Αθήνα: 180 χρόνια πρωτεύουσα της Ελλάδας

Φέτος συμπληρώνονται 180 χρόνια από την επικράτηση της Αθήνας ως πρωτεύουσας της Ελλάδας, από τις 30 Σεπτεμβρίου του 1834. Όλοι γνωρίζουμε πως πρόκειται για επιλογή του Όθωνα. Όχι ακριβώς. Ο Λουδοβίκος Α΄της Βαυαρίας – λάτρης της κλασικής αρχαιότητας- βρίσκεται πίσω απ’ αυτήν την επιλογή. Και ποιος ήταν ο Λουδοβίκος Α΄; Ήταν ο πατέρας του ανήλικου τότε Όθωνα, ο οποίος ήθελε να συνδεθεί η έδρα της βασιλείας του γιου του με το σημαντικότερο μνημείο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, την Ακρόπολη. Επιπλέον, το Ναύπλιο, η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, είχε συνδεθεί με τα επαναστατικά κέντρα εξουσίας…

Η Αθήνα τότε, το 1834, ήταν μια μικρή πόλη μόλις 7.000 κατοίκων, η οποία έπρεπε να ανοικοδομηθεί προκειμένου να φιλοξενήσει την πρωτεύουσα του νεοσύστατου κράτους. Μια πρώτη προσπάθεια είχε γίνει ήδη από τον Καποδίστρια, τον πρώτο μας κυβερνήτη. Ο Καποδίστριας κάλεσε δύο σημαντικούς αρχιτέκτονες της εποχής, τον Έλληνα Σταμάτη Κλεάνθη και τον Γερμανό Εδουάρδο Σάουμπερτ για την αναμόρφωση της πόλης. Οι συγκεκριμένοι αρχιτέκτονες εκπόνησαν ένα εμπνευσμένο πολεοδομικό σχέδιο, που προέβλεπε μεγάλους δρόμους, πλατείες, κήπους και χώρους για τα δημόσια κτίρια. Όμως η Αθήνα και οι κάτοικοί της δεν είδαν ποτέ την εφαρμογή αυτού του σχεδίου. Οικονομικοί κυρίως λόγοι, που είχαν να κάνουν με απαλλοτριώσεις,  εμπόδισαν την εφαρμογή του αρχικού σχεδίου.

Το πολεοδομικό σχέδιο των Κλεάνθη – Σάουμπερτ

Καλείται, λοιπόν, ένας τρίτος αρχιτέκτονας, ο Βαυαρός Κλέντσε, προσωπικός αρχιτέκτονας του Λουδοβίκου του Α΄, να μεταρρυθμίσει τον πολεοδομικό σχεδιασμό των Κλεάνθη και Σάουμπερτ. Μία απ’ τις αλλαγές που προωθούσε και τον σταμάτησε ο Κλεάνθης χάρη στην παρέμβασή του, ήταν το πλάτος της οδού Πανεπιστημίου. Την σχεδίασε με πλάτος 12 μέτρα! Ευτυχώς πείσθηκε και παρέμεινε στα 32 μ.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές ταλαιπωρούν μέχρι και σήμερα τους κατοίκους της Αθήνας και βασίστηκαν στην πεποίθηση του Κλέντσε ότι η Αθήνα δεν επρόκειτο ποτέ να γίνει μεγαλούπολη. Η Ιστορία τον διέψευσε.

Για περισσότερα στο ιστολόγιο του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών.

Πηγή: tovima.gr

;


Τα σχόλια είναι κλειστά.

Copyright © 88ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση