• Ημερολόγιο

    Οκτώβριος 2016
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31  
  • Προλάβετέ το και στείλτε μας ένα e-mail!!!

    Προλάβετέ το και στείλτε μας ένα e-mail!!!
  • Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 88ου Δ.Σ. Αθηνών

    Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 88ου Δ.Σ. Αθηνών
  • Σαν σήμερα

    25/4/1850: Ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του το κλείσιμο των τιμών του χρηματιστηρίου.

  • Σκακιστική άσκηση

  • Άκουσε την Ιστορία σου

    Άκουσε την Ιστορία σου

Η μάχη των Οχυρών

Μια ίσως όχι και τόσο γνωστή πτυχή του αγώνα των ελληνικών δυνάμεων  κατά των δυνάμεων του Άξονα ήταν και η “μάχη των οχυρών” εναντίον των Γερμανών. Οι γερμανικές δυνάμεις εισέβαλαν το πρωί της 6ης Απριλίου 1941 κατά μήκος των  ελληνοβουλγαρικών συνόρων. Οι ελληνικές δυνάμεις παρότι εξαντλημένες από τον ήδη πεντάμηνο αγώνα εναντίον των Ιταλών αναγκάζονται να δώσουν τώρα έναν τελείως άνισο αγώνα σε δύο μέτωπα και ιδίως απέναντι στην συντριπτική υπεροχή των Γερμανών.  Παρόλα αυτά οι Γερμανοί αντιμετωπίζουν πεισματική αντίσταση και απαράμιλλη γενναιότητα που τους υποχρεώνει σε τρομερές απώλειες. Οι υπερασπιστές των οχυρών αρνούνται να τα παραδώσουν μέχρι της τελικής πτώσης τους φωνάζοντας το σύνθημα “Τα οχυρά δεν παραδίνονται, μόνο καταλαμβάνονται” Οι Γερμανοί όμως προσπερνούν την αμυντική γραμμή τους και προχωρούν προς την ενδοχώρα.  Η ελληνική κυβέρνηση με τον Τσολάκογλου συνθηκολογεί κι έτσι αναγκαστικά οι υπερασπιστές τους περίλυποι αναγκάζονται να τα εγκαταλείψουν, κρύβοντας μάλιστα κάποιοι τα όπλα τους πεπεισμένοι ότι κάποια στιγμή θα τα ξαναχρησιμοποιήσουν…

Τα οχυρά Μεταξά, με το γνωστότερο του Ρούπελ, είναι ένα πολύ μεγάλο αμυντικό έργο υπόγειων στοών με προεξέχοντα πολυβολεία  κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων με συνολικό μήκος περίπου 36 χιλιομέτρων. Κατασκευάστηκε επί δικτατορίας του Μεταξά με σκοπό να προστατεύσει τη χώρα μας από ενδεχόμενη βουλγαρική επίθεση. Μπορείτε να δείτε συγκλονιστικές λεπτομέρειες από τον ηρωικό αγώνα των οχυρών στο παρακάτω video της γνωστής σειράς ντοκιμαντέρ “Η μηχανή του χρόνου”.

;


Τα σχόλια είναι κλειστά.

Copyright © 88ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση