• Ημερολόγιο

    Μάιος 2014
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
  • Προλάβετέ το και στείλτε μας ένα e-mail!!!

    Προλάβετέ το και στείλτε μας ένα e-mail!!!
  • Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 88ου Δ.Σ. Αθηνών

    Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 88ου Δ.Σ. Αθηνών
  • Σαν σήμερα

    25/4/1850: Ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του το κλείσιμο των τιμών του χρηματιστηρίου.

  • Σκακιστική άσκηση

  • Άκουσε την Ιστορία σου

    Άκουσε την Ιστορία σου

Μαχάτμα Γκάντι

Το πραγματικό του όνομα ήταν Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι. Γεννήθηκε  το 1869 στο Πορμπαντάρ, μια μικρή πόλη στη δυτική ακτή της Ινδίας. Υπήρξε ηγετική μορφή του κινήματος των Ινδών για την απελευθέρωσή τους από την αγγλική αποικιοκρατία. Ο Γκάντι ήταν μια χαρισματική μορφή. Η διδασκαλία του επηρέασε το διεθνές κίνημα για την ειρήνη και κατέστη παγκοσμίως σύμβολο και ορόσημο της φιλοσοφικής και κοινωνικοπολιτικής διανόησης του 20ου αιώνα.anagnostes---ghandi-mahatma-gandhi_1-thumb-large

Σε όλη τη ζωή του, αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία της χώρας του με μόνο του όπλο το ηθικό του ανάστημα και την πραγματική λατρεία που του είχε ολόκληρη η Ινδία, επειδή ενσάρκωνε το προαιώνιο πνεύμα της.

Βασική ιδέα της φιλοσοφίας του Γκάντι, η θεωρία της  «μη βίας », της αποχής από τη βία, που έπαιξε  τεράστιο ρόλο στην απελευθέρωση της Ινδίας.  Πίστευε ότι ο αγώνας είναι καλύτερος, όχι όταν φέρουμε πλήγματα στον εχθρό, αλλά όταν υπομένουμε, πράγμα που προϋποθέτει πίστη στο Θεό και πνεύμα αυτοθυσίας. Μη βία δε σημαίνει υποταγή στον κακοποιό. Σημαίνει αντίθεση με όλες τις δυνάμεις της ψυχής στη δύναμη του τυράννου.

     Στα νεανικά του χρόνια  είχε γραφτεί  στο University College London, προκειμένου να σπουδάσει νομικά.  Ο Γκάντι φανταζόταν την Αγγλία  σαν το κέντρο του πολιτισμού, χώρα φιλοσόφων και ποιητών. Η φανταστική του εικόνα όμως υποχώρησε όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με τον χλευασμό συμφοιτητών για τις ιδιαίτερες πολιτισμικές του συνήθειες ενώ συνάμα δυσκολευόταν να προσαρμοστεί προς τον δυτικό τρόπο ένδυσης και συμπεριφοράς.

     Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πνεύματός του είναι και η αντιπαράθεση που είχε με έναν  καθηγητή του, τον Mr Peters, ο οποίος αποστρεφόταν πλήρως τον Γκάντι. Μια φορά λοιπόν που έτυχε να καθίσουν κοντά στο εστιατόριο της σχολής με τον καθηγητή εκείνος του είπε προκλητικά:

« Κύριε Γκάντι, δεν γνωρίζετε ότι ένα γουρούνι κι ένα περιστέρι δεν κάθονται μαζί την ώρα του φαγητού τους; »

«Μην ενοχλείσθε κύριε καθηγητά, θα πετάξω παραπέρα», απάντησε ο Γκάντι.

Ο Mr Peters θέλησε να πάρει τη «ρεβάνς» στις εξετάσεις αλλά δεν κατάφερε κάτι γιατί ο Γκάντι απάντησε σωστά σε όλες τις ερωτήσεις. Τότε αποφάσισε να του κάνει την εξής ερώτηση:

«Κύριε Γκάντι, τι θα κάνατε αν βρίσκατε στο δρόμο δυο τσάντες, τη μια γεμάτη λεφτά και την άλλη γεμάτη σοφία; Ποια από τις δυο θα παίρνατε;»

Χωρίς να πολυσκεφτεί ο Γκάντι απαντά:

«Αυτή με τα χρήματα βέβαια.»

Γεμάτος ειρωνία και υπεροπτικό ύφος τότε, ο Mr Peters  του λέει:

«Αν ήμουν στη θέση σας θα έπαιρνα την τσάντα με τη σοφία, δεν νομίζετε κύριε Γκάντι;»

Με πλήρη απάθεια ο Γκάντι του απαντά:

«Ο καθένας παίρνει αυτό που του λείπει!» 

‘Εξω φρενών ο Mr Peters και κάνοντας σαν υστερικός αρπάζει την κόλλα του διαγωνίσματος του Γκάντι και γράφει στο κάτω μέρος:  «Ηλίθιος!»

Ο Γκάντι παίρνει την κόλλα του και αφού την κοίταξε, επίσης με πλήρη απάθεια πηγαίνει στον καθηγητή του και του λέει:

«Mr Peters υπογράψατε το γραπτό μου, αλλά δεν το βαθμολογήσατε!!!»

Gandhi_spinning

Πρώτα σε αγνοούν. Κατόπιν σε περιγελούν. Μετά σε πολεμούν. Τότε κερδίζεις!!!

gandhi-1

Τα 7 σφάλματα του κόσμου

;


Τα σχόλια είναι κλειστά.

Copyright © 88ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση