Απόλλων Σμύρνης

Ο Απόλλωνας Σμύρνης ή Απόλλωνας Αθηνών είναι η τοπική ομάδα της συνοικίας μας, Ριζούπολης και η μεγαλύτερη ομάδα του Ε΄ Διαμερίσματος του Δήμου της Αθήνας. Ιδρύθηκε στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας το 1891, αρχικά ως φιλαρμονικό σωματείο (εξ ου άλλωστε και η ονομασία του από το Θεό της Μουσικής) και ανάμεσα στους ιδρυτές του ήταν ο μητροπολίτης Σμύρνης, Χρυσόστομος. Τα πρώτα χρόνια του Απόλλωνα χαρακτηρίστηκαν μεταξύ άλλων από τη μεγάλη κόντρα με τον έτερο αθλητικό σύλλογο της Ιωνικής Μεγαλούπολης, τον Πανιώνιο.

Το ποδοσφαιρικό τμήμα του Απόλλωνα δεν ιδρύθηκε παρά μόνο το 1910. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή μετέφερε την έδρα της στην Αθήνα. Αρχικά αγωνιζόταν στους στύλους του Ολυμπίου Διός, στη συνέχεια στην πλατεία Συντάγματος, έπειτα στο Ρουφ και από το 1948 που ο ΟΣΕ κατέλαβε το γήπεδό της στη Ριζούπολη. 

Ο Απόλλωνας έχει δώσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στην Εθνική ομάδα δεκάδες επώνυμους ποδοσφαιριστές. Αδελφοί Αριστείδης και Γιώργος Καμάρας, Σάββας Παπάζογλου, Νίκος Σιμιγδαλάς, Αντώνης Δερμάτης, Γιάννης Χολέβας, Χρήστος Αρδίζογλου, Ντέμης Νικολαΐδης, Θεόφιλος Καρασαββίδης. Σήμα του είναι η προτομή του Θεού Απόλλωνα. Ολόκληρη την ιστορία του Απόλλωνα μπορείτε να τη μελετήσετε στο όμορφο λεύκωμα “Γ. Σ. Απόλλων Σμύρνης 1891-2011. Μια ομάδα, δύο πατρίδες, τρεις αιώνες” .

Το σημερινό γήπεδο του Απόλλωνα κοντά στο σταθμό του Περισσού, παραπλεύρως των κάποτε εγκαταστάσεων της Columbia, χτίστηκε το 1948 και ανακατασκευάστηκε το 2002 για να φιλοξενήσει προσωρινά τον Ολυμπιακό Πειραιώς. Υπήρξε ολυμπιακό προπονητήριο στους Ολυμπιακούς του 2004. Από το 2003 φέρει το όνομα του Γεώργιου Καμάρα, παλιού άσου της ομάδας του Απόλλωνα. Φέτος ο Απόλλωνας διακρίνεται ιδιαίτερα στο πρωτάθλημα της Football League και όλα δείχνουν πως από του χρόνου θα βρίσκεται πάλι ανάμεσα στους μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Παρακολουθήστε το βίντεο που προσπαθεί να περιγράψει ένα κομμάτι της ιστορίας του Συλλόγου, συνοδεία ενός τραγουδιού για την ομάδα.

;


Τα σχόλια είναι κλειστά.

Copyright © 88ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση