Δόμνα Βισβίζη (Αίνος 1783-Πειραιάς 1850)

Η Δόμνα Βισβίζη γεννήθηκε το 1783 στην πόλη του Αίνου* της Θράκης. Καταγόταν από πλούσια οικογένεια γαιοκτημόνων. Το 1808 παντρεύτηκε τον Αντώνιο Βισβίζη, κάτοχο μεγάλων εμπορικών πλοίων και μυημένου στην Φιλική Εταιρεία. Μαζί με τον σύζυγο της Αντώνη και τα πέντε παιδιά της, ήταν ανάμεσα στους πολλούς Θρακιώτες που κατατάχθηκαν στα τμήματα του πρώτου Ελληνικού στρατού και διέθεσαν τα καράβια και τις περιουσίες τους στον κοινό αγώνα για την κατάκτηση της Ελευθερίας.

Το ζεύγος εισήλθε στον Αγώνα στις 2 Μαΐου 1821, αρματώνοντας το ισχυρότερο τους πλοίο το μπρίκι “Καλομοίρα”. Με την ¨Καλομοίρα¨  το ζεύγος πήρε μέρος στις θαλάσσιες επιχειρήσεις του Αγώνα στο Άγιο Όρος, τη Λέσβο και τη Σάμο. Μετά την αποτυχία του επαναστατικού κινήματος στην Μακεδονία το πλοίο του ζεύγους Βισβίζη κατόρθωσε να διασώσει τον αρχηγό της ελληνικής επανάστασης στην Μακεδονία Εμμανουήλ Παππά από το Άγιο Όρος και να τον μεταφέρει στην Ύδρα. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού όμως ο Παππάς πέθανε από καρδιακή ανακοπή.

Σε μία από τις εκστρατείες στις οποίες συμμετέχει το ζεύγος σκοτώνεται ο Αντώνης Βισβίζης. Η Δόμνα Βιζβίζη παίρνει στα χέρια της την μοίρα του καραβιού «Καλομοίρα» και των 140 ναυτών, συμμετέχοντας σε ναυμαχίες, πολιορκίες και καταδρομές.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση