Επιστροφή σε Πρόγραμμα ¨ΜΕΛΙΝΑ¨

Καραγκιόζης

Πόσο δύσκολο στις μέρες είναι να προσεγγίσεις με τα παιδιά ένα θέμα σαν τον Καραγκιόζη, όταν πρέπει να υπερνικήσεις τα Pokemon και τον Action Man; Η απάντηση σίγουρα θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο αν αναφερθείς στον Καραγκιόζη ως κάτι το μουσειακό και το μακρινό μιας άλλης περασμένης εποχής. Πολύ δύσκολο όταν απλά τους πεις και τους δείξεις τι ήταν ο Καραγκιόζης.
Γιατί να τους ενδιαφέρει κάτι το στατικό και χωρίς χρώμα, παρά μόνο η σκιά σ’ ένα πανί, όταν έχουν βιώσει την απόλαυση των video games με τη συνεχή τρισδιάστατη κίνηση και τα μαγικά έγχρωμα εφφέ;
παράσταση στο σχολείο
σε ώρα δράσης
Ήταν ένα στοίχημα για μας και τον ψυχολόγο του Ειδικού σχολείου που συστεγαζόμαστε, τον Παντελή τον Μπιτζαράκη, που νομίζουμε πως το κερδίσαμε γι’ αυτό και τον ευχαριστούμε.
Ξεκινήσαμε λοιπόν ανάποδα: βαλθήκαμε να γνωρίσουμε με τα παιδιά τον Καραγκιόζη πίσω από το πανί. Έτσι επί τέσσερα χρόνια, μια μέρα της εβδομάδας, επί τρεις ώρες, δουλέψαμε κάθε χρόνο με τους εκάστοτε μαθητές της Γ’ τάξης στο Εργαστήρι του θεάτρου Σκιών που στήσαμε στο σχολείο μας.
Εκεί μέσα τα παιδιά αγάπησαν τον Καραγκιόζη κι όλους τους άλλους ήρωες, πότε παρακολουθώντας και πότε δημιουργώντας οι ίδιοι αυτοσχέδιες παραστάσεις. Κατασκευάζοντας μόνοι τους όλους τους ήρωες από ζελατίνα και χρωματίζοντάς τους, τους έδωσαν ζωή γι’ αυτό και τους αγάπησαν. Φτιάξανε με ξύλα και πανιά μικρούς μπερντέδες και δημιούργησαν τις μικρές δικές τους ιστορίες με τον Καραγκιόζη, καυτηριάζοντας γεγονότα από τη ζωή του σχολείου και του περίγυρού τους.
Ο καραγκιόζης και το τέρας
Η παράσταση αρχίζει...
Και στο τέλος κάθε χρονιάς, κάποιο ανοιξιάτικο βράδυ, φώτιζαν, στην αυλή του σχολείου, με κεριά τις μικρές σκηνούλες τους και παρουσίασαν στα αγαπημένα τους πρόσωπα – γονείς, δασκάλους, συγγενείς και φίλους – τον Καραγκιόζη με τις αμέτρητες μεταμορφώσεις του. Τον δικό τους Καραγκιόζη.………………………..……………………... Β.Χ.
...αβάντι μαέστρο...
...έναν καλαματιανό.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση