ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

Ο Διονύσιος Σολωμός γεννήθηκε στη Ζάκυνθο στις 8 Απριλίου 1798.

Ήταν λάτρης της δημοτικής γλώσσας και  δειλά – δειλά άρχισε να γράφει τα πρώτα του ποιήματα στα ελληνικά.

Ο ύμνος εις την Ελευθερία 

Λένε, ότι ένας ποιητής πρέπει να γράψει πολλά έργα, ακόμη και συλλογές για να καταφέρει να κερδίσει την αναγνώριση. Δεν συνέβη το ίδιο με τον Σολωμό. Τον Μάιο του 1823, ολοκληρώνει τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν», εμπνευσμένος από την ελληνική επανάσταση του 1821. Οι πρώτες δύο στροφές του ποιήματος έγιναν ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας.

Το ποίημα δημοσιεύεται στην Ελλάδα το 1824 και ένα χρόνο μετά στην Ευρώπη. Η φήμη του Σολωμού εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα και το εξωτερικό.

Φαίνεται πως η συγγραφή του ποιήματος που έμελλε να γίνει ο Εθνικός μας ύμνος τόσο τον επηρέασε τόσο πολύ που σχεδόν κανένα από τα έργα που έγραψε μετά δεν ολοκληρώθηκε και δεν δημοσιεύθηκε από τον ίδιο.

Το τέλος του Διονυσίου Σολωμού ήταν άδοξο. Το 1851 εμφάνισε σημαντικά προβλήματα υγείας,  και μετά και την τρίτη εγκεφαλική συμφόρηση που έπαθε το 1856 δεν έβγαινε καν από το σπίτι. Πέθανε τον Φεβρουάριο του 1857. Η είδηση του θανάτου του μεταφέρθηκε αστραπιαία σε όλη τη χώρα, η οποία τον πένθησε με τιμές.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

Πολλοί έχουν συνδέσει τα δημοτικά τραγούδια με την Επανάσταση και την ιστορία του 1821, αφού πιστεύεται ότι περίπου 400 δημοτικά τραγούδια γράφτηκαν την περίοδο της επανάστασης μέχρι και την απελευθέρωση.

Τραγούδια τα οποία όχι μόνο μιλάνε για  τις πράξεις των κλεφτών στις παραμονές της Επανάστασης, αλλά και ξεσηκώνουν την ψυχή, ώστε να ετοιμαστεί για επανάσταση.

Οι περισσότεροι κλέφτες ήταν άνθρωποι αμόρφωτοι και αγράμματοι, οι οποίοι όμως δημιούργησαν δημοτικά τραγούδια για να εμπνεύσουν και άλλους Έλληνες στον αγώνα για την απελευθέρωση.

Δεν έδιναν μόνο το θάρρος, αλλά και τη σιγουριά ότι μπορούσαν να επαναστατήσουν.

Πολλά δημοτικά τραγούδια μιλάνε και για το ρόλο των γυναικών εκείνης της εποχής.

Υπάρχουν πολλά δημοτικά τραγούδια που υμνούν τις γυναίκες που ντύθηκαν στα κλέφτικα και πήγαν στα βουνά, αλλά και τις  μάνες, τις αδελφές, τις συζύγους των αγωνιστών ηρώων που πήραν μέρος στον αγώνα.

Είναι χρήσιμο εμείς τα παιδιά να ξέρουμε την ιστορία μας και πόσο αίμα χύθηκε τα χρόνια εκείνα που ξεκινά το ελληνικό τραγούδι, ώστε να γνωρίζουμε αυτά που παραλάβαμε και να τα προστατέψουμε.

Δημοσιεύθηκε στην Αγγλικά ΣΤ' Δημοτικού. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.