Αιμορραγικός Πυρετός από ιό Ebola- Οδηγίες του Υπουργείου Υγείας

Σας ενημερώνουμε για έγγραφο του Τμήματος Επιδημιολογίας Νοσημάτων της Δ/νσης Δημόσιας Υγιεινής που μας εστάλη με ΑΔΑ 7Κ2ΗΘ-ΤΣΗ, στο οποίο αναφέρονται μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

“Ανακοινώθηκε επιδημία αιμορραγικού πυρετού Ebola στη Γουινέα της Δυτικής Αφρικής που σταδιακά εξαπλώθηκε στη Σιέρα Λεόνε, στη Λιβερία και στη Νιγηρία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η επιδημία Ebola στη Δυτική Αφρική αποτελεί γεγονός Έκτακτης Ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος.

ebola-thumb-large

Έμπολα – Οδηγίες

Η λοίμωξη από τον ιό Ebola προκαλεί σοβαρή νόσο στον άνθρωπο. Η νόσος συνήθως εκδηλώνεται με αιφνίδια έναρξη πυρετού, μυαλγιών, αδυναμίας, κεφαλαλγίας και φαρυγγαλγίας. Το επόμενο στάδιο περιλαμβάνει την εμφάνιση εμέτων, διάρροιας, εξανθήματος καθώς και νεφρικής και ηπατικής ανεπάρκειας. Σε μερικές περιπτώσεις οι ασθενείς παρουσιάζουν μαζική αιμορραγία και σε τελικό στάδιο, πολυοργανική ανεπάρκεια. Η θνητότητα κυμαίνεται από 50 – 90%. Ο χρόνος επώασης ποικίλλει από 2 έως 21 ημέρες συνήθως όμως είναι 8-10 ημέρες.

Ο ιός Ebola χαρακτηρίζεται από υψηλή μεταδοτικότητα κατά την οξεία φάση της νόσου και κυρίως κατά τη διάρκεια αιμορραγικών εκδηλώσεων. Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω άμεσης επαφής με αίμα, εκκρίσεις ή άλλα σωματικά υγρά ή ιστούς ασθενών ζωντανών ή νεκρών. Η νόσος μπορεί να μεταδοθεί για διάστημα έως και 7 εβδομάδες μετά την ανάρρωση.

Ο ιός μεταδίδεται επίσης, μέσω επαφής με μολυσμένα ιατρικά εργαλεία ή άλλα μολυσμένα αντικείμενα.

Επιπλέον, ο ιός μεταδίδεται στον άνθρωπο και μέσω άμεσης επαφής με ζώντα ή νεκρά μολυσμένα ζώα όπως πίθηκοι, χιμπατζήδες, αντιλόπες και νυχτερίδες. Δεν έχει τεκμηριωθεί ποτέ αερογενής μετάδοση ή μέσω τσιμπήματος κουνουπιών. Ο ιός δε μεταδίδεται κατά τη διάρκεια του σταδίου επώασης. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή ειδική αντι-ική θεραπεία.

Με βάση τις εκτιμήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, η χώρα μας εμφανίζει χαμηλό βαθμό επικινδυνότητας σε ότι αφορά τον κίνδυνο εισόδου του ιού, αλλά κρίνεται σκόπιμο να αυστηροποιηθούν οι ταξιδιωτικές οδηγίες προς το γενικό πληθυσμό, να ενισχυθεί το επίπεδο ετοιμότητας στις πύλες εισόδου της χώρας, ειδικότερα όσο αφορά στο μεταναστευτικό πληθυσμό και τέλος να προσδιορισθεί λεπτομερώς ο σχεδιασμός διαχείρισης ύποπτου περιστατικού”.

;


Τα σχόλια είναι κλειστά.

Copyright © 88ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση