Στην θύμιση της αιώνιας Πόλης!

Η Άλωση της Πόλης

Η Άλωση της Πόλης

Στις 29 Μαΐου θυμόμαστε με θλίψη  την Άλωση της Πόλης, τιμούμε τους υπερασπιστές της και τον τελευταίο Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο που τίμησε τον τίτλο του και θυσιάστηκε για την Πόλη.

Έτσι απάντησε ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος στον Μωάμεθ τον Β’ όταν του παρήγγειλε να παραδώσει την Πόλη γιατί όπως είπε δεν υπάρχει περίπτωση να σωθούν:

Τὸ δὲ τὴν πόλιν σοὶ δοῦναι οὔτ’ ἐμὸν ἐστίν οὔτ’ ἄλλου τῶν κατοικούντων ἐν ταύτῃ• κοινῇ γὰρ γνώμῃ πάντες αὐτοπροαιρέτως άποθανοῦμεν καὶ οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν.

Δηλαδή, σε σύγχρονη απόδοση:

Το να σου (παρα)δώσω όμως την πόλη ούτε σε εμένα επαφίεται ούτε σε άλλον από τους κατοίκους της• διότι με κοινή απόφαση οι πάντες θα αποθάνουμε αυτοπροαίρετα και δεν θα υπολογίσομε τη ζωή μας.

Θρύλοι και παραδόσεις έχουν γραφτεί και ειπωθεί πάρα πολλές για το θλιβερό αυτό γεγονός, που πηγάζουν από την λαϊκή παράδοση και τον πόθο των Ελλήνων ανά τους αιώνες για την ανάκτηση της Πόλης και της Εκκλησίας σύμβολο της Χριστιανοσύνης, της Αγίας Σοφίας. Ο πιο γνωστός είναι ο θρύλος του Μαρμαρωμένου Βασιλιά ο οποίος φυλάσσεται από Άγγελο σε ένα κρυφό μέρος και θα αναστηθεί όταν είναι θέλημα Θεού για να διώξει τους Τούρκους ελευθερώνοντας και πάλι την Πόλη…

Και στην σύγχρονη εποχή όμως οι Τούρκοι με διάφορα προσχήματα εκδίωξαν τον εναπομείναντα Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης.

Τον Σεπτέμβριο του 1955, καθοδηγούμενος τουρκικός όχλος προκάλεσε βίαια επεισόδια κατά των περιουσιών των Ελλήνων και των Αρμενίων, πλην όμως Τούρκων υπηκόων, καθώς και άλλων μη μουσουλμανικών μειονοτήτων, λεηλατώντας και πυρπολώντας ελληνικά καταστήματα, σπίτια, σχολεία και βεβηλώνοντας εκκλησίες ακόμα και νεκροταφεία δημιουργώντας τρομοκρατία και ανασφάλεια για τις υφιστάμενες μειονότητες.

Από τους 130.000 Έλληνες που ζούσαν στην Κωνσταντινούπολη τότε, επηρεάστηκαν περίπου 110.000 άνθρωποι, οι οποίοι αποφάσισαν σταδιακά να εγκαταλείψουν την Πόλη. Τουλάχιστον 30 Έλληνες υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι κακοποιήθηκαν. Περισσότεροι από 8.500 ομογενείς δεν είχαν στέγη τις επόμενες μέρες και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν άμεσα την Τουρκία. Καταστράφηκαν 2.600 σπίτια. Επίσης καταστράφηκαν 4.348 καταστήματα εμπόρων και βιοτεχνών της Πόλης, 110 ξενοδοχεία, 27 φαρμακεία, 21 εργοστάσια, 72 εκκλησίες δέχτηκαν επίθεση. Καταστροφές προκλήθηκαν σε 35 σχολεία και 3 εφημερίδες. Και τα 5 αθλητικά σωματεία που είχε ο Ελληνισμός της Πόλης την περίοδο 1955-1956 καταστράφηκαν. Σχετικό είναι το παρακάτω απόσπασμα από την εξαιρετική ταινία < Πολίτικη Κουζίνα>, όπου ο παππούς μιας οικογένειας δεν δέχεται να εγκαταλείψει την Πόλη, μαζί με την οικογένειά του που απελάθηκε από τους Τούρκους αλλά παραμένει στην Κωνσταντινούπολη μέχρι τον θάνατό του με διάφορα προσχήματα…

;


Τα σχόλια είναι κλειστά.

Copyright © 88ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση