Οι φωνές της αλλαγής, από την ActionAid

Παγκόσμια εβδομάδα δράσης για την εκπαίδευση:

21  έως 28 Απριλίου.

“Με το να διδάσκεις αλλάζεις ζωές”

Η ActionAid δημοσιεύει σχετικά με την εκπαίδευση τα παρακάτω συγκλονιστικά στοιχεία. Παρακαλούμε συγκρατήστε τα!

  • 1,7 εκατομμύρια εκπαιδευτικοί χρειάζονται επιπλέον, ώστε όλα τα παιδιά του κόσμου να μπορούν να φοιτήσουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ως το 2015. Το 1 εκατομμύριο απ΄αυτούς μόνο στην Αφρική.
  • 114 είναι οι χώρες που παρουσιάζουν σοβαρή έλλειψη εκπαιδευτικών.
  • Στο Τσαντ αναλογεί 1 εκπαιδευτικός σε 1815 παιδιά προσχολικής εκπαίδευσης! Στη χώρα αυτή ως δάσκαλοι προσλαμβάνονται μαθητές που έχουν αποφοιτήσει την Στ΄ Δημοτικού!
  • Σε 7 χώρες της Αφρικής η αναλογία δασκάλου προς μαθητή είναι 1 δάσκαλος  προς 100 μαθητές!

Παράλληλα, οι υπάρχοντες εκπαιδευτικοί, που παραμένουν ελάχιστοι σε σχέση με τις ανάγκες, δεν έχουν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση, οι αμοιβές τους είναι εξευτελιστικές και οι συνθήκες εργασίας αυστηρά ακατάλληλες. Στον Νίγηρα για παράδειγμα ο μισθός του εκπαιδευτικού ανέρχεται στα μόλις 95 ευρώ το μήνα! Στο Νεπάλ οι εκπαιδευτικοί ήταν απλήρωτοι για μήνες και οδηγήθηκαν σε απεργία διαρκείας το 2012. Στον Λίβανο ο μισθός του εκπαιδευτικού παραμένει ίδιος την τελευταία δεκαετία!

Όσον αφορά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μη φανταστείτε κάτι καλύτερο. Στον Νίγηρα αναλογεί 1 εκπαιδευτικός για 1322 μαθητές!!

Όπως αντιλαμβάνεστε, η χρηματοδότηση της παιδείας στις αναπτυσσόμενες χώρες θα είναι ανάλογα πενιχρή. Τα συγκριτικά στοιχεία είναι συγκλονιστικά: ενώ στο Λουξεμβούργο δαπανώνται 13.120 ευρώ για κάθε μαθητή, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό μόλις 10 ευρώ!

Ας ενωθούμε όλοι, ας διαμαρτυρηθούμε, ας αντιδράσουμε, προκειμένου να πιεστούν οι κυβερνήσεις και τα μέλη του Ο.Η.Ε. να εφαρμόσουν τις συνθήκες που έχουν υπογράψει! Να ακουστούν οι φωνές της αλλαγής…

Παρακολουθήστε κάτω ένα video  από την ActionAid που δημιουργήθηκε για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

;


Τα σχόλια είναι κλειστά.

Copyright © 88ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση