Απολογισμός της Σχολικής χρονιάς 2017-18 του 8ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δημητρίου

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2017–18 έγιναν πολλές εργασίες συντήρησης και επισκευής στο κτιριακό συγκρότημα του σχολείου, έργα υποδομής και εξωραϊσμού τα οποία αποτελούσαν χρόνια και πάγια αιτήματα της σχολικής κοινότητας με την αρωγή της Σχολικής Επιτροπής ΠΕ, των Τεχνικών υπηρεσιών & της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του Δήμου Αγίου Δημητρίου, όπως: Αντικατάσταση του ηλεκτρολογικού πίνακα, τοποθέτηση σιδερένιου πλέγματος για ενίσχυση της περίφραξης στους χώρους των γηπέδων του σχολείου, προμήθεια έγχρωμου εκτυπωτή, στεγανοποίηση της αίθουσας Γυμναστικής του προαυλίου και της εξωτερικής σκάλας, ασφάλιση των αλουμινένιων κουφωμάτων στις αίθουσες διδασκαλίας, τοποθέτηση ξύλινων πινάκων ανακοινώσεων στις αίθουσες και στους κοινόχρηστους χώρους, βάψιμο της αίθουσας εκδηλώσεων, κατασκευή στολών για εκδηλώσεις, τοποθέτηση είδους υγιεινής στις τουαλέτες των μαθητών κ.λπ.

Επίσης έγινε αναβάθμιση του εργαστηρίου ΤΠΕ ώστε να είναι σύγχρονο και λειτουργικό. Επιπλέον τοποθετήθηκαν Η/Υ στις περισσότερες αίθουσες  του σχολείου.

Τέλος, τοποθετήθηκαν κουρτίνες στο χώρο εκδηλώσεων του σχολείου από τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου.

Καθ’ όλη τη σχολική χρονιά, υλοποιήθηκαν στη σχολική μας μονάδα με την πολύτιμη συμβολή των εκπαιδευτικών της πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα:

Πολιτιστικά:

  • «Ραδιόφωνο και παραδοσιακοί χοροί» (Α1 & Α2) ,
  • «Ένα μύθο θα σας πω» (Γ1 & Γ2),
  • «Η αρχαία ελληνική τριήρης» (Δ1 & Δ2),
  • «Η παράσταση αρχίζει» (Δ1 & Δ2),
  • « Η Τέχνη είναι ζωή και η ζωή είναι Τέχνη» (Ε1 & Ε2).

Περιβαλλοντικής Αγωγής:

  • «Ιωνάθαν ο Γλάρος και η πετρελαιοκηλίδα» (ΣΤ1 & ΣΤ2),
  • «Λέμε αντίο στην πλαστική σακούλα» (Β1 & Γ1).

Αγωγής Υγείας:

  • «Βήματα για τη ζωή» (Α1 & Α2).

Εκπονήθηκαν καινοτόμες δράσεις με διάφορους φορείς:

  • Πρόγραμμα της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης για ενημέρωση σχετικά με την ανακύκλωση & εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων.
  • Πρόγραμμα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία για τη μεσογειακή διατροφή, πρόληψη για εξάρτηση από τη νικοτίνη & υιοθέτηση ενός υγιεινού μοντέλου ζωής.
  • Πρόγραμμα με τη Φιλοζωική Εταιρεία Μαραθώνα για την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών σχετικά με τη φροντίδα των ζώων.
  • Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής «Μια φορά και έναν καιρό ήταν η πλαστική σακούλα» με το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS & καθαρισμός της παραλίας του Αγίου Κοσμά Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης.
  • Πρόγραμμα «ΔΙΑΤΡΟΦΗ» με το Ινστιτούτο Προληπτικής και Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής.
  • Πρόγραμμα «ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ», σε συνεργασία με το British Council, το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και τη βοήθεια του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών.
  • Πρόγραμμα Προληπτικού Οδοντιατρικού Ελέγχου των μαθητών των τάξεων Α & Β, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Υγείας του οικείου Δήμου Αγίου Δημητρίου.
  • Ενημέρωση μαθητών & εκπαιδευτικών σε θέματα οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής σε συνεργασία με την Τροχαία Ελληνικού.

Το Σχολείο πέτυχε τις ακόλουθες διακρίσεις:

  • Κατάκτηση του Α΄ Βραβείου τραγουδιού στην κατηγορία “ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ” στον 5ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ του European School RadioΚάν’ το ν’ ακουστεί 2018’’, από τα ‘’ΡΑΔΙΟΠΑΤΟΥΣΑΚΙΑ’’, τα παιδάκια της Α΄ τάξης,  με το όμορφο παραδοσιακό τραγούδι «Ωραίος είν΄ ο τόπος μας, ωραίοι κι οι χοροί μας», στα πλαίσια εκπόνησης του Πολιτιστικού Προγράμματος: «Ραδιόφωνο και παραδοσιακοί χοροί» – αποτέλεσμα αγαστής συνεργασίας των μαθητών/-τριών, των καλών δασκάλων τους και του γονέα μουσικοσυνθέτη κ. Βασιλείου. Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Ελένη Ταγκάλου (ΠΕ70) και Μπακογιάννη Κωνσταντίνα (ΠΕ70). Συμμετείχαν επίσης οι εκπαιδευτικοί: Μαρίκα Μακρίδη (ΠΕ16), Ελευθερία Σαμπατακάκη (ΠΕ06), Βασιλική Παπλιάκα (ΠΕ11) και Γεωργία Τουρμούζη (ΠΕ08).
  • Ανάδειξη του σχολείου ανάμεσα στα πέντε πρώτα σχολεία της Αττικής (από πάνω από τα 154 συμμετέχοντα στη δράση), για τη συλλογή της μεγαλύτερης ποσότητας πλαστικών καπακιών, στα πλαίσια της εκπόνησης ενός προγράμματος περιβαλλοντικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα  σε συνεργασία με το Σύλλογο Εθελοντών «ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ» και η βράβευσή του στο Φεστιβάλ «ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΑΝΑΚΥΛΩΣΗΣ», που διεξήχθη στο Κλειστό Γυμναστήριο Αργυρούπολης, στις 2 & 3 Ιουνίου 2018,  όπου δώρισε ένα αναπηρικό αμαξίδιο σε συνάνθρωπό μας με ειδικές ανάγκες – ένα αποτέλεσμα συνεργασίας των παιδιών όλων των τάξεων, των γονιών και των εκπαιδευτικών. Υπεύθυνη Προγράμματος: Μαρία Ανδριτσοπούλου (ΠΕ06, Διευθύντρια). Διάρκεια προγράμματος: Σχολικό Έτος 2017 – 18.
  • Συμμετοχή στο διαγωνισμό του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με τίτλο “Δες Το Ειδώλιο Αλλιώς”, όπου έλαβαν μέρος  οι μαθητές/-τριες των τάξεων Α1, Α2, Β1 και Στ2 του Σχολείου μας και στην έκθεση του Κυκλαδικού Μουσείου (18 Μαϊου – 3 Ιουνίου 2018). Βράβευση δυο εικαστικών έργων μαθητών του Σχολείου ανάμεσα σε 300 άλλα. Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Γεωργία Τουρμούζη (ΠΕ08).
  • 2ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ στη μαθήτρια Τζίνα Στυλιανή του Θωμά και της Γεωργίας για την υψηλή επίδοση και τη διάκρισή της στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικών Δημοτικού “ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ” του έτους 2018 (β΄Φάση) – Διεθνείς Ολυμπιάδες Φυσικής, που διοργάνωσαν το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Ελληνική Εταιρεία Φυσικής για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση και η Ένωση Φυσικών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας (19/05/2018) σε μαθήτρια της Ε1΄ τάξης. Υπεύθυνη εκπαιδευτικός τάξης: Γαστεράτου Σοφία (ΠΕ70).

Πραγματοποιήθηκαν, επίσης οι ακόλουθες δραστηριότητες:

  • Συμμετοχή σε φιλανθρωπικές δράσεις:
    1. Αποστολή χρηματικού ποσού στους «Γιατρούς χωρίς σύνορα» για τα παιδιά της Συρίας.
    2. Διάθεση χρηματικού ποσού στον Ι. Ναό του Αγίου Βασιλείου Δήμου Αγίου Δημητρίου για αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας.
    3. Υλοποίηση του Προγράμματος «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για στήριξη σε οικογένειες μαθητών μας με οικονομικά προβλήματα.
  • Δημιουργία ιστοσελίδας, που πραγματικά έλειπε από το Σχολείο ως μέσο προβολής της δημιουργικής έκφρασης και των συλλογικών δράσεων των μαθητών και εκπαιδευτικών, ένα παράθυρο επικοινωνίας μεταξύ των μελών της σχολικής μας κοινότητας με την κοινωνία!
  • Συμμετοχή στην Κοινότητα του Πρώτου Μαθητικού Ραδιοφώνου με εκπομπές και ραδιοφωνικά μηνύματα, συνεντεύξεις κ.ά.
  • Συμμετοχή μαθητών/-τριών στο Διαγωνισμό της Μαθηματικής Εταιρείας «Ο Μικρός Ευκλείδης» και της Ένωσης Φυσικών «Αριστοτέλης».
  • Συμμετοχή μαθητών/-τριών σε αθλητικές διοργανώσεις, όπως: Kids’ Athletics (Κλειστό Γυμναστήριο Αγίου Δημητρίου) & Αγώνες ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ mini Volley (Κλειστό Γυμναστήριο Αργυρούπολης) κ.ά.

Οι μαθητές/-τριες του Σχολείου πραγματοποίησαν μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους:

  • Πολλές εκπαιδευτικές επισκέψεις σε τόπους αρχαιολογικού, ιστορικού, λαογραφικού, περιβαλλοντικού και γενικότερου επιστημονικού ενδιαφέροντος (Μουσεία, Βουλή των Ελλήνων, Πάρκα Κυκλοφοριακής Αγωγής, Βιβλιοθήκες, Αρχαιολογικούς χώρους, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κ.λπ.).
  • Ημερήσια σχολική εκδρομή όλων των τάξεων του σχολείου στο χώρο του Golf Γλυφάδας (08–06–2016).
  • Εξαιρετικές εκδηλώσεις:
    1. σε όλες τις σχολικές γιορτές κατά τις εθνικές επετείους (τάξεις Δ, Ε  και ΣΤ)
    2. στο τέλος της σχολικής χρονιάς (Ιούνιος 2018), όπως: 1. Παρουσίαση  του πολιτιστικού προγράμματος της Ε΄ τάξης με τίτλο «Η Ζωή είναι Τέχνη και η Τέχνη είναι Ζωή», ένα μουσικό ταξίδι από την αρχαιότητα στο σήμερα και 2. Παρουσίαση του έργου του Αριστοφάνη «ΠΛΟΥΤΟΣ» στα πλαίσια του επίσης πολιτιστικού προγράμματος «Η παράσταση αρχίζει» από τους μαθητές της Δ΄ τάξης (14-06-2018), με την επιμέλεια των δασκάλων τους.
  • Παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, εντός και εκτός του χώρου του σχολείου.

Διοργανώθηκαν στη σχολική μονάδα:

  • Ενημερωτική παιδαγωγική συνάντηση με τη διακεκριμένη επιστήμονα της Παιδαγωγικής Ψυχολογίας κ. Ρ. Κυριαζή με θέμα: «Η αναγκαιότητα και η χρησιμότητα των ορίων και των κανόνων για την ομαλή οικογενειακή και σχολική ζωή. Πρακτικές οδηγίες και προτάσεις» για γονείς και εκπαιδευτικούς.
  • Επιμορφωτική ημερίδα για τους δασκάλους μας (inservice training) σε θέματα εφαρμογής Νέων τεχνολογιών, σε συνεργασία με τη Σχολική Σύμβουλο 43ης Περιφέρειας κ. Κων/να Κολλιοπούλου και τον εκπαιδευτικό της Πληροφορικής του Σχολείου μας κ. Κατσίκη.
  • Παρουσίαση του βιβλίου «Η μαμά μου η καροτσάτη», από τη συγγραφέα κ. Τάνια Ιωακειμίδου, στα πλαίσια της Φιλαναγνωσίας.
  • Έκθεση Βιβλίου (Διοργάνωση από το Σύλλογο Γ & Κ).

Πραγματοποιήθηκαν διάφορες δραστηριότητες για την πρόληψη και αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού, όπως: παρακολούθηση σχετικής θεατρικής παράστασης, διανομή ενημερωτικού υλικού, προβολή ταινιών κ.ά.

Έγιναν οι καθιερωμένες μηνιαίες ενημερώσεις Γονέων και Κηδεμόνων και οι ενημερώσεις με την επίδοση της βαθμολογίας. Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, και άλλες συγκεντρώσεις γονέων προς ενημέρωσή τους, κυρίως με τους γονείς των δύο τμημάτων της Α΄ τάξης.

Σχετικά με ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

Σύντομο Βιογραφικό Μαρίας Ανδριτσοπούλου

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στην κατεύθυνση «Ιστορία και Διδακτική της Ιστορίας, Λαογραφία και Πολιτισμός» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (Τομέας Ανθρωπιστικών Σπουδών) – Ε.Κ.Π.Α. Είμαι επίσης κάτοχος διδακτορικού τίτλου σπουδών στην Νεότερη Ιστορία, που απέκτησα μετά την εκπόνηση της διδακτορικής μου διατριβής στο Π.Τ.Δ. Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχω μια πολυετή επαγγελματική διδακτική εμπειρία τόσο στην Ιδιωτική, όσο και στη Δημόσια Εκπαίδευση, την οποία υπηρετώ έως και σήμερα. Διετέλεσα Διευθύντρια του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αργυρούπολης, όπου έχω και την οργανική μου θέση και του 8ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δημητρίου. Από τη σχολική χρονιά 2018 – 19 είμαι Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Κλ. ΠΕ06 στο 4ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής. Έχω παρακολουθήσει πολλά προγράμματα επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ( Μεθοδολογία διδακτικής της Αγγλικής ως ξένης γλώσσας – University of Exeter, U.K.), είμαι μέλος πολλών επιστημονικών συλλόγων (ΠΕ.ΚΑ.ΔΕ., Επιστημονική Εταιρεία «Ιστορία και Διδακτική της ιστορίας, Θεωρία και Έρευνα, Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. κ.ά» και έχω ασχοληθεί με συγγραφικό έργο σε θέματα τοπικής ιστορίας. Έχω παρακολουθήσει επίσης αρκετά προγράμματα σπουδών ελεύθερου σχεδίου και πληροφορικής.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Ανακοινώσεις. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.