αμέσως βλέπει τη βαθμολογία του, αφού το γραπτό του αξιολογείται χωρίς καμία χρονοτριβή. Αν ο βαθμός δεν είναι ικανοποιητικός, το πρόγραμμα επιτρέπει στον σπουδαστή να ξαναπροσπαθήσει για να βελτιώσει τις επιδόσεις του και έτσι πάλι σε χρόνο – ρεκόρ να δει το νέο βαθμό του.

Το λογισμικό «μαθαίνει» να βαθμολογεί μέσω της ανθρώπινης εμπειρίας. Σε πρώτη φάση, οι αρμόδιοι εκπαιδευτικοί βαθμολογούν τα γραπτά και τα δοκίμια – εκθέσεις και, στη συνέχεια, το πρόγραμμα, με τη βοήθεια διαφόρων τεχνικών της τεχνητής νοημοσύνης, αυτο-εκπαιδεύεται, ώστε να μπορεί πια μόνο του να αξιολογεί τα τεστ.

Η νέα υπηρεσία αναμένεται να αναζωπυρώσει τη συζήτηση στην εκπαιδευτική κοινότητα διεθνώς κατά πόσο είναι επιθυμητό και αξιόπιστο ένας υπολογιστής να διορθώνει ακόμα και δοκίμια – εκθέσεις και όχι απλά τεστ όπου οι επιλογές των απαντήσεων μπορεί να είναι «ναι» – «όχι» ή «σωστό» – «λάθος». Ενώ η αυτόματη διόρθωση σε τέτοια τεστ πολλαπλών επιλογών έχει γίνει ήδη αποδεκτή, δεν ισχύει το ίδιο για τη διόρθωση εκθέσεων – δοκιμίων με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, κάτι που ακόμα θεωρείται «ταμπού» για πολλούς εκπαιδευτικούς.

Ο ηλεκτρολόγος – μηχανολόγος Άναντ Αγκαρβάλ, πρόεδρος της πλατφόρμας EdX, υποστηρίζει ότι το λογισμικό αυτόματης διόρθωσης είναι ένα χρήσιμο παιδαγωγικό εργαλείο που θα βοηθήσει τους σπουδαστές να γράφουν καλύτερες εκθέσεις – δοκίμια, επειδή θα μπορούν να ξαναγράφουν πολλές φορές το κείμενο για να το βελτιώσουν και να βλέπουν αμέσως αν κατάφεραν να πάρουν καλύτερο βαθμό. Αντίθετα με το σύστημα της παραδοσιακής τάξης, όπως είπε, το νέο ηλεκτρονικό σύστημα «επιτρέπει στους σπουδαστές να μαθαίνουν πολύ καλύτερα χάρη στην άμεση ανάδραση που έχουν από τον υπολογιστή».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση