• Ημερολόγιο

    Οκτώβριος 2013
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  
  • Προλάβετέ το και στείλτε μας ένα e-mail!!!

    Προλάβετέ το και στείλτε μας ένα e-mail!!!
  • Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 88ου Δ.Σ. Αθηνών

    Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 88ου Δ.Σ. Αθηνών
  • Σαν σήμερα

    23/4: Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου
    Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από την ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: ο ισπανός συγγραφέας του «Δον Κιχώτη» Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου.
       - Σχετικές αναρτήσεις

  • Σκακιστική άσκηση

  • Άκουσε την Ιστορία σου

    Άκουσε την Ιστορία σου

Πηνελόπη Δέλτα

Η Πηνελόπη Δέλτα είναι η πρώτη και σημαντικότερη ελληνίδα συγγραφέας παιδικών βιβλίων.

A4

Γεννιέται το 1874 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου σε μια εποχή που το σχετικά νεοσύστατο Ελληνικό κράτος προσπαθεί  να ελευθερώσει τις αλύτρωτες ακόμα περιοχές από τον οθωμανικό ζυγό, γεγονός που επιδρά καταλυτικά στο συγγραφικό της έργο. 

Αφιερώνεται με πάθος στα παιδιά και με τη βοήθεια της δημοτικής γλώσσας  ενσταλάζει σ’ αυτά με γλαφυρό, ηθικοπλαστικό τρόπο μέσα από τα βιβλία της την αγνή αγάπη για την πατρίδα. Μεγάλη θεωρείται και η συμβολή της στη συγκέντρωση προφορικών πηγών της σύγχρονης ιστορίας. Ξεκινώντας με τις καταγραφές των απομνημονευμάτων των Μακεδονομάχων, οι οποίες αποτελούν σήμερα πολύτιμες ιστορικές πηγές, κατόρθωσε να συλλέξει προφορικές μαρτυρίες και διηγήσεις για τα πιο σημαντικά, πολιτικά και πολεμικά  γεγονότα του καιρού της. Η ευαισθησία της στα εθνικά θέματα και η οικογενειακή της παράδοση δεν την άφηναν αμέτοχη στις δύσκολες στιγμές της χώρας. Το 1918 πήρε μέρος σε δύο αποστολές στην Ανατολική Μακεδονία για να βοηθήσει παλινοστούντες ομήρους από τη Βουλγαρία. Την ίδια ευαισθησία έδειξε κατά τη Μικρασιατική καταστροφή και τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940.

“Στα Μυστικά του Βάλτου”,Στα μυστικά του Βάλτου

Ένα από τα σπουδαιότερα μυθιστορήματά  της,  αναφέρεται στη ζωή και στη δράση δύο σημαντικών ηρώων του Μακεδονικού Αγώνα, του Τέλλου Άγρα και του καπετάν-Νικηφόρου, οι οποίοι ήταν αξιωματικοί του ελληνικού στρατού και πήγαν στη Μακεδονία για να βοηθήσουν τα ελληνικά αντάρτικα σώματα που πολεμούσαν εναντίον των Βούλγαρων κομιτατζήδων που επεδίωκαν την προσάρτηση της Μακεδονίας στην Βουλγαρία. Ο τίτλος του μυθιστορήματος προέρχεται από τις δύσκολες μάχες, που γίνονταν σε μέρη βαλτώδη, γεμάτα από τις παγίδες του εχθρού. Έχουν βοηθούς και συναγωνιστές όχι μόνο τους Έλληνες αντάρτες αλλά και τους κατοίκους των ελληνικών χωριών, τις δασκάλες και τους ιερείς. Ιδιαίτερα σημαντική βοήθεια στον Αγώνα έδωσαν δυο παιδιά, ο Αποστόλης και ο Γιοβάν.

 “Παραμύθι χωρίς όνομα” images (1)

Κάποτε σε ένα βασίλειο, ο βασιλιάς πέθανε και έτσι το θρόνο ανέλαβε ο γιός του, ο οποίος δεν ήταν και πολύ πρόθυμος να ακολουθήσει το δρόμο του πατέρα του. Έτσι παραμελεί τη χώρα του η οποία ρημάζει. Ο γιος του όμως, το βασιλόπουλο, με τη βοήθεια της αδερφής του, μιας φτωχής γριούλας, της Φρόνησης, και της κόρης της Γνώσης  τα δεδομένα θα αλλάξουν και έτσι το βασίλειο και η περιοχή θα ξαναβρούν τους παλιούς τους ρυθμούς και την παλιά τους ζωντάνια, με βασικότερο στόχο ότι ο βασιλιάς πρέπει να μάθει να υπηρετεί το γενικότερο κοινωνικό συμφέρον.

“Ο Τρελαντώνης”Ο Τρελαντώνης

Ο Αντώνης στην πραγματικότητα είναι ο μικρότερος αδερφός της Πηνελόπης, ενώ η ίδια θα περάσει στο μυθιστόρημα με τη μορφή του Πουλουδιάς. Ένα καλοκαίρι και τα τέσσερα αδέρφια του φιλοξενούνται για τις διακοπές στον Πειραιά, στο σπίτι των θείων τους. Οι γονείς του Αντώνη ζούνε στην Αίγυπτο και εκείνο το καλοκαίρι δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν. Έτσι,  ο Αντώνης σκαρφίζεται του κόσμου τις σκανταλιές, μπλέκει σ’ αυτές και τ’ αδέλφια του, παρασύροντάς τα  στο τέλος την τιμωρία της αυστηρής θείας του. Αυτό όμως που κερδίζει το θαυμασμό όλων είναι η ακεραιότητα του χαρακτήρα του ήρωα μας, όταν για χάρη της αλήθειας παραδέχεται κάθε του αταξία.

“Η ζωή του Χριστού”

Η ζωή του Χριστού

Η Γέννηση, η Βάπτιση, η ζωή, η διδασκαλία, η Σταύρωση και η Ανάσταση του Ιησού Χριστού είναι γραμμένη με εκείνο το γλυκό, μητρικό, κατανοητό ύφος της Πηνελόπης Δέλτα, που ταυτόχρονα και πάνω από όλα διδάσκει.

Άλλα σημαντικά έργα της είναι:  “Στον καιρό του Βουλγαροκτόνου”, “Για την Πατρίδα”, “Ο Μάγκας”, ‘Στο κοτέτσι”, “Τα ανεύθυνα” και άλλα.

«Κάμνω τα δυνατά μου να πω του Ελληνόπαιδου μερικά ιστορικά γεγονότα που δεν μπορεί να μάθει αλλού»,  έγραφε η ίδια στον Κωστή Παλαμά.  Η Πηνελόπη Δέλτα δίνει η ίδια τέλος στη ζωή της στις 2 Μαΐου του 1941 καταβεβλημένη από την ασθένειά της, αλλά και από τη λύπη της για την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα.

Στο παρακάτω video, μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα  στην προσωπική της  ζωή, στην εποχή στην οποία έζησε αλλά και  στο συγγραφικό της έργο.

;


Τα σχόλια είναι κλειστά.

Copyright © 88ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση