• Ημερολόγιο

    Οκτώβριος 2014
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • Προλάβετέ το και στείλτε μας ένα e-mail!!!

    Προλάβετέ το και στείλτε μας ένα e-mail!!!
  • Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 88ου Δ.Σ. Αθηνών

    Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 88ου Δ.Σ. Αθηνών
  • Σαν σήμερα

    25/4/1850: Ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του το κλείσιμο των τιμών του χρηματιστηρίου.

  • Σκακιστική άσκηση

  • Άκουσε την Ιστορία σου

    Άκουσε την Ιστορία σου

15 Οκτωβρίου: Διεθνής ημέρα λευκού μπαστουνιού

WhiteStickΠαρά τις ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται στην  τεχνολογία τις τελευταίες δεκαετίες, το άσπρο μπαστούνι εξακολουθεί να αποτελεί το αναντικατάστατο βοηθητικό μέσο για τη διακίνηση των τυφλών και των ατόμων με μειωμένη όραση και είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής τους. Για το λόγο αυτό, η εικόνα ενός τυφλού που διακινείται μόνος του στους δρόμους με ένα λεπτό, άσπρο μπαστούνι στο χέρι αποτελεί μια πολύ συνηθισμένη εικόνα στην καθημερινή μας ζωή.
 
Η εμφάνιση του πρώτου άσπρου μπαστουνιού για τους τυφλούς συμπίπτει με τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου την εποχή εκείνη αρχίζει να αναπτύσσεται ένα κίνημα αποκατάστασης και επανένταξης των ατόμων που τυφλώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η πρώτη μαζική παραγωγή άσπρων μπαστουνιών για τους τυφλούς σημειώνεται, ωστόσο στη Γαλλία το 1930. Τα μπαστούνια αυτά ήταν κατασκευασμένα από ξύλο καστανιάς και βαμμένα άσπρα, αντιγραφή αυτών που χρησιμοποιούσαν οι τροχονόμοι. Περισσότερα από ογδόντα χρόνια μετά, το άσπρο μπαστούνι έχει υποστεί κατά καιρούς διάφορες τροποποιήσεις, με σκοπό την προσαρμογή του με τα δεδομένα και τις εκάστοτε ανάγκες των τυφλών.
Με την πάροδο των χρόνων, το άσπρο μπαστούνι καθιερώθηκε σαν το σύμβολο προστασίας των τυφλών. Αποτελεί, παράλληλα, ένα πολύ σημαντικό βοηθητικό μέσο για ευκολότερο προσανατολισμό και ανεξάρτητη διακίνηση σε δημόσιους, εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Λόγω ακριβώς αυτών των σημαντικών πλεονεκτημάτων του άσπρου μπαστουνιού για τους τυφλούς η 15η Οκτωβρίου, έχει καθιερωθεί διεθνώς, να εορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα του «Λευκού Μπαστουνιού» και να είναι αφιερωμένη στα άτομα με οπτική αναπηρία.
 
Με τη χρήση του άσπρου μπαστουνιού διασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωση των τυφλών και η απρόσκοπτη συμμετοχή τους σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

Το κείμενο ανήκει στον Χρήστο Νικολαΐδη, προέδρο της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών. Ακολουθεί βίντεο από τη Νέα Τηλεόραση (κανάλι της Κρήτης)

;


Τα σχόλια είναι κλειστά.

Copyright © 88ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση