Επιστροφή σε 4ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής

Οι Ντελάληδες του 8ου

Γεια σας.

Είμαστε οι μαθητές των τμημάτων Ε1΄ και Στ3΄ του 8ου Δ. Σ. Ελευθερίου-Κορδελιού και θα σας παρουσιάσουμε την  ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα, τους ¨Ντελάληδες του 8ου¨  που δημιουργήσαμε κατά τη φετινή σχολική χρονιά. Επίσης θα σας μιλήσουμε για τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε.

Τον Οκτώβρη οι δάσκαλοί μας μάς πρότειναν να δημιουργήσουμε μια σχολική ηλεκτρονική εφημερίδα. Η ιδέα να γίνουμε ¨δημοσιογράφοι¨ μάς ενθουσίασε και έτσι ξεκινήσαμε. Η πρώτη μας ανάρτηση έγινε στις 4 Νοεμβρίου του 2011. Σε αυτήν συστηνόμαστε και παρουσιάζουμε το όνομα της εφημερίδας μας που είναι ¨Οι Ντελάληδες του 8ου¨.

Στην εφημερίδα μας γράφουμε για θέματα που μας ενδιαφέρουν, για προβλήματα του σχολείου μας, για έργα και εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε αυτό. Προσπαθούμε ακόμη να παρουσιάζουμε τις δραστηριότητες των διαφόρων τάξεων σχολείου μας. Στόχος μας είναι να ψυχαγωγούμε και να ενημερώνουμε τους μαθητές και γονείς και όποιον άλλον ενδιαφέρεται για το τι συμβαίνει στο σχολείο μας.

Επίσης δημιουργήσαμε email από το οποίο μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί μας, να μας πει την άποψή του ή να μας στείλει κάτι που θέλει να αναρτήσουμε στην εφημερίδα μας.

Η εφημερίδα μας περιλαμβάνει διάφορες ενότητες μερικές από τις οποίες θα σας παρουσιάσουμε στη συνέχεια.

Στην ενότητα ¨Το σχολείο μας¨  παρουσιάζουμε:  διάφορες δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας όπως η Έκθεση Βιβλίου που διοργάνωσε φέτος για πρώτη φορά ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων,  η δενδροφύτευση που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, η ανθοέκθεση που έγινε λίγο πριν τις διακοπές του Πάσχα, προβλήματα που υπάρχουν στο σχολείο μας όπως η πρόσβαση με καρότσι σε αυτό  πρόβλημα που στη συνέχεια λύθηκε και η αίθουσα πληροφορικής που είναι πολύ μικρή για τον αριθμό μαθητών που έχουν κάποιες τάξεις του σχολείου μας και βρίσκεται στον 1ο όροφο με αποτέλεσμα να μην έχουν πρόσβαση σε αυτήν συμμαθητές μας με κινητικά προβλήματα.

Στην ενότητα ¨Συνεντεύξεις¨ παρουσιάζουμε συνεντεύξεις που έχουμε πάρει από διάφορα πρόσωπα που έχουν επισκεφτεί το σχολείο μας, όπως ο συγγραφέας Άρης Δημοκίδης, ηθοποιοί από το ΚΘΒΕ, τη διευθύντριά και τη σχολική μας σύμβουλο, αλλά και από συμμαθητές μας που έχουν διακριθεί  σε διάφορους τομείς όπως είναι ο Παναγιώτης Αραμπατζής και ο Κωνσταντίνος Καρακατσάνης , πρωταθλητές πολεμικών τεχνών.

Τις συνεντεύξεις τις παίρνουμε με ένα δημοσιογραφικό κασετοφωνάκι που έχουμε και μετά τις απομαγνητοφωνούμε. Επειδή όμως καμιά φορά η τεχνολογία μας…  προδίδει χρησιμοποιούμε και ¨παραδοσιακούς τρόπους¨ για τις συνεντεύξεις ή και το email.

Στην ενότητα ¨Δημιουργίες μαθητών¨ παρουσιάζουμε διάφορα πράγματα που δημιουργούν συμμαθητές μας άλλων τάξεων. Μας αρέσουν ιδιαίτερα οι ζωγραφιές των μικρών τάξεων.

Στην ενότητα ¨Οι μαθητές ρωτούν… η Διευθύντρια και ο Σύλλογος Γονέων απαντούν¨ απευθύνουμε ερωτήματα σχετικά με το σχολείο και παίρνουμε απαντήσεις από τη κ. Διευθύντρια και το Σύλλογο Γονέων.

Στην ενότητα ¨Οι φίλοι μας από την Αγκαιριά Πάρου¨ μπορείτε να δείτε την αλληλογραφία μεταξύ της Ε1΄ και της Δ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αγκαιριάς της Πάρου. Η αλληλογραφία αυτή ξεκίνησε με αφορμή μια ενότητα στο μάθημα της Γλώσσας. Μάλιστα την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει και επικοινωνία μέσω chat  μεταξύ της Ε1΄ και των μαθητών από την Πάρο.

Τέλος, δημιουργήσαμε και ¨Το λεξικό της εφημερίδας¨. Εδώ εξηγούμε διάφορους όρους που έχουν σχέση με την εφημερίδα όπως ανταποκριτής, επικαιρότητα κ.ά.

Ακόμη στην εφημερίδα μας μπορείτε να βρείτε βιβλιοπαρουσιάσεις, συνταγές, εικαστικά και πολιτιστικά θέματα, ενδιαφέροντα πράγματα για ζώα, φυτά, το περιβάλλον, τις εκπαιδευτικές μας επισκέψεις, τις απόψεις μας για διάφορα θέματα  και πολλά άλλα.

Για να γίνει γνωστή η εφημερίδα μας στους μαθητές και στους γονείς του σχολείου μας προχωρήσαμε σε μια ¨διαφημιστική εκστρατεία¨. Φτιάξαμε αφίσες που τις κολλήσαμε σε όλο το σχολείο. Δημιουργήσαμε ακόμη μια έντυπη έκδοση της εφημερίδας μας που περιλαμβάνει διάφορα άρθρα από αυτά που έχουμε αναρτήσει στην ηλεκτρονική έκδοση. Μοιράστηκε δωρεάν σε διάφορα μέρη του Κορδελιού όπως στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, σε βιβλιοπωλεία και αλλού.

Θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε τώρα τον τρόπο που εργαζόμαστε.

Δουλεύουμε για την εφημερίδα μας τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι. Στο σχολείο εργαζόμαστε  άλλες φορές η κάθε τάξη χωριστά και άλλες φορές και οι δύο τάξεις μαζί. Αυτό μας αρέσει και περισσότερο. Όταν δηλαδή μαθητές από τη μία τάξη πηγαίνουν στην άλλη και αντίστροφα. Σχηματίζουμε έτσι ομάδες που αποτελούνται από μαθητές και της Ε1΄ και της ΣΤ3΄.

Διαλέγουμε ένα θέμα κατά ομάδα και αναζητούμε πληροφορίες για αυτό. Η αναζήτηση πληροφοριών γίνεται τόσο στο διαδίκτυο όσο και σε περιοδικά και άλλο έντυπο υλικό. Για την αναζήτηση στο διαδίκτυο χρησιμοποιούμε τους  10 φορητούς Η/υ που διαθέτει το σχολείο μας. Στην επιλογή των θεμάτων έχουμε την ελευθερία να διαλέξουμε όποιο θέμα μας αρέσει. Δεν λείπουν όμως και οι προτάσεις από τους δασκάλους μας.

Αφού βρούμε τις πληροφορίες τις διαβάζουμε και επιλέγουμε εκείνα τα σημεία που μας φαίνονται σημαντικά. Με αυτά γράφουμε στη συνέχεια το άρθρο μας, με χαρτί και μολύβι. Προσπαθούμε να γράψουμε το άρθρο, όσο είναι δυνατόν, με δικά μας λόγια και όχι κάνοντας απλά μια αντιγραφή. Σε αυτό επιμένουν πολύ οι δάσκαλοί μας. Απορρίπτουν άρθρα που είναι απλά copy/paste.

[slideboom id=691311&w=425&h=370]

Για την κατανόηση λέξεων που δεν καταλαβαίνουμε χρησιμοποιούμε πολύ συχνά ηλεκτρονικά λεξικά που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Αφού το τελειώσουμε το διαβάζουν οι δάσκαλοί μας και μαζί τους διορθώνουμε ό,τι χρειάζεται (διατύπωση, ορθογραφία, σημαντικά σημεία που μπορεί να έχουμε παραλείψει). Η διόρθωση μπορεί να γίνει και σε κάποιο διάλειμμα κάτι που δε μας ενοχλεί αφού μας αρέσει αυτό που κάνουμε.  Στο τέλος δακτυλογραφούμε το άρθρο μας, βρίσκουμε στο διαδίκτυο εικόνες που ταιριάζουν με αυτό και κάνουμε την ανάρτησή μας. Η εργασία που σας περιγράψαμε  γίνεται σε ώρες της Ευέλικτης Ζώνης ή όποτε κρίνουν οι δάσκαλοί μας ότι έχουμε χρόνο.

Επίσης δουλεύουμε τις ώρες του μαθήματος της Πληροφορικής. Εκεί ο κ. Τάσος, ο δάσκαλος της Πληροφορικής, μάς μαθαίνει πολλά πράγματα χρήσιμα για την  εργασία μας ως ¨δημοσιογράφοι¨. Μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε το κειμενογράφο (Word), να αναζητούμε πληροφορίες στο διαδίκτυο, μας λέει τι πρέπει να προσέχουμε όταν είμαστε στο internet και πολλά άλλα. Ακόμη κάνουμε εργασίες μαζί του όπως μία που ετοιμάσαμε για την κλιματική αλλαγή και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα μας. Ανάλογα με το θέμα μας μπορεί να χρησιμοποιήσουμε και διάφορα προγράμματα όπως το Excell ή κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων.

Δουλεύουμε επίσης και μόνοι ή σε συνεργασία με κάποιον συμμαθητή μας στο σπίτι. Επιλέγουμε θέματα που μας ενδιαφέρουν, γράφουμε άρθρα τα οποία στη συνέχεια διορθώνουμε με τους δασκάλους μας είτε online είτε στο σχολείο και τα αναρτούμε.

Ευχαριστούμε για την προσοχή σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση