Ημέρα της γης σήμερα…

Πάνω από ένα δισεκατομμύριο πολίτες εκτιμάται ότι θα συμμετέχουν  σήμερα σε εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί με συγκεκριμένο ζητούμενο:Η διατήρηση της ζωής στον πλανήτη, που σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με τεράστια προβλήματα, όπως λιμοί (πείνα), κατάρρευση οικοσυστημάτων, μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών και λειψυδρία.

Η υπερθέρμανση, η ξηρασία, η ρύπανση των υδάτων και των εδαφών, η κλιματική αποσταθεροποίηση είναι η καινούργια πραγματικότητα που βιώνει τις τελευταίες δεκαετίες η Γη.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ,  το 42% των αυτοχθόνων θηλαστικών, 43% των πτηνών, 45% των πεταλούδων, 30% των αμφιβίων, 45% των ερπετών και 52% των ψαριών του γλυκού νερού κινδυνεύουν να εκλείψουν στην Ευρώπη.

Αντίστοιχη είναι και η υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος λόγω της υπερβολικής αλιείας και της μόλυνσης. Το 65% των εμπορικών αποθεμάτων σε ψάρια κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Υπολογίζεται ότι στη Μεσόγειο μόνο έχουν διαρρεύσει τα τελευταία 15 χρόνια 55.000 τόνοι πετρελαίου ρυπαίνοντας χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής.

Τους τελευταίους δύο αιώνες, από τις ανθρώπινες δραστηριότητες (βιομηχανία,μετακινήσεις, θέρμανση) έχουν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα 2,3 τρισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, με επιπτώσεις στο κλίμα. Είναι το αντίτιμο της ανάπτυξης και της υπερκατανάλωσης.

Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη μας:

Οφείλουμε στους εαυτούς μας, στο μέλλον μας και στο μέλλον των παιδιών μας  να αλλάξουμε την εις βάρος μας κατάσταση, “να σκεφτούμε  παγκόσμια δρώντας τοπικά” … Όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης… Η Γη είναι το σπίτι μας! Ας την προστατέψουμε αλλάζοντας τις συνήθειές μας, την καθημερινότητά μας!


Τα δεδομένα αντλήθηκαν από το site : madata.gr

;


Τα σχόλια είναι κλειστά.

Copyright © 88ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση