26 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας

Ιδιοκτησία όλοι γνωρίζουμε τι είναι. Το σπίτι μας, το αυτοκίνητό μας, ό,τι είναι δικό μας, ό,τι έχουμε αποκτήσει είτε επειδή το αγοράσαμε με δικά μας χρήματα είτε επειδή το κληρονομήσαμε είτε επειδή κάποιος μας το δώρισε. Μιλάμε κυρίως για πράγματα χειροπιαστά.

Πνευματικά δικαιώματαΠνευματική ή Διανοητική ιδιοκτησία είναι ό,τι έχουμε δημιουργήσει από μια δική μας ιδέα, έμπνευση, κι αυτό μπορεί να είναι ένα ποίημα, μια ταινία, ένας πίνακας ζωγραφικής, ένα άρθρο σε εφημερίδα κλπ. Πνευματική ιδιοκτησία είναι,  λοιπόν, μια ιδέα που έχει πάρει «σάρκα και οστά», έχει αποκτήσει μια συγκεκριμένη μορφή. Πάρα πολλοί άνθρωποι εξασφαλίζουν «τα προς το ζην» υλοποιώντας τις ιδέες τους και την έμπνευσή τους. Τέτοιοι είναι οι μουσικοσυνθέτες, οι ζωγράφοι, οι σκηνοθέτες, οι αρθρογράφοι, οι συγγραφείς, οι ποιητές κλπ. Αλλά και άλλοι εργαζόμενοι συντηρούνται οικονομικά βοηθώντας τους δημιουργούς να υλοποιήσουν τις ιδέες τους.

Ο νόμος περί πνευματικής ιδιοκτησίας, τώρα, προέκυψε από την ανάγκη των δημιουργών να προστατέψουν το έργο τους από την κλοπή και κατ’ επέκταση και το εισόδημά τους. Τα έργα που προστατεύονται από τον συγκεκριμένο νόμο είναι τα λογοτεχνικά, τα μουσικά, τα ζωγραφικά, οι ταινίες, τα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, ακόμη και τα αρχιτεκτονικά σχέδια. 

Δείτε το στο slideshare.net

Πρέπει να επισημάνουμε εδώ πως δε συμβαίνει το ίδιο με τους δημιουργούς επιστημονικής μεθοδολογίας. Για φανταστείτε έναν μαθηματικό να μην επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον τύπο ή ένα θεώρημα που σκέφτηκε; Ε, τότε το κόσμος μας δεν θα είχε προοδεύσει καθόλου!

Για να χρησιμοποιήσεις το πνευματικό έργο κάποιου, λοιπόν, θα πρέπει να ζητήσεις την άδειά του πρώτα και  ενδεχομένως να χρειαστεί και να το πληρώσεις. Αν σε κάποια εργασία σου πάλι πρέπει να επικαλεστείς ένα συγκεκριμένο έργο, είσαι υποχρεωμένος-η να αναφέρεις τον δημιουργό και την πηγή, από την οποία πήρες την οποιαδήποτε πληροφορία γύρω από το συγκεκριμένο έργο.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι η πνευματική ιδιοκτησία και τα συγγενικά δικαιώματα-όπως ακριβώς διατυπώνεται το δικαίωμα αυτό-δεν ισχύει για πάντα. Ξεκινά από τη στιγμή της δημιουργίας έως και 70 χρόνια μετά τον θάνατο του δημιουργού.

Δείτε κάτω δύο video σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στο youtube όπου και παρατηρείται σε μεγάλη συχνότητα η παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας:

Πηγή: Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας

;


Τα σχόλια είναι κλειστά.

Copyright © 88ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση