Τι πρέπει να ξέρουμε για τη λύσσα: 8 ερωτήσεις – απαντήσεις

LYSSA
1. Τι είναι η λύσσα και τι την προκαλεί;
Πρόκειται για μια ιογενή λοίμωξη που προσβάλλει το νευρικό σύστημα, δηλαδή τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό των θηλαστικών. Προκαλείται από έναν ραβδοϊό του γένους Lyssavirus. Ο ιός αυτός προσβάλλει όλα τα θερμόαιμα ζώα και μεταδίδεται με το σάλιο μολυσμένων ζώων, άγριων και κατοικιδίων, μέσω δαγκώματος ή εκδοράς. Ο ιός επιβιώνει στο περιβάλλον εύκολα σε συνθήκες ψύχους – ακόμη και επί μήνες. Ωστόσο είναι πολύ ευαίσθητος στις υψηλές θερμοκρασίες και στην υπεριώδη ακτινοβολία, έτσι στις μεγάλες καλοκαιρινές ζέστες αδρανοποιείται γρήγορα.
 
2. Ποια ζώα προσβάλλονται από λύσσα;
Ολα τα θερμόαιμα θηλαστικά, άγρια και κατοικίδια, όπως οι αλεπούδες, οι λύκοι, τα τσακάλια, τα κουνάβια, τα ρακούν, οι νυχτερίδες, οι σκύλοι, οι γάτες, τα βοοειδή, τα αιγοπρόβατα και τα άλογα. Από λύσσα δεν προσβάλλονται τα πουλιά, τα ψάρια, τα ερπετά, τα αμφίβια και τα έντομα. Παρ’ ότι πρόκειται για μια νόσο των ζώων, είναι δυνατόν να μεταδοθεί από μολυσμένο ζώο στον άνθρωπο – το 99% των θανάτων ανθρώπων από λύσσα παγκοσμίως συνδέεται με δάγκωμα σκύλου.
 
3. Ποια είναι τα συμπτώματα της λύσσας στα ζώα;
Το πλέον χαρακτηριστικό σύμπτωμα τόσο στα κατοικίδια όσο και στα άγρια ζώα αλλά και στα ζώα αναπαραγωγής είναι η αλλαγή της συμπεριφοράς τους. Το ζώο εμφανίζει επιθετικότητα και πιθανώς εκδηλώσεις αυτοτραυματισμού.
 
4. Ποια είναι τα συµπτώµατα της λύσσας στον άνθρωπο;
Τα πρώιμα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο και γενικευμένη αδιαθεσία και αδυναμία. Μπορεί επίσης το άτομο να αισθάνεται πόνο ή ανεξήγητο μούδιασμα και αίσθημα τσιμπήματος ή τρυπήματος στο σημείο του τραύματος που έχει υποστεί από το μολυσμένο ζώο. Υπάρχουν δύο μορφές της νόσου: η μανιακή και η παραλυτική. Οι ασθενείς με τη μανιακή μορφή εμφανίζουν υπερδιέγερση, ευέξαπτη συμπεριφορά, υδροφοβία και κάποιες φορές αεροφοβία. Αν δεν υπάρξει άμεση αντιμετώπιση έπειτα από χορήγηση της κατάλληλης προληπτικής αγωγής, ο θάνατος επέρχεται ύστερα από μερικές ημέρες (συνήθως έξι) από καρδιοαναπνευστική ανακοπή. Η παραλυτική μορφή, που ευθύνεται για το 30% των περιστατικών, διαρκεί συνήθως περισσότερο από τη μανιακή μορφή. Οι μύες σταδιακά παραλύουν (ξεκινώντας από το σημείο του τραύματος), ενώ μπορούν επίσης να εμφανιστούν συμπτώματα όπως αϋπνία, άγχος, παραισθήσεις, σιελόρροια και δυσκολία στην κατάποση. Τελικώς επέρχεται κώμα και θάνατος λόγω παράλυσης των αναπνευστικών μυών. Σε ό,τι αφορά τον χρόνο επώασης της νόσου στον άνθρωπο, συνήθως είναι 3-8 εβδομάδες, μπορεί όμως να κυμαίνεται από λίγες ημέρες ως και έτη.
 
5. Πώς μπορεί ο καθένας να προστατεύσει τα κατοικίδιά του από τη λύσσα;
Πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιάσει ενάντια στη λύσσα τον σκύλο ή τη γάτα του και να κάνει όλες τις προβλεπόμενες επαναληπτικές δόσεις του εμβολίου στο κατοικίδιό του. Είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός ακόμη και σε γάτες που ζουν αποκλειστικά μέσα στα σπίτια. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να μην αφήνει ο ιδιοκτήτης κατοικιδίων τα ζώα του να περιπλανώνται ελεύθερα, κυρίως τη νύχτα, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες να δεχθούν επίθεση από άγριο ζώο.
 
6. Τι πρέπει να κάνει κάποιος αν τον δαγκώσει άγριο ή αδέσποτο ζώο σε περιοχές υψηλού κινδύνου για λύσσα;
Να πλύνει αμέσως την περιοχή με άφθονο νερό και σαπούνι για τουλάχιστον πέντε λεπτά και να απολυμάνει το τραύμα με αλκοολούχο ή ιωδιούχο αντισηπτικό. Να επικοινωνήσει αμέσως με τον γιατρό του, καθώς και με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΕΛΠΝΟ ή τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ή τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της τοπικής Περιφερειακής Ενότητας.
 
7. Ποια είναι η θεραπεία για τη λύσσα;
Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία – η νόσος έχει σχεδόν 100% θνητότητα. Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος προστασίας είναι είτε ο προληπτικός (πριν από την έκθεση, δηλαδή, στον ιό) εμβολιασμός με το αντιλυσσικό εμβόλιο σε ομάδες υψηλού κινδύνου (όπως κτηνίατροι, προσωπικό εργαστηρίων που ασχολείται με τη διάγνωση ή την έρευνα για τη λύσσα, κυνηγοί, εργαζόμενοι σε σφαγεία ή ταξιδιώτες σε περιοχές με αυξημένη επίπτωση λύσσας) είτε η έγκαιρη χορήγηση του εμβολίου και του αντιλυσσικού ορού – ειδική ανοσοσφαιρίνη – μετά από έκθεση στον ιό (δάγκωμα, δηλαδή, του ύποπτου ζώου). Σε ό,τι αφορά το πότε θεωρείται έγκαιρη η χορήγηση της θεραπείας στον άνθρωπο, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Σωτήρης Τσιόδρας σημειώνει: «Το πότε θα εκδηλωθούν συμπτώματα της νόσου στο κάθε άτομο είναι σχετικό καθώς έχει άμεση σχέση με το σημείο όπου βρίσκεται το δήγμα και την απόσταση που έχει από τον εγκέφαλο – αφού εισέλθει στον οργανισμό ο ιός πολλαπλασιάζεται αρχικώς τοπικά στο σημείο του τραύματος και στη συνέχεια φθάνει στον εγκέφαλο ”ταξιδεύοντας” μέσω των νεύρων. Οσο πιο μακριά από τον εγκέφαλο βρίσκεται το τραύμα τόσο περισσότερο χρόνο θα κάνει να φθάσει ο ιός σε αυτόν. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται άμεση δράση μετά την επαφή με ύποπτο για λύσσα ζώο». Σημειώνεται ότι, όπως τονίζει ο κ. Τσιόδρας, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει αναπτύξει εδώ και μερικούς μήνες έναν ειδικό αλγόριθμο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση από τους γιατρούς περιστατικών σε ανθρώπους που πιθανώς έχουν εκτεθεί στον ιό της λύσσας – ο αλγόριθμος αυτός αποτελεί συμβουλευτικό εργαλείο για να βοηθήσει στην εκτίμηση της ανάγκης χορήγησης προφυλακτικής αντιλυσσικής αγωγής.  
 
8. Πού μπορώ να βρω το αντιλυσσικό εμβόλιο και τον αντιλυσσικό ορό;
Τόσο το αντιλυσσικό εμβόλιο όσο και ο αντιλυσσικός ορός δεν κυκλοφορούν ελεύθερα στα φαρμακεία (σε κάθε περίπτωση η συνολική θεραπεία έχει υψηλό κόστος – το κόστος του εμβολίου κυμαίνεται στα 150 ευρώ ενώ του ορού που δεν είναι άμεσα διαθέσιμος αλλά πρέπει να παραγγελθεί κατά περίπτωση ξεπερνά τα 1.500 ευρώ). Τόσο εμβόλια όσο και οροί υπάρχουν σε περιορισμένες ποσότητες στα νοσοκομεία των περιοχών υψηλής επικινδυνότητας. Μπορεί κάποιος να καταφύγει επίσης στα νοσοκομεία αναφοράς για πληροφορίες σχετικά με τη θεραπεία (υπάρχει ένα νοσοκομείο αναφοράς ανά Υγειονομική Περιφέρεια, για την Αθήνα είναι το νοσοκομείο «Αττικόν») ή να έλθει σε επαφή με το ΚΕΕΛΠΝΟ (τηλ. 210 5212.000, 210 5212.054).
Πηγή: ΚΕΕΛΠΝΟ
;


Τα σχόλια είναι κλειστά.

Copyright © 88ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση