• Ημερολόγιο

    Αύγουστος 2013
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
  • Προλάβετέ το και στείλτε μας ένα e-mail!!!

    Προλάβετέ το και στείλτε μας ένα e-mail!!!
  • Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 88ου Δ.Σ. Αθηνών

    Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 88ου Δ.Σ. Αθηνών
  • Σαν σήμερα

    20/4/1941: Ο στρατηγός Τσολάκογλου υπογράφει το πρωτόκολλο συνθηκολόγησης του ελληνικού στρατού με τις γερμανικές δυνάμεις εισβολής.

  • Σκακιστική άσκηση

  • Άκουσε την Ιστορία σου

    Άκουσε την Ιστορία σου

Εννοιολογικός προσδιορισμός των όρων: ιθαγένεια, υπηκοότητα, εθνικότητα

Το Υπουργείο Εσωτερικών με έγγραφό του προς τις σχολικές μονάδες διευκρινίζει ότι:

Α! Οι όροι ιθαγένεια και υπηκοότητα έχουν ταυτόσημο περιεχόμενο και δηλώνουν το νομικό δεσμό δημοσίου δικαίου που συνδέει το άτομο με την πολιτεία, στον λαό της οποίας ανήκει. Όσοι έχουν την ιθαγένεια του κράτους τους, π.χ. την ελληνική ιθαγένεια, ονομάζονται ημεδαποί, ενώ όσοι έχουν διαφορετική ή καμία ιθαγένεια ονομάζονται αλλοδαποί. Η χρήση του όρου υπηκοότητα γίνεται παράλληλα με τη χρήση του όρου ιθαγένεια. Λέμε δηλαδή: ελληνική ιθαγένεια ή Έλληνας υπήκοος, όχι Έλληνας ιθαγενής. Το Υπουργείο προτείνει τη γενική χρήση του όρου ιθαγένεια σε κάθε διαδικασία που απαιτείται ανάλογη διευκρίνιση.

Β! Ο όρος εθνικότητα περιγράφει μια ιδιότητα του ατόμου και δεν αποτελεί νομικό δεσμό με το έθνος στο οποίο ανήκει το άτομο. Όσοι προέρχονται από το ίδιο έθνος ονομάζονται ομογενείς ή ομοεθνείς, ενώ όσοι ανήκουν σε διαφορετικό  έθνος ονομάζονται αλλογενείς ή αλλοεθνείς.

Και προσοχή: είναι δυνατό ένας Έλληνας ομογενής να μην έχει ελληνική ιθαγένεια, να μην είναι Έλληνας υπήκοος ή ένας αλλοεθνής  να είναι Έλληνας υπήκοος, αφού έχει αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια. Επίσης προβλέπεται ένα άτομο να έχει διπλή ή πολλαπλή ιθαγένεια, με βάση το δίκαιο της ελληνικής ιθαγένειας  και το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Εδώ η σχετική εγκύκλιος.

;


Μια απάντηση προς “Εννοιολογικός προσδιορισμός των όρων: ιθαγένεια, υπηκοότητα, εθνικότητα”

  1. Πώς αποκτάται η εθνικότητα;

Copyright © 88ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση