Τηλεσκόπιο “Αρίσταρχος”

Στην επιβλητική κορυφή Νεραϊδοράχη του όρους Χελμού ή αλλιώς Αροάνια και σε υψόμετρο 2.340 μέτρων βρίσκεται ένα σπουδαίο για τα ελληνικά δεδομένα τηλεσκόπιο. Πρόκειται για  το νέο και σύγχρονης τεχνολογίας  τηλεσκόπιο «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ», το οποίο υπάγεται  στο «Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών».

ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ 1

Το τηλεσκόπιο “Αρίσταρχος”

 Έχει διάμετρο κατόπτρου 2,3 μέτρα, πολύ ευρύ οπτικό πεδίο και κατατάσσεται πρώτο σε μέγεθος στο χώρο των Βαλκανίων και δεύτερο στην ηπειρωτική Ευρώπη.  Έχει δυνατότητα τηλεχειρισμού και  προγραμματιζόμενη λειτουργία μέσω δικτύου από την έδρα του Αστεροσκοπείου στην Αθήνα ή και από άλλα συνεργαζόμενα Αστεροσκοπεία της Ελλάδας ή και του εξωτερικού. Είναι  εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα αστρονομικά όργανα, όπως κάμερες CCD και φασματογράφους υψηλής ευκρίνειας.

Aristarchus-of-samos

ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ Ο ΣΑΜΙΟΣ

Εγκαινιάστηκε στις 20 Αυγούστου του 2007 και πήρε το όνομά του από τον Αρίσταρχο τον Σάμιο    τον σπουδαίο Έλληνα Αστρονόμο και Μαθηματικό  (310 – 230 π.Χ περίπου), ο οποίος είναι  ο πρώτος επιστήμων (μετά τους Πυθαγορείους) που πρότεινε τη θεωρία του ηλιοκεντρικού μοντέλου του ηλιακού μας συστήματος, θέτοντας τον Ήλιο και όχι τη Γη στο κέντρο του γνωστού Σύμπαντος. Κάνοντας υπολογισμούς   χρησιμοποιώντας σωστά τη γεωμετρία, αλλά έχοντας στην κατοχή του λανθασμένα στοιχεία, υπολόγισε σχετικά σωστά για την εποχή εκείνη  το μέγεθος της Σελήνης  και με μεγαλύτερη απόκλιση  την απόσταση του Ήλιου από τη Γη!

     Η εγκατάσταση του τηλεσκοπίου με το όνομα Αρίσταρχος έχει επίσης εκπαιδευτικό χαρακτήρα είτε για εκπαίδευση φοιτητών επί τόπου αλλά και μέσω δικτύου, είτε για επιμόρφωση κοινού, όπως σχολεία, πανεπιστήμια, πολιτιστικούς φορείς κλπ., είτε για παροχή επιστημονικών και τεχνολογικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας σε εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς. Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια υπολειτουργεί λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης αλλά έχει υποστεί και φθορές από βανδαλισμούς αγνώστων.

IMG_1913_low

Ο “Αρίσταρχος”  χιονισμένος

Η επιλογή του συγκεκριμένου μέρους για την εγκατάσταση του τηλεσκοπίου έγινε διότι είναι μια αρκετά σκοτεινή περιοχή μακριά από τα φώτα των μεγαλουπόλεων που δεν ευνοούν την νυχτερινή ουράνια παρατήρηση. Το μεγάλο υψόμετρο είναι επίσης αρωγός της λειτουργίας του διότι  το τηλεσκόπιο βρίσκεται αρκετές ημέρες το χρόνο «υπεράνω των νεφών».  Θετική συγκυρία αποτέλεσε επίσης το κοντινό Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, καθότι η εγκατάσταση του τηλεσκοπίου υποβοηθήθηκε λειτουργικά από αυτό. (ηλεκτροδότηση και οδική κάλυψη). Βέβαια υπάρχουν και τα μειονεκτήματα για την περιοχή, όπως οι καιρικές συνθήκες. Από τον Νοέμβριο μέχρι τα μέσα Μαΐου το χιόνι καλύπτει τη Νεραϊδοράχη και τον «Αρίσταρχο».

;


Τα σχόλια είναι κλειστά.

Copyright © 88ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση